ΠΑΣΟΚ για Τέμπη: Ζητά προανακριτική για Καραμανλή και Σπίρτζη

Προανακριτική επιτροπή για τη διερεύνηση ενδεχομένων ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών Μεταφορών Κώστα Καραμανλή (ΝΔ) και Χρήστου Σπίρτζη (ΣΥΡΙΖΑ) για την τραγωδία των Τεμπών, ζητά το ΠΑΣΟΚ.

Στην πρότασή τους οι βουλευτές που μετείχαν στην εξεταστική επιτροπή αναφέρουν ότι ειδικά δε για τις ευθύνες του Κ. Καραμανλή θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι εναντίον του «αποχρώσες ενδείξεις ενοχής» ενισχύονται από τα εξής αντικειμενικά δεδομένα :

Τη
συνειδητή αγνόηση του Πορίσματος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.Τη σύμβαση με την Hellenic Train, που κατέθεσε ο συγκεκριμένος Υπουργός με δική του ευθύνη και πρωτοβουλία και η οποία ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2022 αποκλειστικά και μόνο από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τα ανωτέρω ο τότε Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, αγνοώντας προκλητικά την απόφαση του Δ.Σ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ του Νοεμβρίου του 2020 και ενεργώντας εις βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και υπέρ των συμφερόντων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μετέπειτα Hellenic Train, κατά παράβαση της σχετικής Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας και ιδίως της διάταξης του άρθρου 4§4 του Κανονισμού (ΕΚ) 1370/2007, μείωσε τις υποχρεώσεις επενδύσεων της τελευταίας σε τροχαίο υλικό και υποδομές από 645 εκ. ευρώ σε μόλις 77 εκ ευρώ, επεκτείνοντας παράλληλα τις υποχρεώσεις επιδότησης της Hellenic Train από το Ελληνικό Δημόσιο για πέντε ακόμα χρόνια.Ο τότε Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, δεν θέσπισε Εθνικούς Κανόνες Ασφαλείας ως όφειλε βάσει των Οδηγιών 2016/798 και 2016/797, ούτε έλαβε μέτρα ασφαλείας με τη θέσπιση Νέων Εθνικών Κανόνων Ασφαλείας (άρθρο 60 Ν. 4632/2019).Το γεγονός ότι όχι απλά δεν κήρυξε έκπτωτο τον ανάδοχο της σύμβασης για τις τεράστιες καθυστερήσεις στην εκτέλεση του έργου, αλλά προέβη σε αδικαιολόγητη αποζημίωση ύψους 2.767.782,93 ευρώ για θετικές ζημιές.Τη συνειδητή αγνόηση των έγγραφων προειδοποιήσεων του συνδικαλιστικού οργάνου των Μηχανοδηγών.

Σε ό,τι αφορά στον Χρήστο Σπίρτζη, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει πως «δεν κήρυξε έκπτωτο τον ανάδοχο της σύμβασης για τις τεράστιες καθυστερήσεις στην εκτέλεση του έργου ως όφειλε και επέλεξε να αγνοήσει τις προειδοποιήσεις για τα υπαρκτά ζητήματα ασφαλείας στον σιδηρόδρομο».

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, «είναι απολύτως βέβαιο ότι η εις βάθος διερεύνηση του ενδεχόμενου ύπαρξης ποινικών ευθυνών των ανωτέρω πολιτικών προσώπων για τη μη έγκαιρη ολοκλήρωση της σύμβασης 717/2014, αλλά και όλων των υπόλοιπων ειδικότερων θεμάτων στα πλαίσια Προανακριτικής Επιτροπής του άρθρου 86 του Συντάγματος, θα φωτίσει όλες τις πλευρές της υπόθεσης, κάτι που μέχρι σήμερα δεν κατέστη εφικτό από τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής με αποκλειστική ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας».

Το ΠΑΣΟΚ -υπογραμμίζει- πως από τα παραπάνω «είναι προφανές ότι η Εξεταστική Επιτροπή θα πρέπει να μετατραπεί σε Προανακριτική Επιτροπή και να ασκήσει τις αρμοδιότητες της σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος».

Διαβάστε επίσης:

Μαρινάκης για Θεσσαλονίκη: Οι αυτουργοί αυτών των αποτρόπαιων πράξεων θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη

ΚΚΕ για Θεσσαλονίκη: Να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι

ΣΥΡΙΖΑ για Τέμπη: «Ο Καραμανλής γνώριζε την έλλειψη ασφάλειας» – Ποινικές ευθύνες και για Τριαντόπουλο

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΠΑΣΟΚ, Τέμπη, Ζητά, Καραμανλή, Σπίρτζη,pasok, tebi, zita, karamanli, spirtzi