Πόλεμος στη Γάζα: Γιατί θα συνεχιστεί η σφαγή στα Παλαιστινιακά Εδάφη

Τρεις μέρες μετά την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 10 Οκτωβρίου, η εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Μπάιντεν, Καρίν Ζαν-Πιερ χαρακτήριζε «λάθος, αποκρουστικές και αναίσχυντες» τις εκκλήσεις για εκεχειρία στη Γάζα, λέγοντας πως στον πόλεμο αυτό «δεν υπάρχουν δύο πλευρές». Ήταν το πράσινο φως του Λευκού Οίκου προς τον Νετανιάχου για την συνεχιζόμενη ανθρωποσφαγή.

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν έφτασε να αμφισβητήσει τον επίσημο απολογισμό για τον αριθμό των θυμάτων, λέγοντας στις 27 Οκτωβρίου

«ότι οι αριθμοί που δίνουν οι Παλαιστίνιοι δεν είναι αξιόπιστοι», παρόλο που τα Ηνωμένα Έθνη και οι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις αποδέχονταν τα στοιχεία αυτά.  

Εβδομήντα-τρεις μέρες μετά οι Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τουλάχιστον 18.700 ανθρώπους, από τους οποίους τα δύο τρία είναι παιδιά και γυναίκες, άλλοι 50.000 έχουν τραυματιστεί και υπάρχουν αρκετές χιλιάδες αγνοούμενοι στα ερείπια που αφήνει πίσω του ο ισραηλινός στρατός. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στο διάστημα από τις  24 Φεβρουαρίου του 2022 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023, δηλαδή σε 19 μήνες, η ουκρανική πλευρά έχει καταμετρήσει 9.614 νεκρούς (από τους οποίους 554 παιδιά) και 17.535 τραυματίες. 

Οι αγριότητες που διαπράττονται στη Γάζα είναι τέτοιες που δεν μπορούν να αιτιολογηθούν από την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ, που έδωσε στον Νετανιάχου την ευκαιρία να αρχίσει μια από τις πιο αιματηρές στρατιωτικές επιθέσεις που έχουμε καταγράψει τα τελευταία χρόνια.

Καταγγελίες που προκαλούν σοκ

Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία ότι ο ισραηλινός στρατός έθαψε ζωντανούς Παλαιστίνιους άμαχους στον περίβολο του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν, στη βόρεια Γάζα.

Καταγγελία, για την οποία ζητήθηκε από την παλαιστινιακή πλευρά να γίνει ενδελεχής έρευνα. «Πληροφορίες και καταθέσεις από πολίτες, γιατρούς και δημοσιογράφους αναφέρουν ότι η κατοχική δύναμη έθαψε ζωντανούς άμαχους στον περίβολο του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν», σύμφωνα με την Παλαιστίνια υπουργό Υγείας Μαϊ αλ-Κάιλα, η οποία ζήτησε «να αποκαλυφθούν λεπτομέρειες αυτής της υπόθεσης και να μην ανεχτούμε την αποσιώπηση πληροφοριών που έρχονται από την Λωρίδα της Γάζας».

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι στοχεύει μόνο τα μέλη της Χαμάς και τις υποδομές της οργάνωσης. Αλλά το περασμένο 24ωρο από τον βομβαρδισμό από αέρος του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπάλια, στη βόρεια Γάζα, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 110 άνθρωποι.

Αυτές οι μαζικές δολοφονίες συνεχίζονταν την ώρα που στον ΟΗΕ γινόταν παζάρι για να περάσει μία μη δεσμευτική απόφαση για κατάπαυση του πυρός. Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία ένωσαν τις φωνές τους με τις άλλες χώρες που ζητούν εδώ και εβδομάδες να επικρατήσει ο κοινός νους, ενώ οι Αμερικανοί έχουν ένα πράγμα στο νου: μην τυχόν και υιοθετηθεί ψήφισμα που θα δυσαρεστήσει τους Ισραηλινούς.

«Τελειώστε τους…»

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και η ταύτιση με το Ισραήλ διακομματική. «Βαρέθηκα να ακούω τα ΜΜΕ, βαρέθηκα να ακούω κάποιους να κατηγορούν το Ισραήλ, επειδή υπερασπίζεται τον εαυτό του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις, ένας από τους πλέον προβεβλημένους πολιτικούς της ρεπουμπλικανικής παράταξης.

«Υπάρχει μια διακομματική προσπάθεια απανθρωποίησης του παλαιστινιακού λαού», λέει ο Άχμαντ Αμπουζνάιντ, διευθυντής της Εκστρατείας στις ΗΠΑ για τα Δικαιώματα των Παλαιστίνιων (USPCR), προσθέτοντας: «Όσο κι αν θέλουν να μας εξαφανίσουν, εμείς είμαστε και θα είμαστε εδώ».

«Τελειώστε τη δουλειά με αυτούς τους χασάπηδες, την Χαμάς», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κυβερνήτης της Φλόριντα στο Ισραήλ, για να έλθει στο ίδιο μήκος κύματος η Νίκι Χάλεϊ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη και νυν υποψήφια για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία: «Τελειώστε τους, τελειώστε τους», είπε.

Ο Μαξ Μίλερ, στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Οχάιο, δήλωσε ότι η Παλαιστίνη «πρέπει να γίνει πάρκινγκ», επισκεπτόμενος μαζί με στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος το Ισραήλ, όπου φωτογραφήθηκε με τον Μπένζαμιν Νετανιάχου.

Υπάρχουν πάρα πολλές δηλώσεις σε αυτό το ύφος από όλο το φάσμα της αμερικανικής πολιτικής σκηνής. Κι όταν η βουλευτής Άντζι Νίξον αναρωτήθηκε πόσοι Παλαιστίνιοι πρέπει να πεθάνουν για να σταματήσει ο κύκλος της βίας, η συνάδελφός της, Μισέλ Σάλζμαν απάντησε: «όλοι τους».

Είναι λίγοι οι αναλυτές και οι πολιτικοί στις ΗΠΑ που έχουν χαρακτηρίσει «ηθική και πολιτική καταστροφή» την προσέγγιση του προέδρου Μπάιντεν για τον πόλεμο στη Γάζα. Και από την πλευρά του Λευκού Οίκου η ρητορική ανησυχία για τους αθώους που χάνονται, στον βαθμό που δεν συνοδεύεται από καμία πολιτική πίεση προς το Ισραήλ, οδηγεί στην αποθράσυνση του Νετανιάχου. Εξάλλου ο ισραηλινός πρωθυπουργός ξέρει καλά πως για να επιβιώσει πολιτικά πρέπει να τραβήξει όσο μπορεί περισσότερο το σχοινί και να παρατείνει τις πολεμικές επιχειρήσεις. Κι όσο δεν υπάρχει κάποιος να του πει «φτάνει πια, ως εδώ», θα συνεχίζει τις σφαγές.

Διαβάστε επίσης:

Ερυθρά Θάλασσα: Επίθεση σε νορβηγικό πλοίο από τους Χούθι – Αναστέλλουν τις μεταφορές στην  περιοχή μεγάλες εταιρείες

Πού κάνουν διακοπές οι ταξιδιώτες… πολυτελείας! (Photos)

Μπουένος Άιρες: Θυελλώδεις άνεμοι παρέσυραν αεροσκάφος (Videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόλεμος, Γάζα, Παλαιστινιακά Εδάφη,polemos, gaza, palaistiniaka edafi