Οι «πραγματικές» επαναπροωθήσεις ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει

ΕΛΛAΔΑ

Η πρώτη επαναπροώθηση 202 προσφύγων από τη Λέσβο και τη Χίο κύλησε ομαλά, σύμφωνα τόσο με τη FRONTEX όσο και με τους εκπροσώπους των διεθνών οργανώσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των προσφύγων.

Η «ομαλότητα» όμως συμβαδίζει με την συγκατάθεση των ίδιων των μεταναστών και προσφύγων να επιστρέψουν στην Τουρκία. Είτε για προσωπικούς λόγους , είτε επειδή δεν κατέθεσαν καν αίτημα ασύλου απο τη στιγμή που γνώριζαν εκ των προτέρων ότι θα απορριπτόταν .

Το κρίσιμο ερώτημα στο οποίο καλούνται

α απαντήσουν τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τι θα συμβεί με τις αναγκαστικές επαπροωθήσεις των προσφύγων και μεταναστών των οποίων απορρίπτεται η αίτηση ασύλου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό και της Υπηρεσίας Μετανάστευσης το 90% των προσφύγων και μεταναστών που έφθασαν στην Ελλάδα μετά από τις 20 Μαρτίου, οπότε και τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, έχουν υποβάλλει αίτημα για τη χορήγηση ασύλου, στα επίσημα κέντρα καταγραφής.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι περιμένουν με αγωνία την κατάληξη της εξέτασης του αιτήματος τους, με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να μείνουν στην Ελλάδα έως ότου να ανοίξουν πάλι τα σύνορα προς τα Βαλκάνια, είτε να αναζητήσουν άλλους νόμιμους αλλά και «παράνομους τρόπους» διαφυγής προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Σύμφωνα με πηγές της Υπηρεσίας Ασύλου ο χρόνος διάρκειας εξέτασης καθενός αιτήματος κυμαίνεται μεταξύ 15 και 28 ημερών, κυρίως λόγω της έλλειψης του προσωπικού που απαιτείται για την εξέταση των αιτημάτων.

«Η αίτηση ασύλου αποτελεί ασφαλιστική δικλίδα για τους πρόσφυγες, προκειμένου να αποφύγουν τη βίαιη επαναπροώθησή τους» , δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Phillip Leclerc, μιλώντας την περασμένη Τρίτη στο διεθνές πρακτορείο Euronews.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που το αίτημα των προσφύγων απορριφθεί ;

Και πως θα πεισθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι να μπουν στα πλοία για να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία;

Τι θα γίνει με τους 12.000 και 5.000 πρόσφυγες που παραμένουν για περισσότεροι από έναν μήνα στην Ειδομένη και τον Πειραιά, αντίστοιχα, δίχως να έχουν υποβάλλει καμιά αίτηση για άσυλο και δίχως να δείχνουν καμιά πρόθεση να μεταφερθούν σε κάποιο επίσημο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας, αφού μόνο εκεί μπορούν να καταθέσουν αίτηση;

Ερωτήματα που θα απαντηθούν στην πράξη, με πάρα πολλούς να εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με το κατά πόσο η απομάκρυνση των ανθρώπων αυτών μπορεί να γίνει χωρίς να συμβούν σοβαρά επεισόδια μεταξύ των προσφύγων και των διωκτικών αρχών.

πρόσφυγεςεπαναπροωθήσειςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα