Ο πόλεμος στην Ουκρανία πιθανόν να διαρκέσει έως το τέλος του 2022, λένε οι ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε στους συμμάχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι πιστεύει ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει έως το τέλος του 2022, σύμφωνα με το CNN.

Δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης πεπεισμένοι ότι η σύγκρουση δεν θα τελειώσει γρήγορα. Άλλοι δύο είπαν στο CNN, ότι οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία θα μπορούσαν

να συνεχιστούν για άλλους τέσσερις έως έξι μήνες.

Ερωτηθείς από το CNN, ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι ο Μπλίνκεν είχε συζητήσει τις ανησυχίες toy σχετικά με την επέκταση της σύγκρουσης, αλλά ότι στόχος του ήταν «να τη σταματήσει το συντομότερο δυνατό».

Οι δυτικοί αξιωματούχοι βλέπουν όλο και περισσότερο τη σύγκρουση να μην έχει γρήγορο τέλος, με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν να λέει σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο στις 4 Απριλίου ότι «μπορεί να μην είναι απλώς θέμα λίγων ακόμη εβδομάδων προκειμένου να ειπωθούν και να γίνουν όλα».

Η επόμενη φάση του πολέμου «θα μπορούσε να μετράει σε μήνες ή περισσότερο», είπε. Αλλά η εκτίμηση του Μπλίνκεν επεκτείνει ακόμη περισσότερο το πιθανό χρονικό πλαίσιο.

Αρκετοί αξιωματούχοι είπαν επίσης στο CNN ότι οι στρατιωτικοί στόχοι του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν παραμένουν αμετάβλητοι παρά την αποτυχία του να καταλάβει βασικές τοποθεσίες όπως το Κίεβο.

Σε μια σπάνια εμφάνιση στην κρατική τηλεόραση την Τετάρτη, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να πολεμά μέχρι να εκπληρωθούν οι «ευγενείς» στόχοι της, όπως μετέδωσε το BBC.

Η δήλωση του Ρώσου ηγέτη έγινε μια εβδομάδα μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το Κίεβο, για να επανατοποθετηθούν γύρω από το Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Πούτιν φαίνεται να πίστευε ότι η εισβολή —η οποία αναφέρεται μόνο ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στη ρωσική προπαγάνδα— θα ήταν θέμα ημερών.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ένα πακέτο αμυντικής βοήθειας 800 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου βαρέος πυροβολικού, δίνοντας με αυτό τον τρόπο το μήνυμα ότι δεν υπάρχει εγκατάλειψη στην υποστήριξη των ΗΠΑ προς τη χώρα.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην ΟυκρανίαΟΗΕ: Προκάλεσε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση με πέντε εκατομμύρια εκτοπισμένους

Σαγκάη: Πώς το σκληρό lockdown επηρεάζει την παγκόσμια αγορά

Moskva: Στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας η υπερηφάνεια του ρωσικού στόλου – Τεράστια η συμβολική απώλεια (videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα