Πιο «αλμυρή» η μηνιαία συνδρομή στις τηλεοπτικές πλατφόρμες από 1η Ιουλίου

Ακριβαίνει από αύριο (1/7) η εγχώρια συνδρομητική τηλεόραση καθώς, αν δεν υπάρξει διαφοροποίηση της τελευταίας στιγμής από την κυβέρνηση, επανέρχεται ο φόρος (10%) υπέρ του Δημοσίου στους ψηφιακούς συνδρομητικούς παρόχους οπτικοακουστικού περιεχομένου Cosmote TV, Nova, Vodafon TV κλπ.

Δεν ισχύει το ίδιο για της εξωχώριες Over The Top υπηρεσίες δηλαδή τις Netflix, Disney+,

Apple TV, Amazon Prime Video, καθώς οι διεθνείς υπηρεσίες διαρκούς ροής δεν έχουν παραρτήματα στην Ελλάδα, άρα και ΑΦΜ.

Κύκλοι του κλάδου των συνδρομητικών οπτικοακουστικών υπηρεσιών θεωρούν ότι η επαναφορά του ειδικού τέλους «θα επιβαρύνει πληθωριστικά την αγορά» και αναφέρουν ότι εν τέλει ο καταναλωτής–συνδρομητής επιβαρύνεται με φορολόγηση συνολικά 40% στην μηνιαία συνδρομή ποσοστό που διαρθρώνεται ως εξής: 10% Τέλος υπέρ Δημοσίου, ΦΠΑ 24%, Τέλη Άδειας Δορυφορικής Τηλεόρασης 3% επί του ετήσιου τζίρου, Τέλος υπέρ ΕΔΟΕΑΠ 2% επί του ετήσιου τζίρου και εισφορά υπέρ οργανισμών συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων και πάλι επί του ετήσιου τζίρου.

Συνθήκες άνισου ανταγωνισμού

Αντίστοιχο «βάρος» δεν έχουν εμπεριέχουν οι συνδρομές των εξωχώριων OTT. Και εντωμεταξύ δεν έχει διαφανεί κυβερνητική διάθεση -σύμφωνα με παρατηρητές της συνδρομητικής τηλεόρασης που είναι σε θέση να γνωρίζουν- για κανονιστική ρύθμιση που να τις συμπεριλαμβάνει, με συνέπεια να σχηματίζονται χαρακτηριστικά άνισου ανταγωνισμού στη συγκεκριμένη αγορά.

Οι εγχώριες συνδρομητικές πλατφόρμες (Cosmote , Vodafone, NOVA – WIND), μέσου της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας με επιστολή στα μέσα Ιουνίου είχαν καλέσει την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη στρέβλωση που συμβαίνει και με συντονισμένες προσπάθειες ζητούσαν την παράταση αναστολής του ειδικού φόρου έως το τέλος του 2023.

Στην επιστολή τονίζεται ότι «η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες στις οποίες προβλέπεται ειδικός φόρος στους συνδρομητές τηλεόρασης. Η συνολικά πολύ υψηλή έμμεση φορολογία που έχει προδιαγραφεί στην Ελλάδα (ως συνδυασμός του τέλους και του υψηλού ΦΠΑ) θα επιβαρύνει το τελικό ύψος του λογαριασμού και θα αποτελεί σημαντικό αντικίνητρο για την απόκτηση σχετικών υπηρεσιών».

Η ΕΕΚΤ, εκ μέρους των ελληνικών συνδρομητικών παρόχων περιεχομένου, επισημαίνει σε άλλο σημείο ότι «σε ένα περιβάλλον ανησυχητικών πληθωριστικών πιέσεων, με το γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή να αυξάνεται κατά 10,2% το τελευταίο 12μηνο, και με δυσοίωνες προοπτικές ως προς το καθημερινό κόστος ζωής (ενέργεια, τρόφιμα κ.λπ.) για το επόμενο χρονικό διάστημα εν μέσω της δυσμενούς διεθνούς συγκυρίας, κρίνουμε πως η επικείμενη επιβολή του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης θα επιβαρύνει  αναιτιολόγητα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που διατηρούν συνδρομές σε πακέτα δορυφορικής και διαδικτυακής τηλεόρασης, τα οποία ήδη βρίσκονται αντιμέτωπα με σημαντικές αυξήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες».

Οι διεθνείς πλατφόρμες streaming που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά, μοιάζει να λειτουργούν σε συνθήκες φορολογικής ασυλίας καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται στο φορολογικό σύστημα της χώρας (πέραν του 1,5% για την κινηματογραφία), υποστηρίζουν δορυφόροι της συνδρομητικής τηλεόρασης, σε μια συγκυρία που επανέρχεται το τέλος υπέρ του Δημοσίου και οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με πολλαπλές ανατιμήσεις.

Ανησυχία για μια αγορά 1,1 εκατ. συνδρομητών

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν ότι η συνδρομητική τηλεόραση είναι πιθανόν να εμφανίσει χαρακτηριστικά είδους πολυτελείας και δεν αποκλείουν ότι ένας αριθμός καταναλωτών διακόψει την συνδρομή του στους ελληνικούς συνδρομητικούς παρόχους περιεχομένου και να στραφεί στις διεθνείς εταιρείες (Netflix, Disney+, Apple TV, Amazon Prime Vidio) που έχουν οικονομικότερες συνδρομές, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει φορολογική μέριμνα για εκείνες.

Προς το παρόν οι ελληνικές συνδρομητικές πλατφόρμες τηρούν στάση αναμονής, αναφέρουν παρατηρητές του συγκεκριμένου επιχειρηματικού χώρου, εκτιμώντας ότι ο φόρος 10% κατά μία εκδοχή θα φανεί, περί τα τέλη Ιουλίου, στους λογαριασμούς, κατά άλλη εκδοχή ακριβώς, επειδή απαιτείται τροποποίηση λογισμικών και λοιπών σχετικών ενεργειών, η επιβάρυνση θα φανεί στους λογαριασμούς του Αυγούστου.

Σε κάθε περίπτωση η ενεργοποίηση του επίμαχου φόρου θα «πλήξει» περί τους 1,1 εκατ. συνδρομητές, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Η κυβέρνηση, εξάλλου, έχει το δικαίωμα μετά και τη συμφωνία που υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο με τον ΟΟΣΑ, να επιβάλει φορολογικό συντελεστή 15% στην κερδοφορία των πολυεθνικών επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση των ξένων παρόχων υπηρεσιών streaming, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2023. Ωστόσο δεν δίνει λύση στο πρόβλημα, ούτε ρυθμίζει την αγορά.

Διαβάστε επίσης:

Ο Αλέξης Τσίπρας στο κεντρικό δελτίο Ειδήσεων του ΟΡΕΝ

Το μπινελίκι στον αέρα που «πάγωσε» την Καινούργιου – «Κλείστε παιδιά, κλείστε!» (video)

Έντονη φημολογία ότι πουλήθηκε το Action24

Keywords
Τυχαία Θέματα