Παραίτηση Τζόνσον: Οι πρώτες αντιδράσεις στη Βρετανία – Τα σχόλια ΕΕ και Ρωσίας

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι ότι παραιτείται από πρωθυπουργός της Βρετανίας, προκαλώντας τις αντιδράσεις πολλών Βρετανών και ξένων αξιωματούχων.

Αναλυτικά ορισμένες πρώτες αντιδράσεις:

Λιζ Τρας, υπουργός Εξωτερικών

«Ο πρωθυπουργός πήρε τη σωστή απόφαση. Χρειαζόμαστε ηρεμία και ενότητα τώρα και να συνεχίσουμε να κυβερνάμε ενώ αναζητείται ένας νέος ηγέτης».

The PM has made the right decision.

The Government under Boris's leadership had many achievements –

delivering Brexit, vaccines and backing Ukraine.

We need calmness and unity now and to keep governing while a new leader is found.

— Liz Truss (@trussliz) July 7, 2022

Κιρ Στάρμερ, αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος

«Είναι καλά νέα για τη χώρα ότι ο Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία. Αλλά αυτό θα έπρεπε να είχε συμβεί εδώ και πολύ καιρό. Ήταν πάντα ακατάλληλος για το αξίωμα. Ήταν υπεύθυνος για ψέματα, σκάνδαλα και απάτες σε μεγάλη κλίμακα».

The Conservatives have overseen 12 years of economic stagnation, declining public services and empty promises.

We don’t need to change the Tory at the top – we need a proper change of government.

We need a fresh start for Britain. pic.twitter.com/uMxRTomXX9

— Keir Starmer (@Keir_Starmer) July 7, 2022

Τζάστιν Τόμλινσον, αντιπρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος

«Η παραίτησή του ήταν αναπόφευκτη. Ως Κόμμα πρέπει γρήγορα να ενωθούμε και να επικεντρωθούμε σε ό,τι έχει σημασία. Ζούσε σε σοβαρές στιγμές σε πολλά μέτωπα».

His resignation was inevitable. As a Party we must quickly unite and focus on what matters. These are serious times on many fronts.

Justin Tomlinson MP (@JustinTomlinson) July 7, 2022

Άλιστερ Τζακ, υπουργός αρμόδιος για θέματα Σκωτίας

«Λυπάμαι που βλέπω τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτείται από πρωθυπουργός. Επέτυχε σπουδαίο έργο όσο ήταν πρωθυπουργός, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης του Brexit, της υποστήριξης της χώρας μέσα από την Covid και παράλληλα ηγήθηκε της διεθνούς απάντησης στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το πιο σημαντικό είναι εργάστηκε ακούραστα για να ενισχύσει το Ηνωμένο Βασίλειο».

Κουάζι Κβάρτενγκ, υπουργός Επιχειρήσεων Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής

«Τι καταθλιπτική κατάσταση. Τόση αχρείαστη ζημιά προκλήθηκε. Χρειαζόμαστε τώρα έναν νέο Ηγέτη το συντομότερο δυνατό. Κάποιον που μπορεί να οικοδομήσει ξανά την εμπιστοσύνη, να θεραπεύσει τη χώρα και να καθορίσει μια νέα, λογική και συνεπή οικονομική προσέγγιση για να βοηθήσει τις οικογένειες».

I’m on Teesside today launching a £400m investment – a new offshore wind factory that will employ hundreds of local people.

Westminster is a mess, but this investment – and those jobs – will outlast any PM. The wheels of Government must continue in the meantime (2/2)

— Kwasi Kwarteng (@KwasiKwarteng) July 7, 2022

Ανώτερος βουλευτής των Τόρις

«Βασικά ανακούφιση. Και επίσης θλίψη για μια χαμένη ευκαιρία. Ένας άνδρας που καταστράφηκε από τα δικά του εκ βάθρων ελαττώματα».

Νίκολα Στέρτζον, πρωθυπουργός της Σκωτίας

«Θα υπάρξει μια ευρέως διαδεδομένη αίσθηση ανακούφισης που το χάος των τελευταίων ημερών (επί της ουσίας μηνών) θα τελειώσει, αν και η ιδέα ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι το φθινόπωρο φαίνεται πολύ μακριά από το ιδανικό και σίγουρα όχι βιώσιμο;».

1. There will be a widespread sense of relief that the chaos of the last few days (indeed months) will come to an end, though notion of Boris Johnson staying on as PM until autumn seems far from ideal, and surely not sustainable? https://t.co/SQXuCC1HYH

— Nicola Sturgeon (@NicolaSturgeon) July 7, 2022

Μισέλ Ο’Νιλ, Ηγέτιδα του κόμματος «Σιν Φέιν» στη Βόρεια Ιρλανδία

«Ήταν ο απόλυτος παραλογισμός ότι οι άνθρωποι εδώ ανέχονταν τον Μπόρις Τζόνσον για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι ένα πρόσωπο απόλυτης ανυποληψίας. Όποιος προσπαθεί να σαμποτάρει τις ειρηνευτικές συμφωνίες μας, ένα τέταρτο αιώνα προόδου και το κοινό μας μέλλον δεν είναι πραγματικά φίλος μας».

It has been an utter absurdity that the people here have been subjected to Boris Johnson for any length of time. He is a figure of absolute disrepute. Anyone who tries to sabotage our peace agreements, a quarter century of progress and our shared future is truly no friend of ours

— Michelle O’Neill (@moneillsf) July 7, 2022

Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου

«Δεν μας συμπαθεί και ούτε και εμείς τον συμπαθούμε».

Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος ρωσικού ΥΠΕΞ

«Ο Μπόρις Τζόνσον χτυπήθηκε από ένα μπούμερανγκ που εκτόξευσε ο ίδιος… Οι συμπολεμιστές του τον κατέδωσαν. Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας είναι: μην επιδιώκεις να καταστρέψεις τη Ρωσία… Η Ρωσία δεν μπορεί να καταστραφεί. Μπορείς να σπάσεις τα δόντια σου επιχειρώντας το- και μετά να πνιγείς».

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Από την πλευρά μας, οι πολιτικές εξελίξεις δεν αλλάζουν τη θέση μας για το πρωτόκολλο (για την Βόρεια Ιρλανδία) ή τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε με τους Βρετανούς ομολόγους μας για τη Βόρεια Ιρλανδία. Η θέση μας είναι ότι πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις όσον αφορά την εφαρμογή του πρωτοκόλλου».

Διαβάστε επίσης:

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παραίτηση Τζόνσον, Βρετανία –, Ρωσίας,paraitisi tzonson, vretania –, rosias