Παραδοσιακή φάβα με …άρωμα Αιγαίου

Η Ελληνική φάβα είναι ένα ορεκτικό πιάτο ή μεζές που παρασκευάζεται από το όσπριο λαθούρι, με πιο γνωστή τη φάβα Σαντορίνης. Παραδοσιακά γίνεται κάθε Τετάρτη σε όλα τα σπίτια των νησιών του Αιγαίου. H φάβα που περισσεύει, έχει την τιμητική της την επόμενη, σε ένα πιάτο που μαγειρεύεται σε τηγάνι με κρεμμύδι και ελαιόλαδο και λέγεται φάβα “παντρεμένη”. Της ταιριάζει και το λεμόνι, τα καραμελωμένα κρεμμύδια (σωταρισμένα με ελαιόλαδο και σβησμένα με λίγο ξύδι), η κάππαρη, και οι ελιές. “Παντρεύεται” ιδανικά με το χταπόδι, τις μαριναρισμένες σαρδέλες και το γαύρο μαρινάτο.

Υλικά

2 νεροπότηρα

φάβα(περίπου 500 γραμμάρια) + μπόλικο νερό για το μούλιασμα

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

6 ποτήρια νερό για το βράσιμο

¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο + επιπλέον για το ράντισμα

Αλάτι κατά βούληση

Λίγη πάπρικα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Από το βράδυ, μουλιάστε τη φάβα σε μπόλικο νερό. Στραγγίστε την και βράστε την  σε μια κατσαρόλα με 6 ποτήρια δροσερό νερό. Να αναφέρουμε ότι κατά προτίμηση τη φάβα τη βράζουμε σε πήλινη γάστρα για να είναι η γεύση της καλύτερη. Μόλις πάρει βράση, ξαφρίστε την με τρυπητή κουτάλα και απομακρύνετε τον αφρό που δημιουργείται στη επιφάνειά της. Ρίξτε τα κρεμμύδια και ανακατέψτε ελαφρά. Σκεπάστε την με το καπάκι και σιγοβράστε την μέχρι να μαλακώσει περίπου 15-20 λεπτά. Μόλις γίνει χυλός ανακατέψτε την δυνατά με μια κουτάλα για να δέσει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα ραβδομπλέντερ. Σβήστε τη φωτιά και προσθέστε το ελαιόλαδο και αλάτι. Δοκιμάστε και συμπληρώστε με περισσότερο αλάτι αν χρειάζεται. Η φάβα μόλις κρυώσει θα γίνει πιο πυκνή. Σερβίρετε με περισσότερο φρέσκο ελαιόλαδο και πασπαλίστε με πάπρικα.

Keywords
Τυχαία Θέματα