Οι μόνοι ισχυροί είναι οι ψηφοφόροι…

Τι χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συντριπτική ήττα στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις του 2023;

Τι θέλει να επιτύχει μέσα από τη διαδικασία διαδοχής του Τσίπρα;

Τι θέλουν τα στελέχη, τα μέλη του και οι ψηφοφόροι του;

Ταυτίζονται οι επιδιώξεις όλων αυτών;

Πολλά τα ερωτήματα, λίγες οι απαντήσεις. Θεωρητικά ένα κόμμα που με τα χίλια ζόρια κατάφερε να παραμείνει αξιωματική αντιπολίτευση θα έπρεπε, μετά την αποχώρηση του αρχηγού που το έφερε στη διακυβέρνηση της χώρας, να αναζητεί μια ηγεσία ικανή:

● Να

εμπνεύσει εμπιστοσύνη στα μέλη για γενναία αναδιοργάνωση.

● Να κερδίσει την προτίμηση μεγάλου τμήματος της κοινωνίας, ώστε να επιτύχει σημαντική διεύρυνση του ακροατηρίου του.

● Να αντιλαμβάνεται περισσότερο και να αξιολογεί καλύτερα τα προβλήματα του καιρού μας – ιδίως όσα, ενώ απασχολούν την κοινωνία, βρίσκονται μακριά από τα παραδοσιακά «ραντάρ» του ΣΥΡΙΖΑ.

● Να ενσωματώνει χωρίς αναταράξεις πρόσωπα και στελέχη από χώρους στους οποίους η προσβασιμότητά του είναι περιορισμένη – συνδικαλισμός, Αυτοδιοίκηση κ.λπ.

● Να πείθει ότι μπορεί να διεκδικήσει την πρωθυπουργία από τον Μητσοτάκη.

Αυτά είναι τα στοιχειώδη προαπαιτούμενα ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει ξανά τη διακυβέρνηση. Ωστόσο υπάρχουν ερωτήματα για τα στελέχη του:

● Είναι έτοιμα να απεμπολήσουν κεκτημένους ρόλους και προνόμια στο όνομα της αναδιοργάνωσης και της διεύρυνσης;

● Θέλουν να θέσουν τον εαυτό τους στην υπηρεσία του κόμματος θυσιάζοντας επιμέρους θέσεις και απόψεις στο όνομα της ομογενοποίησης, ώστε το κόμμα να πάψει να μοιάζει με τον πύργο της Βαβέλ;

Σε ό,τι αφορά τα μέλη και τους δυνητικούς ψηφοφόρους της ερχόμενης Κυριακής, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει:

● Πόσοι θα προσέλθουν.

● Αν θα επιλέξουν – κατά πλειοψηφία – να δώσουν την ευκαιρία σε γνωστά πρόσωπα να ηγηθούν ή θα προτιμήσουν το ρίσκο κάποιου άγνωστου και «αδοκίμαστου».

● Αν εξακολουθούν να θέλουν τη συνέχεια του – έστω μετεξελισσόμενου – ΣΥΡΙΖΑ ή θέλουν να πάνε «στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα».

● Αν πιστεύουν ότι προέχει η ανασύνταξη του κόμματος ή μια βόμβα στα θεμέλιά του ώστε να δημιουργηθεί μια νέα αφετηρία με μη εγγυημένο αποτέλεσμα.

Εάν όλα αυτά είναι ήδη περίπλοκα, μπορείτε να προσθέσετε και την παράμετρο ότι οι υποψήφιοι έχουν πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά και κανένας δεν συγκεντρώνει όλα τα βασικά προαπαιτούμενα που περιγράψαμε. Πάντως στο τέλος τη δύναμη την έχουν, όπως πάντα, οι ψηφοφόροι. Αυτοί τα κρίνουν όλα.

Διαβάστε επίσης:

Απροστάτευτος ο λαός από φυσικές καταστροφές

Το ζητούμενο εξ αρχής, δεν ήταν απλά ένας νέος αρχηγός, αλλά ένας άλλος ΣΥΡΙΖΑ

Οι άνθρωποι του Θεσσαλικού κάμπου

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οι μόνοι ισχυροί είναι οι ψηφοφόροι…,