Ποια θέματα και πώς μπορούν να επηρεάσουν το αφήγημα της αυτοδυναμίας

Όλοι στην ΝΔ συμφωνούν ότι και το πιο μικρό λάθος μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα της κάλπης της 25 Ιουνίου και να θέσει σε κίνδυνο την αυτοδυναμία.

Γι’ αυτό χθες στην Πειραιώς επικράτησε προβληματισμός όταν στην επικαιρότητα ήρθε το θέμα Βορίδη – Σκέρτσου και ο θάνατος της άτυχης γυναίκας στην Κω που την μετέφεραν με καρότσα φορτηγού στο νοσοκομείο.

Τα δύο αυτά θέματα ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, έφεραν ωστόσο τη ΝΔ σε αμηχανία αφού στο μεν πρώτο ζήτημα ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος

εμφανίστηκε εκτεθειμένος σε ό,τι αφορά την κοστολόγηση των προγραμμάτων, ενώ το δεύτερο αφορούσε τα ζητήματα της υγείας τα οποία αποτελούν και την αχίλλειο πτέρνα της ΝΔ.

Πιο συγκεκριμένα, τα όσα είπε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης σε συνέντευξη του, – ότι δηλαδή το Γενικό Λογιστήριο του κράτους δεν έχει την νομική δυνατότητα να κοστολογεί τα προγράμματα των κομμάτων – έφερναν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την Πειραιώς καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε πλαστογράφο τον Άκη Σκέρτσο, ο οποίος πριν λίγο καιρό είχε δείξει δημόσια έγγραφα από την υποτιθέμενη κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ δεν απάντησε τίποτα επί της ουσίας, παρά μόνο επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του κόμματος του ότι «η αντιπολίτευση έρχεται με καθυστέρηση μίας κάλπης να επιβεβαιώσει αυτό που λέμε εδώ και 1,5 μήνα, ότι τα προγράμματα πρέπει να είναι κοστολογημένα προκειμένου να είναι αξιόπιστα, υπεύθυνα, να αποτελούν μία πραγματική πρόταση διακυβέρνησης. Οι πολίτες είδαν στην πρώτη κάλπη ότι αυτή η πρόταση δεν ήταν κοστολογημένη από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Εμείς το μόνο που κάναμε, ήταν ότι το δικό μας πρόγραμμα ήταν απολύτως κοστολογημένο από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ενταγμένο στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης 2023 – 2026, με συγκεκριμένες δαπάνες. 9,1 δισ. ευρώ στην τετραετία. Και ταυτόχρονα αυτό που κάναμε ήταν να μετρήσουμε με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού και των υπηρεσιών του ΓΛΚ το κόστος μέτρο μέτρο για τα μέτρα που μπορούσαν να κοστολογηθούν – διότι δεν ισχύει αυτό για το σύνολο των προγραμμάτων και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ».

Γαλάζια στελέχη έλεγαν ωστόσο, ότι τέτοιου είδους θέματα δημιουργούν στην κοινωνία την αίσθηση ότι πραγματικά στην ΝΔ επιχειρούν με fake news να αλλοιώσουν την πραγματικότητα, καθώς ο Μάκης Βορίδης ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει.

Το δεύτερο θέμα ακουμπάει καθαρά την κοινωνία και έχει να κάνει με τον θάνατο της 63χρονης γυναίκας στην Κω, η οποία μεταφέρθηκε σε καρότσα φορτηγού στο νοσοκομείο καθώς δεν υπήρχε ασθενοφόρο.

Όπως ήταν φυσικό, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστειλε αμέσως κλιμάκιο στο νησί αποκαλύπτοντας, ότι ενώ υπάρχουν 4 ασθενοφόρα, δεν υπάρχει προσωπικό για να λειτουργήσουν. Ακόμα επεσήμαναν ότι για τρεις οργανικές θέσεις καρδιολόγου στο νοσοκομείο του νησιού υπάρχει μόνο ένας, ενώ για 4 θέσεις παθολόγου, δεν υπάρχει κανείς, με αποτέλεσμα η θέση αυτή να καλύπτεται περιστασιακά από γιατρούς που έρχονται από άλλα σημεία της Ελλάδας και οι οποίοι μένουν στο νησί για μικρό διάστημα. Παράλληλα, για 3 θέσεις παιδιάτρου, υπάρχει μόνο ένας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ενημερωθεί για τα προβλήματα στο νοσοκομείο από πέρυσι, τέτοια εποχή, όταν είχε επισκεφθεί την Κω. Τότε είχε ανακοινώσει την ανέγερση νέου νοσοκομείου και είχε πει ότι θα καλυφθούν «αμέσως» οι ανάγκες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό επειδή «η υγεία, με τη στενή της έννοια, αποτελεί υποχρέωση του κράτους απέναντι στους Έλληνες πολίτες, αλλά και απέναντι στους επισκέπτες», αλλά είχε μιλήσει και για… ιατρικό τουρισμό.

Όλα αυτά για το ευαίσθητο θέμα της υγείας προφανώς δημιούργησαν αίσθηση σε ένα κομμάτι της κοινής γνώμης το οποίο εμφανίζεται έτσι και αλλιώς προβληματισμένο για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία.

Διαβάστε επίσης:

Ανδρουλάκης: Αδιανόητο εν έτει 2023 μια γυναίκα να χάνει τη ζωή της πάνω σε καρότσα

Κόντρα Καραμανλή – ΣΥΡΙΖΑ: «Τόσο κράτησε το ενδιαφέρον Τσίπρα για τις Σέρρες;» – «Ο πόνος για τα Τέμπη πόσο κράτησε;»

Τσίπρας: Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η μόνη εναλλακτική στο σχέδιο Μητσοτάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα