Πέθανε o Γάλλος πολιτικός και «πατέρας» του ευρώ, Ζακ Ντελόρ

Πέθανε πλήρης ημερών, σε ηλικία 98 ετών ο Ζακ Ντελόρ, ο Γάλλος πολιτικός, ηγετική προσωπικότητα της γαλλικής Αριστεράς, που είχε διατελέσει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τον θάνατό του επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η κόρη του, Μαρτίν Ομπρί. «Πέθανε στον ύπνο του σήμερα το πρωί (Τετάρτη) στο σπίτι του στο Παρίσι», δήλωσε η Μαρτίν Ομπρί, δήμαρχος της πόλης Λιλ.

Jacques Delors, un grand d’Europe https://t.co/kmJOcypvRR

Le Monde (@lemondefr) December 27, 2023

Εργάστηκε στην Τράπεζα της Γαλλίας, υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού και ευρωβουλευτής. Τη χρονική περίοδο 1969-1972 ήταν Σύμβουλος του γκωλικού Γάλλου πρωθυπουργού Σαμπάν – Ντελμάς.

Στη συνέχεια προσχώρησε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Έχοντας διατελέσει υπουργός Οικονομικών υπό την προεδρία του Φρανσουά Μιτεράν (1981-1984), ο Ντελόρ γκρέμισε τις ελπίδες της Αριστεράς αρνούμενος να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 1995 στη Γαλλία, ενώ εμφανιζόταν ως το μεγάλο φαβορί στις δημοσκοπήσεις.

«Δεν μετανιώνω για τίποτε», αλλά «δεν λέω ότι έπραξα σωστά», είχε δηλώσει στο περιοδικό Le Point το 2021. «Ήθελα να είμαι ανεξάρτητος και ένιωθα διαφορετικός από όσους ήταν γύρω μου. Ο δικός μου τρόπος να κάνω πολιτική δεν ήταν ο ίδιος», είχε πει.

Ο Ντελόρ, ένθερμος υποστηρικτής της μεταπολεμικής ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, υπηρέτησε ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τρεις θητείες – περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο κάτοχο του αξιώματος – από τον Ιανουάριο του 1985 έως τα τέλη του 1994.

Στις Βρυξέλλες, ο Ντελόρ διαδραμάτισε τον ρόλο του αρχιτέκτονα στη διαμόρφωση των περιγραμμάτων της σύγχρονης Ευρώπης: εγκαθίδρυση της ενιαίας αγοράς, υπογραφή των συμφωνιών Σένγκεν, Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη, θέσπιση του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών Erasmus, μεταρρύθμιση της κοινής αγροτικής πολιτικής, έναρξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης που θα οδηγούσε στη δημιουργία του ευρώ, του οποίου θεωρείται ο “πατέρας”.

L’ Europe de la modernité perd aujourd’hui son père fondateur. La tristesse et les larmes. Le silence et le respect pour la force de son autorité morale. L’engagement total à continuer son combat pour l’intégration . #Delors #JacquesDelors

— Enrico Letta (@EnricoLetta) December 27, 2023

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έγραψε στο Twitter: «Πολιτευτής της γαλλικής μοίρας. Ανεξάντλητος τεχνίτης της Ευρώπης μας. Αγωνιστής για την ανθρώπινη δικαιοσύνη. Ο Ζακ Ντελόρ ήταν όλα αυτά.

Η δέσμευσή του, τα ιδανικά του και η δικαιοσύνη του θα μας εμπνέουν πάντα. Χαιρετίζω το έργο του και τη μνήμη του και συμμερίζομαι τον πόνο των αγαπημένων του προσώπων».

Homme d’État au destin français.
Inépuisable artisan de notre Europe.
Combattant pour la justice humaine.

Jacques Delors était tout cela.

Son engagement, son idéal et sa droiture nous inspireront toujours. Je salue son œuvre et sa mémoire et partage la peine de ses proches. pic.twitter.com/3D5FBvdduh

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) December 27, 2023

Ήταν ένας από τους πρωτεργάτες του σχεδίου της ευρωπαϊκής ενοποίησης ενώ υπήρξε αξιόλογος οικονομολόγος με εκμοντερνιστικές τάσεις. Εργαζόταν συνεχώς και είχε αποκτήσει μεγάλο κύρος, επιρροή και δύναμη.

Τον Μάρτιο του 2020, είχε καλέσει ξανά τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να επιδείξουν περισσότερη αλληλεγγύη σε μια εποχή που αγωνίζονταν για την κοινή απάντηση στην πανδημία Covid-19.

Jacques Delors, figure de la gauche française et de la construction européenne, est mort → https://t.co/x288b3Rpq5 pic.twitter.com/JVF7PvJdZg

— Le Figaro (@Le_Figaro) December 27, 2023

Με τα think tank του ζητούσε μέχρι τέλους την ενίσχυση του ευρωπαϊκού φεντεραλισμού, απαιτώντας περισσότερη «τόλμη» την εποχή του Brexit και των επιθέσεων από «λαϊκιστές κάθε είδους».

Διαβάστε επίσης:

Εργάτης της Tesla τραυματίστηκε από ρομπότ που τον «κάρφωσε» στον τοίχο με τα νύχια του

Απάντηση Νετανιάχου στον Ερντογάν: «Είναι ο τελευταίος που μπορεί να μας κάνει μαθήματα ηθικής»

Εκδίκηση ορκίστηκαν να πάρουν οι Φρουροί της Επανάστασης στην κηδεία του Ιρανού ταξίαρχου

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πέθανε, Ζακ Ντελόρ,pethane, zak ntelor