Πισαλαντιέρ, η παραδοσιακή κρεμμυδένια πίτσα της Νότιας Γαλλίας

Τα γλυκά καραμελωμένα κρεμμύδια, οι αντζούγιες και οι μαύρες ελιές αποτελούν τα συστατικά της παραδοσιακής αυτής τάρτας – πίτσας από την Προβηγκία.

Η συγκεκριμένη συνταγή απαιτεί ζύμη πίτσας αλλά πολύ συχνά ετοιμάζεται, επίσης παραδοσιακά, με πλούσια σφολιάτα, σαν τάρτα και είναι εξαιρετική σε πάρτυ ή πικ νικ, σαν ορεκτικό ή ακόμα και ως κυρίως πιάτο.

Υλικά για την συνταγή

Για τη ζύμη

200 γραμμάρια αλεύρι δυνατό, για ψωμί και ζυμώματα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού

ξηρή μαγιά
150ml χλιαρό νερό
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

Για την γέμιση

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον
1 κιλό κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
Μερικά κλωναράκια θυμάρι
2 ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
2 κονσέρβες (2 Χ 80 γραμμαρίων) φιλέτο αντζούγιας σε λάδι, στραγγισμένες
Μια χούφτα μαύρες ελιές, Καλαμών, χωρίς κουκούτσι
Αλατοπίπερο κατά βούληση (με μέτρο το αλάτι)

Εκτέλεση

1.Αρχικά, ετοιμάστε τη ζύμη, βάζοντας σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι και τη μαγιά. Ρίξτε το ελαιόλαδο και το χλιαρό νερό και ανακατέψτε μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη. Βάλτε την στον πάγκο εργασίας και ζυμώστε την για 5 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και να μην κολλάει πλέον στα χέρια.

2.Μεταφέρετε τη ζύμη πάλι στο μπολ, καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε την να φουσκώσει σε χλιαρό μέρος για 45 λεπτά ή έως και 1 ½ ώρα. Θα πρέπει όταν την πιέζετε με το δάκτυλό σας, να επανέρχεται.

3.Στο μεταξύ, όσο φουσκώνει η ζύμη, ετοιμάστε την γέμιση. Ζεστάνετε το λάδι σε ένα αντικολλητικό σκεύος και σοτάρετε τα κρεμμύδια για 10 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην ροδίσουν.

4.Πασπαλίστε με το θυμάρι, αλατοπιπερώστε ελαφρά, ρίξτε τις ντομάτες και ανακατέψτε καλά. Καλύψτε το σκεύος και μαγειρέψτε για 45 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν πολύ τα κρεμμύδια και να μελώσουν, ανακατεύοντας περιστασιακά. Τα τελευταία 10 λεπτά του μαγειρέματος, αφαιρέστε το καπάκι για να εξατμιστούν τα περιττά υγρά. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και αφήστε τη γέμιση να κρυώσει.

5.Προθερμάνετε το φούρνο στους 220ο C στις αντιστάσεις ή στους 200ο C στον αέρα και λαδώστε ελαφρά ένα ταψί 23Χ33 εκατοστά. Ανοίξτε τη ζύμη με τα χέρια σας και πιέστε την ώστε να καλύψει το ταψί.

6.Απλώστε το μίγμα του κρεμμυδιού πάνω στην ζύμη και διακοσμήστε την επιφάνεια με τα φιλέτα από τις αντζούγιες, σχηματίζοντας σταυρωτά σχέδια, όπως στη φωτογραφία. Σε κάθε ρόμβο που έχει σχηματιστεί, τοποθετήστε μια ελιά και ψήστε την πισαλαντιέρ για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Διαβάστε επίσης

Φριτάτα λαχανικών με τσένταρ

Οι «εργολάβοι» του καφέ και τα μυστικά τους

Πανακότα με καφέ εσπρέσσο και σάλτσα σοκολάτας

Keywords
Τυχαία Θέματα