Ογκρατέν ζυμαρικών με κολοκυθάκια, δυόσμο και τυριά

Το ογκρατέν με ζυμαρικά είναι ένα νόστιμο και εύκολο φαγητό της ψυχής (comfort food) που μπορείτε να ετοιμάσετε από την προηγούμενη μέρα.

Χρησιμοποιήστε ότι τυριά θέλετε, ακόμα και περισσεύματα και στην συγκεκριμένη συνταγή μην παραλείψετε τον αποξηραμένο δυόσμο που ταιριάζει πολύ με τα κολοκυθάκια και δίνει μια αναζωογονητική πινελιά στη γεύση του φαγητού.

Υλικά για τη Συνταγή

2 μέτρια κολοκυθάκια, τριμμένα στη χοντρή μεριά του τρίφτη

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο δυόσμο

Αλατοπίπερο

κατά βούληση

450 γραμμάρια πένες ή άλλο ζυμαρικό της επιλογής σας

110 γραμμάρια τσένταρ, τριμμένο

Για την μπεσαμέλ

480 ml γάλα πλήρες, χλιαρό

110 γραμμάρια τσένταρ, γκούντα ή ένταμ, τριμμένο

45 γραμμάρια βούτυρο

3 κουταλιές της σούπας αλεύρι γ.ο.χ

Εκτέλεση

1.Αρχικά, τρίψτε τα κολοκυθάκια σε ένα σουρωτήρι, πασπαλίστε τα με λίγο αλάτι και αφήστε τα να ιδρώσουν για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, στύψτε τα από τα περιττά νερά και αφήστε τα στην άκρη.

2. Ρίξτε το ελαιόλαδο σε ένα φαρδύ τηγάνι, και σοτάρετε τα κολοκυθάκια μαζί με το σκόρδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 5-6 λεπτά. Αλατοπιπερώστε και προσθέστε τον αποξηραμένο δυόσμο, ανακατέψτε καλά και αφήστε το μίγμα στην άκρη να κρυώσει.

3. Βράστε τα ζυμαρικά al dente (σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας), στραγγίστε τα και βάλτε τα σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης. Ρίξτε λίγο ελαιόλαδο και ανακατέψτε για να μην κολλήσουν.

4. Προθερμάνετε το φούρνο στον αέρα στους 180ο C.

5. Ετοιμάστε τη μπεσαμέλ, λιώνοντας το βούτυρο σε ένα μέτριο τηγάνι, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε καλά με αυγοδάρτη για λίγα λεπτά. Ξεκινήστε να ρίχνετε σιγά – σιγά το χλιαρό γάλα ανακατεύοντας συνεχώς, για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα και να έχει λεία υφή. Συμπληρώστε στη μπεσαμέλ τα σοταρισμένα κολοκυθάκια και το τυρί και ανακατέψτε καλά. Αποσύρετε από τη φωτιά.

6. Αδειάστε την μπεσαμέλ στο μπολ με τα βρασμένα ζυμαρικά και ανακατέψτε όλα τα υλικά. Απλώστε το μίγμα σε ταψί πυρέξ 30×25 εκατοστά. Πασπαλίστε από πάνω τα τριμμένα τυριά και ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 18 – 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

7. Αφήστε το σουφλέ να κρυώσει για 10 λεπτά, στη συνέχεια κόψτε σε φέτες και σερβίρετε με μια δροσερή σαλάτα εποχής.

Διαβάστε επίσης:

Κλασικό κέικ «γεωγραφίας» με ελαφρύ γλασάρισμα

Τορτίγιες αλά ελληνικά, με ψητό χαλούμι και σως γιαουρτιού

Δακτυλίδια με ζύμη choux και γέμιση κρέμας με τυρί κότατζ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ογκρατέν,ogkraten