Ο Στυλιανίδης πάει για πρόεδρος της Κύπρου, ο Τζιτζικώστας συζητείται για Επίτροπος και ένα μετέωρο βήμα από Τεμπονέρα, Χριστοδουλάκη

Καλημέρα σας

Πέρα από τις… φούριες με το ευρωψηφοδέλτιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κι ένα ακόμα σημαντικό πράγμα να σκεφτεί σε σχέση με τα ευρωπαϊκά. Όχι ότι η κατάρτιση της ευρωλίστας δεν είναι μία δύσκολη εξίσωση, αλλά ήδη εκεί έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες.

Αυτό που κεντρίζει το ενδιαφέρον είναι η εύρεση ενός νέου προσώπου που θα προταθεί από την Αθήνα για τη θέση του κοινοτικού επιτρόπου.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς ολοκληρώνει τη θητεία του και σενάριο ανανέωσης δεν παίζει, καθώς δεν δικαίωσε προσδοκίες – δικαίωσε

μόνο όσους είχαν αμφιβολίες προ πενταετίας για την επιλογή του.

Ανάμεσα στα ονόματα που ξεχωρίζουν τώρα και συζητιούνται είναι και του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα. Νέος, δυναμικός, με πολιτική και διοικητική εμπειρία μοιάζει ως μία καλή λύση.

Εάν τελικά επιλεχθεί, αυτό θα σημαίνει και ανακατατάξεις στην Περιφέρεια φυσικά…

Τέσσερις επίτροποι στον Τσιόδρα

Μιας και ο λόγος για τα ευρωπαϊκά, παρατήρησα ότι η εκδήλωση που έκανε ο Δημήτρης Τσιόδρας με ομιλητές τέσσερις πρώην επιτρόπους κέντρισε το ενδιαφέρον.

Βλέπετε οι μαρτυρίες των «τεσσάρων» για το πώς κινείται η Ευρώπη είχαν και ιστορική πτυχή.

Η Μαρία Δαμανάκη θέλησε να δώσει ένα στίγμα προοδευτικής οπτικής, θυμίζοντας και λίγο το… «εδώ Πολυτεχνείο» – κάπως ιδεατή προσέγγιση.

Ο Σταύρος Δήμας μάλλον προβλημάτισε όταν ομολόγησε ότι τού πήρε δύο χρόνια για να καταλάβει τι γίνεται στις Βρυξέλλες!

Η Άννα Διαμαντοπούλου επιχείρησε να δώσει και μία τεχνοκρατική διάσταση, αλλά δεν ξέρω αν κατάλαβε και κείνη τι γίνεται στις Βρυξέλλες.

Ο δε Δημήτρης Αβραμόπουλος με το γνωστό μεν στόμφο, έπεισε ότι κατάφερε να μπει στο πετσί του ρόλου και ότι γνωρίζει τα μεγάλα θέματα της Ένωσης.

Από την προσέλευση του κόσμου φάνηκε πάντως ότι ο Τσιόδρας θα μπει δυναμικά στη μάχη των ευρωεκλογών.

Υπ’ ατμόν ο Χρήστος Στυλιανίδης

Μέσα στον ορυμαγδό των ημερών, έχει φτάσει στην κυβέρνηση, όπως μαθαίνω μία σοβαρή πληροφορία.

Ότι ο Χρήστος Στυλιανίδης θα είναι σίγουρα υποψήφιος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις εκλογές του 2026.

Πράγμα που σημαίνει ότι αν όχι από τώρα, τότε πολύ σύντομα θα επικεντρωθεί στη μάχη αυτή.

Κάτι που προφανώς δεν θα τους επιτρέπει να ασκεί όπως επιβάλλεται τα καθήκοντα του υπουργού Ναυτιλίας. Ειδικά που έτσι κι αλλιώς θα αντιμετωπίζεται ως ένας υπουργός υπό προθεσμία.

Μία εκδήλωση που έβαλε φωτιές

Όλα τα είχαν εκεί στην κεντροαριστερά, οι αυτοκτονικές κινήσεις τους έλειπαν για να δέσει το γλυκό…

Διότι αυτή η εκδήλωση με Τεμπονέρα, Χριστοδουλάκη (Μανώλη) και Αχτσιόγλου, τείνει να προκαλέσει μείζονα κρίση στα δύο μεγάλα (και κανονικά, διότι η Νέα Αριστερά ακόμα σχηματίζεται), κόμματα.

Κι ας είναι το θέμα της, «Απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος;». Έτσι όπως εξελίσσεται η υπόθεση, μάλλον χορηγός στην εκδήλωση θα έπρεπε να είναι ο ίδιος ο Μητσοτάκης – τέτοια δώρα δεν έρχονται εύκολα, πρέπει να εκτιμώνται!

Όπως σας ενημέρωσα από χθες, πρόκειται για κινήσεις «δελφίνων», που εκτιμούν ότι στις ευρωεκλογές το πράγμα δεν θα πάει καλά. Και το νόημα των κινήσεων αυτών αρχίζουν να το καταλαβαίνουν όλοι σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη. Δεν είναι κατ’ ανάγκην κακό να κινούνται οι δελφίνοι. Αρκεί να μην λειτουργήσει τελικά η κινητικότητα κάπως σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Η φιλοδοξία Τεμπονέρα

Ο Τεμπονέρας αναζητά εναγωνίως εδώ και καιρό ένα διακριτό ρόλο στο σκηνικό.

Δεν έχει καταφέρει να το πετύχει εντός του ΣΥΡΙΖΑ και αρχίζει να κοιτάζει ευρύτερα.

Μάλλον αναμενόμενο για όσους παρακολουθούν τις πολιτικές του παρεμβάσεις.

Απλά είναι παράδοξο να αναλαμβάνει πρωτοβουλία συνεννόησης με τη Νέα Αριστερά, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στα μαχαίρια με τους πρώην βουλευτές του, από τους οποία ζητά να παραδώσουν τις έδρες και τους κατηγορεί ότι συνδράμουν στα σχέδια του Μητσοτάκη με τη διάσπαση και αποδυνάμωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τι ακριβώς διάλογο θα κάνει μαζί τους ο Τεμπονέρας;

Η βιασύνη Χριστοδουλάκη

Από την άλλη, υπάρχει κάτι περίεργο με τον Χριστοδουλάκη πρέπει να σας πω, μεταφέροντας και την ανάλογη έκπληξη πολλών μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

Διότι ο νεαρός βουλευτής ήταν μειλίχιος και προσεκτικός ως τώρα και ξαφνικά δείχνει βιαστικός.

Καλώς ή κακώς ο Ανδρουλάκης έχει τραβήξει μία γραμμή, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει θέμα συνεργασίας με ΣΥΡΙΖΑ.

Διότι οι σχέσεις είναι ανταγωνιστικές και τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές δεν νοείται κάποια συμπόρευση. Γι’ αυτό και αναρωτιούνται σε έξαλλη κατάσταση στη Χαριλάου Τρικούπη, τι είδους κοινές αναζητήσεις είναι αυτές με τον Τεμπονέρα, χωρίς να το γνωρίζει καν η ηγεσία.

Η αφέλεια με τη ΝΕΑΡ

Υπάρχει και το άλλο. Τεμπονέρας και Χριστοδουλάκης μετατρέπουν τη Νέα Αριστερά σε ισότιμο συνομιλητή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Εκεί που η ΝΕΑΡ έβλεπε τις δημοσκοπικές της επιδόσεις να συναγωνίζονται παλμογράφο σε οριζόντια γραμμή, ξαφνικά αποκτά ρόλο, εμφανιζόμενη ακόμα και ως καταλύτης εξελίξεων στον ευρύτερο χώρο.

Το εάν είναι αφέλεια ή σατανική σκοπιμότητα (από Τεμπονέρα και Χριστοδουλάκη), θα φανεί…

Διαβάστε επίσης:

Οι δελφίνοι σε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, το «λεφτά γιοκ» του Χατζηδάκη για τους αγρότες, οι καθυστερήσεις Πιερρακάκη και Φλωρίδη και ο μυστήριος Μπάμπης Παπαδημητρίου  

Μία ωραία ατμόσφαιρα στο υπουργείο της Όλγας, η απουσία του ΠΑΣΟΚ, οι χαριτωμενιές του Κασσελάκη και οι ενθουσιώδεις αποτυχίες του Σκυλακάκη

Οι υπουργοί «χορηγοί» των αγροτικών μπλοκ, ο ρυθμιστής Λοβέρδος, ο γρίφος με τη Νίνα και το δίλημμα του Ανδρουλάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα
Στυλιανίδης, Κύπρου, Τζιτζικώστας, Επίτροπος, Τεμπονέρα Χριστοδουλάκη,stylianidis, kyprou, tzitzikostas, epitropos, tebonera christodoulaki