Παραστάσεις για τις χριστουγεννιάτικες εορτές

Πλήθος θεατρικών έργων, που ικανοποιούν όλες τις προτιμήσεις, άρχισαν τις παραστάσεις τους στις απαρχές των χριστουγεννιάτικων εορτών, αλλά και κάποια ετοιμάζονται να δώσουν τώρα το «παρών» τους. Ξεχωρίσαμε κάποια από αυτά.

Ξεκίνησε ο «Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου» του Μ. Καραγάτση σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου.

Μετά τη διαδικτυακή του παρουσίαση σε live streaming στο Εθνικό Θέατρο συνεχίζει την πορεία του

στο θέατρο «Πορεία» με ένα καστ 18 ηθοποιών και μουσικών.

Σ’ αυτό το πρώτο του μυθιστόρημα, που τη θεατρική του διασκευή οφείλει στον Θανάση Τριαρίδη, ο Μ. Καραγάτσης ζωντανεύει μια ολόκληρη εποχή, τα χρόνια της ελληνικής Επανάστασης, και παρουσιάζει ως κεντρικό του ήρωα τον Μίχαλο Ρούση, έναν προδότη και ηττημένο από τη ζωή, τον οποίο υποδύεται ο Γιώργος Χριστοδούλου.

Ξεκίνησε, επίσης, το νέο έργο του Θοδωρή Αθερίδη «Μαθήματα κωμωδίας» στο «Μικρό Παλλάς».

Πρόκειται για μια κωμωδία που διεισδύει στον χώρο της εκπαίδευσης των ηθοποιών. Οι αυτοσχεδιασμοί, οι ασκήσεις καθώς και η διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ τους, είναι ο άξονας της ιστορίας.

Αλλά και ο Πέτρος Ζούλιας παρουσιάζει στο θέατρο «Αλίκη» την αστυνομική κωμωδία «8 γυναίκες» του Ρομπέρ Τομά. Ο συγγραφέας συνδυάζει εδώ το θρίλερ, το μελόδραμα, το μυστήριο και τη φάρσα. Με διάθεση σάτιρας των παγιωμένων αστικών προτύπων δίνει έμφαση στην αριστοκρατική, πλην όμως τόσο επικίνδυνη λατρεία της μεγαλοαστικής τάξης για το χρήμα.

«Μικροί πυροβολισμοί μέσα στη νύχτα» είναι το νέο έργο του Γιάννη Καλαβριανού που άρχισε να παίζεται στο Θέατρο Τέχνης και έχει ως αφετηρία το κείμενο «Μίχαελ Κόχλαας» του Χ. Φ. Κλάιστ, το οποίο με τη σειρά του βασίζεται στην αληθινή ιστορία του ληστή  Χανς Κολχάζε, που έδρασε στην περιοχή της Σαξονίας από το 1534 έως το 1540.

Η «Αιολική γη», το μυθιστόρημα του Ηλία Βενέζη, σε διασκευή Σάββα Κυριακίδη, παρουσιάζεται στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά. Είναι μια παράσταση-αναπόληση της παιδικής αθωότητας αλλά και μνήμης αποχωρισμού από τη γενέθλια γη της Μικρασίας, λίγα χρόνια πριν από την καταστροφή. Παίρνουν μέρος 20 ηθοποιοί.

Ένα νέο θέατρο, το ΕΛΕΡ, άνοιξε τις πόρτες του στην οδό Φρυνίχου 10, στην Πλάκα. Ξεκίνησε, λοιπόν, τις παραστάσεις του με το έργο «Έγκλημα και τιμωρία» του Ντοστογιέφσκι σε διασκευή των Merilyn Cambell και Curt Columbus και σκηνοθεσία Όλιας Λαζαρίδου.

Ο «Ντον Ζουάν» του Μολιέρου ανεβαίνει στο θέατρο «Σημείο» σε μετάφραση του Παντελή Πρεβελάκη, σκηνοθεσία Αλέξανδρου Διαμαντή και με τρεις ηθοποιούς – τον Όμηρο Πουλάκη, τη Μάνια Παπαδημητρίου και τη Δανάη Παπουτσή – να ερμηνεύουν όλους τους ρόλους του κειμένου.

Η μαγεία των Χριστουγέννων ζωντανεύει στη σκηνή του θεάτρου «Κάτια Δανδουλάκη» μέσα από το μιούζικαλ «Σκρουτζ  the Musical», δηλαδή την ιστορία του Τσαρλς Ντίκενς. Την πολυπληθή μουσικοθεατρική παραγωγή σκηνοθέτησε ο Αναστάσης Δεληγιάννης.

Μια ιδιαίτερα σημαντική παράσταση θα δούμε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση από τις 22 Δεκεμβρίου έως τις 16 Ιανουαρίου. Πρόκειται για το έργο «Εγκάρσιος προσανατολισμός» του Δημήτρη Παπαϊωάννου, που η εφημερίδα  «Le Figaro» χαρακτήρισε τον Ιούνιο 2021 «έναν από τους τέσσερις πιο σημαντικούς χορογράφους στον κόσμο».

Από 23 Δεκεμβρίου και μόνο για δέκα παραστάσεις θα παίζεται στο ΚΠΣΝ το νέο έργο της Αγγελικής Δαρλάσση «Πέφτει χιόνι και είναι ροζ», που είναι γραμμένο ειδικά για τα Χριστούγεννα και περιλαμβάνει ζωντανή μουσική, τραγούδια, κουκλοπαίχτες κ.ά.

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη θα παρουσιάζεται από 27 Δεκεμβρίου στο θέατρο «Άνεσις» το έργο του Ντάριο Φο «Μίστερο Μπούρο» σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη.

Ένα μουσικοθεατρικό έργο, τέλος, με τίτλο «Μια υπέροχη ζωή», βασισμένο στην κλασική χριστουγεννιάτικη ταινία του Φρανκ Κάπρα, προτείνει το Μέγαρο Μουσικής από 23 Δεκεμβρίου και για εννέα μόνο παραστάσεις. Σκηνοθετεί ο Γιάννης Καλαβριανός και παίζουν οι Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Νίκος Ψαρράς, Νάντια Κοντογεώργη, Γιώργος Γλάστρας κ.ά.

Διαβάστε επίσης:
Θηλιά η ακρίβεια για τα νοικοκυριά

Στα αζήτητα οι 72 δόσεις

Πετάμε στα σκουπίδια φαγητό 200.000 ανθρώπων

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παραστάσεις,parastaseis