Πόλεμος στη Γάζα: Γιατί η νέα φάση των επιχειρήσεων είναι «δημογραφικός πόλεμος» (Video/Photos)

Το Ισραήλ σφυροκοπά την Λωρίδα της Γάζας σε όλο το εύρος του μετώπου, πλήττοντας ακόμα και περιοχές με νοσοκομεία, ενώ εντείνονται οι χερσαίες επιχειρήσεις στο νότιο τμήμα.

Για «χωρίς διακρίσεις βομβαρδισμό» των Παλαιστίνιων αμάχων στη νότια Γάζα κάνει λόγο το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Φόβοι για «σφαγή» σε μεγάλο νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας προειδοποίησε ότι θα γίνει «σφαγή» στο Νοσοκομείο

Καμάλ Αντουάν, στη βόρεια Γάζα, το οποίο υπάρχουν πληροφορίες ότι περικύκλωσαν ισραηλινά τανκς και ελεύθεροι σκοπευτές, «που πυροβολούν οτιδήποτε κινείται».

Στο νοσοκομείο έχουν βρει καταφύγιο περίπου 7.000 Παλαιστίνιοι, όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας, Μουνίρ αλ-Μπουρς, προσθέτοντας ότι οι Ισραηλινοί έχουν ήδη σκοτώσει 108 αμάχους και έχουν τραυματίσει δεκάδες στον χώρο του νοσοκομείου.

«Φοβόμαστε ότι θα γίνει σφαγή μέσα στο Νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, όπως και στο νοσοκομείο αλ-Σίφα και στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο», προειδοποίησε ο αλ-Μπουρς.

Το Νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν είναι ένα από τα μόλις έξι νοσοκομεία που εξακολουθούν να λειτουργούν στην Λωρίδα της Γάζας.

Καταστρέφουν υποδομές και αγροτικές καλλιέργειες

Η οργάνωση Human Rights Watch (HRW) ανακοίνωσε ότι ο ισραηλινός στρατός καταστρέφει συστηματικά καλλιέργειες και θερμοκήπια στην βόρεια Γάζα.

Στη Μπέιτ Χανούν, που κάποτε ήταν μια εύφορη περιοχή με καλλιέργειες, τώρα έχουν μείνει ερείπια, κάτι που εντείνει τη διατροφική ανασφάλεια των Παλαιστίνιων και αφήνει τον παλαιστινιακό θύλακα χωρίς ουσιαστική οικονομική δραστηριότητα.

Η οργάνωση Human Rights Watch ανακοίνωσε στην πλατφόρμα Χ ότι η συστηματική καταστροφή των αγροτικών υποδομών και των καλλιεργειών συνεχίστηκε και στη διάρκεια της επταήμερης εκεχειρίας, με μπουλντόζες που ισοπέδωναν ό, τι έβρισκαν για να αφήνουν ανοιχτό πεδίο για τα άρματα μάχης, όπως φαίνεται και από δορυφορικές εικόνες.

«Οι ηγέτες του κόσμου πρέπει να ζητήσουν από το Ισραήλ να προστατεύσει τους άμαχους. Πρέπει να ενεργήσουν επειγόντως για να αποτρέψουν τη διατροφική ανασφάλεια, την απώλεια της παραγωγής και την καταδίκη σε λιμό των Παλαιστίνιων στην Γάζα», ανέφερε η HRW.

Το ισραηλινό σχέδιο για την καταστροφή των τούνελ

Το Ισραήλ σχεδιάζει να αντλήσει νερό από την θάλασσα για να κατακλύσει τις σήραγγες που έχει δημιουργήσει η Χαμάς, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η οποία επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους που έχουν ενημερωθεί για το πλάνο.

Το Ισραήλ μπορεί να εκτελέσει το σχέδιο με ένα τεράστιο δίκτυο αντλιών, που έχουν τη δυνατότητα διοχέτευσης χιλιάδων κυβικών νερού στις υπόγειες σήραγγες και να τις πλημμυρίσει μέσα σε λίγες εβδομάδες, γράφει η WSJ.

Το Ισραήλ έχει εγκαταστήσει ήδη πέντε τέτοιες αντλίες κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Σάτι, στην Γάζα.

Οι ΗΠΑ ενημερώθηκαν για τα ισραηλινά σχέδια την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφεραν οι πηγές της WSJ, προσθέτοντας ότι το μόνο που προκαλεί δεύτερες σκέψεις στην κυβέρνηση Νετανιάχου είναι η τύχη των αιχμαλώτων της Χαμάς, η οποία έχει ανακοινώσει ότι τους κρατά σε «ασφαλή σημεία και σήραγγες».

Περικύκλωσαν τον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε εξάλλου ότι έχει περικυκλώσει πλήρως τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλία, στην Γάζα, καταστρέφοντας «υποδομές των τρομοκρατών».

Ο καταυλισμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος στην Γάζα και έχει δεχτεί κύματα επιθέσεων από αέρος, αφότου ξέσπασε ο πόλεμος,, με συνέπεια να έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες άνθρωποι.

Ο ισραηλινός στρατός στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις έπληξαν συγκεκριμένους στόχους διοίκησης της Χαμάς.

«Την τελευταία μέρα οι στρατιώτες επιχείρησαν σε προπύργια της Χαμάς και κατέστρεψαν υποδομές της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο στρατός κατέλαβε στρατηγικής σημασίας στρατιωτικά σημεία από τα οποία έγιναν επιθέσεις κατά των στρατιωτών», ανακοίνωσε το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων εντοπίστηκαν και καταστράφηκαν ρουκέτες που βρίσκονταν αποθηκευμένες σε κήπο κατοικίας.

Οι επιλογές των Παλαιστίνιων: Φύγετε ή θα πεθάνετε

Ο Μοχάμεντ Τσερκάουι, καθηγητής στο πανεπιστήμιο George Mason University, δήλωσε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση με την τακτική που ακολουθεί αποδεικνύει ότι δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών.

«Οι Ισραηλινοί δεν θέλουν ούτε να ακούσουν πλέον για μεσολαβητές, αφότου επανέλαβαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις», δήλωσε ο Μοχάμεντ Τσερκάουι στο Al Jazeera.

«Αυτό που συμβαίνει τώρα, από την στιγμή που ο στρατός χτυπά συγχρόνως στη βόρεια και στη νότια Γάζα, αποτελεί δημογραφικό πόλεμο», είπε ο Τσερκάουι, εξηγώντας ότιι οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν το εξής δίλημμα: «Φύγετε ή θα πεθάνετε».

«Δεν υπάρχουν άλλες επιλογές», είπε ο Τσερκάουι, προσθέτοντας ότι «ο Νετανιάχου δεν ενδιαφέρεται για διαπραγματεύσεις. Ενδιαφέρεται μόνο για να σκοτώσει όσο γίνεται περισσότερους Παλαιστίνιους».

Διαβάστε επίσης

Η λέξη της χρονιάς σύμφωνα με την Οξφόρδη είναι το Rizz – Πώς ο Tom Holland επηρέασε το αποτέλεσμα (video)

Έλον Μασκ: Ειρωνεύεται την Πάρις Χίλτον για την απόσυρση των διαφημίσεων από το «Χ»

Χουανίτα Κάστρο: Πέθανε η αδελφή των πρώην ηγετών της Κούβας – Είχε συνεργαστεί με τη CIA, ζούσε για δεκαετίες εξόριστη στις ΗΠΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόλεμος, Γάζα, VideoPhotos,polemos, gaza, VideoPhotos