Περιφερειακά κανάλια: Η αθόρυβη δύναμη που προκαλεί ανησυχία στους μεγάλους «παίκτες»

Ο επικοινωνιακός «βομβαρδισμός» -με δελτία τύπου για «πρωτιές» στο τέλος κάθε μήνα- από τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας και η διακίνηση δεδομένων τηλεθέασης από τα οποία πάλι δίδεται η αίσθηση ότι όλοι είναι πρώτοι (καθένας στην κατηγορία του) επιχειρεί να καλύψει την κινητικότητα μερίδας τηλεθεατών, ίσως της σημαντικότερης, στα αποκαλούμενα «Others», μια μεγάλη/γενική κατηγορία/περιοχή στην οποία δραστηριοποιούνται και (σφυγμομετρούνται) τα κανάλια τοπικής και περιφερειακής εμβέλειας για τα οποία το ενδιαφέρον έχει αναζωπυρωθεί από επιχειρηματικής και πολιτικής πλευράς.

Σε

πολιτικό επίπεδο είναι προφανές ότι τα περιφερειακά κανάλια έχουν µια εύλογη λειτουργία και χρησιμότητα: ενηµερώνουν για τα δρώμενα µιας πόλης, µιας περιοχής ή και ολόκληρης περιφέρειας, συµµετέχοντας στην εκπλήρωση του στόχου του πλουραλισµού και της δηµοκρατίας.

Πρόσφατα µε απόφαση που υπογράφουν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Παύλος Μαρινάκης, και ο υφυπουργός Οικονοµικών, Αθανάσιος Πετραλιάς, µε τροποποίηση-συµπλήρωση της απόφασης για την ενίσχυση των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθµών προστέθηκε µια σειρά από έγγραφα, προκειµένου να δοθεί επιχορήγηση στους περιφερειακούς σταθµούς, η οποία ωστόσο δεν µπορεί να υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ (ανα κανάλι και σύμφωνα με τη δυναμικότητα του).

Επιχειρηματικά το ενδιαφέρον, ιδίως για τα τοπικά- περιφερειακά κανάλια της Αττικής, αναθερμάνθηκε καθώς έχουν τη «µερίδα του λέοντος» σε επίπεδο τηλεθέασης, απορρόφησης διαφημιστικής δαπάνης και οικονομικής στήριξης. Απασχολούν τη δημοσιότητα µε εξαγορές, επενδύσεις, νέα εγχειρήματα, και «µεταγραφές» δημοσιογράφων και παρουσιαστών. Από εκεί που βρίσκονταν περίπου στην αφάνεια, τα περιφερειακά κανάλια της Αττικής παράγουν ειδήσεις.

Προσφάτως άλλαξαν «χέρια», εκσυγχρονίστηκαν υλικοτεχνικά και  αναβαθμίστηκαν σε περιεχόμενο τα Action 24, Attica TV, One Channel. Τα οποία με την έγκριση του ΕΣΡ έχουν αποκτήσει χαρακτηριστικά καναλιών εθνικής εμβέλειας καθώς τα προγράμματα τους υπάρχουν στις συνδρομητικές δορυφορικές πλατφόρμες ( Cosmote TV, Nova κλπ).

Το ίδιο ισχύει και για το εξειδικευμένο περι τα οικονομικά Naftemporiki TV. Το οικονομικό κανάλι του Περισσού (εκπέμπει από τις εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις της πρώην δισκογραφικής Columbia στον Περισσό) αρχικώς εξέπεμψε διαδικτυακά, είναι επίσης προσβάσιμο από τις συνδρομητικές πλατφόρμες Cosmote TV και Nova και κάνει διερευνητικές ώστε να εξαγοράσει συχνότητα περιφερειακής εμβέλειας για να αποκτήσει και χαρακτηριστικά γραμμικού καναλιού. Έχουν γίνει επαφές με  διάφορους ιδιοκτήτες (B. Ρέστη, Γ. Καρατζαφέρη κ.ά.), µε τις μεγαλύτερες πιθανότητες να συγκεντρώνει η ενδεχόμενη συνεργασία µε τον Σέργιο Καλόγηρο, ιδιοκτήτη του Smile TV. Αν οι δύο πλευρές τα βρουν στην τιµή αγοραπωλησίας (περί τα τρία εκατ. ευρώ), τότε η διαδικτυακή τηλεοπτική  εκδοχή της ιστορικής Ναυτεµπορικής θα µετατραπεί σε γραμμικό περιφερειακό κανάλι, προκειμένου να ανταγωνιστεί το Action 24, το Kontra TV και το One TV.

Με ενημέρωση  από το απόγευμα έως τη μία μετά τα μεσάνυχτα και τηλεµάρκετινγκ τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, το Kontra TV, τους τελευταίους μήνες έχει κινήσει τις διαδικασίες να γίνει ενηµερωτικό κανάλι και στα «χαρτιά», ενώ πρόσφατα απέκτησε και τα δικαιώµατα της «Elite League» (πρώην Α2 Μπάσκετ).

Θεωρείστε δεδομένο πως γίνονται μετρήσεις τηλεθέασης για τα τοπικά/περιφερειακά κανάλια από τη Nielsen, απλώς οι συγκεκριμένοι πελάτες/σταθμοί έχουν ζητήσει να μην δημοσιοποιούνται τα δεδομένα.

Από το περίπου 22% των «Others» σύμφωνα με την εταιρείας ερευνών και μετρήσεων τηλεθέασης, το μεγαλύτερο ποσοστό κατευθύνεται στα περιφερειακά κανάλια της Αττικής.

Ενδεικτικά, με στοιχεία που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας το One Channel υποστηρίζεται πως έχει μερίδιο τηλεθέασης λίγο πάνω από το 4%.

Εκτιμήσεις της τηλεοπτικής αγοράς παρουσιάζουν τα περιφερειακά κανάλια της Αττικής να «μπαίνουν» σε περίπου 400.000 νοικοκυριά του Λεκανοπεδίου.

Διαβάστε επίσης:

Mega: Ο Στέφανος Κασσελάκης θα τα πει με τον Νίκο Ευαγγελάτο στο σημερινό «Live news»

Open: Συζητιέται τηλεοπτική επάνοδος Μπογδάνου – Λαμπίρη με ειδικούς ρόλους στο νέο ριάλιτι «TVQueens»

«Συνάντηση κορυφής» Παπαδάκη-Αυτιά στο Μέγαρο Μαξίμου (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Περιφερειακά,perifereiaka