Πόλεμος στη Γάζα: Η τακτική του Ισραήλ με τους Παλαιστίνιους που αφήνει ελεύθερους για να τους συλλάβει και πάλι

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και γίνονται προσπάθειες για παράταση της εκεχειρίας στην Γάζα, οι ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη συνεχίζουν το πογκρόμ συλλήψεων δεκάδων Παλαιστίνιων καθημερινά.

Τις πρώτες τέσσερις μέρες της εκεχειρίας το Ισραήλ απελευθέρωσε 150 κρατούμενους σε φυλακές – 117 παιδιά και 33 γυναίκες. Από την πλευρά της η Χαμάς απελευθέρωσε 69 άτομα – 51 Ισραηλινούς και 18 από άλλες χώρες.

Αλλά στο ίδιο διάστημα των τεσσάρων ημερών, οι ισραηλινές κατοχικές

δυνάμεις συνέλαβαν τουλάχιστον 133 Παλαιστίνιους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με οργανώσεις που υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους που οδηγούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Ahed Tamimi is on the list of Palestinian prisoners to be released today by Israel.

She was arrested by Israeli forces on Nov 6 during a night raid of her home in the occupied West Bank and has been held without charge in an Israeli prison since. pic.twitter.com/ljMymxNTUu

— Dena Takruri (@Dena) November 29, 2023

«Όσο υπάρχει κατοχή οι συλλήψεις δεν θα σταματήσουν. Ο κόσμος πρέπει να το καταλάβει αυτό γιατί αποτελεί κεντρική πολιτική της κατοχής, με στόχο να κάμψει οποιαδήποτε αντίσταση», δήλωσε στο Al Jazeera, η Αμάνι Σαράνεχ, εκπρόσωπος της οργάνωσης Ένωση Παλαιστίνιων Φυλακισμένων. «Αυτή είναι καθημερινή τακτική και δεν άρχισε στις 7 Οκτωβρίου. Το περιμέναμε ότι θα συλλάμβαναν περισσότερα άτομα αυτές τις τέσσερις μέρες (της εκεχειρίας)», πρόσθεσε.

Massive Israeli military operation in Jenin, West Bank and mass arrest of Palestinians. As many Palestinian prisoners Israel is releasing to release hostages from Hamas, it is arresting more Palestinians from the West Bank. pic.twitter.com/4L7gbTibpT

— Ashok Swain (@ashoswai) November 29, 2023

Η εκεχειρία επιτεύχθηκε με μεσολάβηση του Κατάρ ύστερα από 51 ημέρες ανελέητου βομβαρδισμού της Λωρίδας της Γάζας, που στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 15.000 Παλαιστίνιων, με την πλειοψηφία των θυμάτων να είναι γυναίκες και παιδιά. 

Στο ίδιο διάστημα οι κατοχικές δυνάμεις στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ έκαναν κάθε βράδυ επιδρομές σε παλαιστινιακά σπίτια, συλλαμβάνοντας 15-20 άτομα καθημερινά, ακόμα και τις μέρες που δεν γινόταν καμία ενέργεια εναντίον των Ισραηλινών.

Τις πρώτες δύο εβδομάδες μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, διπλασιάστηκε ο αριθμός των Παλαιστίνιων που οδηγήθηκαν σε ισραηλινές φυλακές – από 5.200 άτομα ανέβηκε σε πάνω από 10.000, μεταξύ των οποίων και 4.000 εργάτες από την Γάζα που δούλευαν στο Ισραήλ και συνελήφθησαν για να αφεθούν αργότερα ελεύθεροι, υπό τον όρο ότι θα επέστρεφαν στην Γάζα και δεν θα είχαν δικαίωμα να ξαναμπούν στο Ισραήλ.

Israeli occupation forces clamp down on journalists covering the ongoing Israeli offensive in Jenin, north of the occupied West Bank. pic.twitter.com/DzXmH2GDMe

— Quds News Network (@QudsNen) November 29, 2023

Οι Ισραηλινοί συστηματικά συλλαμβάνουν και πάλι τους Παλαιστίνιους που αφήνουν ελεύθερους από τις φυλακές, λίγες μέρες ή εβδομάδες αφού απελευθερωθούν. Είναι χαρακτηριστική η τακτική που ακολούθησαν το 2011, όταν και πάλι είχε γίνει ανταλλαγή αιχμαλώτων με την Χαμάς, αλλά δεκάδες Παλαιστίνιοι που αφέθηκαν τότε ελεύθεροι συνελήφθησαν σε σύντομο διάστημα και οδηγήθηκαν στις φυλακές για να εκτίσουν τις ποινές που τους είχαν επιβληθεί πριν από την απελευθέρωση.

«Η απόδειξη για το ότι αυτά τα άτομα που αφήνονται ελεύθερα μπορεί να συλληφθούν και πάλι είναι ότι η πλειοψηφία εκείνων που έχουν συλληφθεί τις τελευταίες μέρες είναι πρώην κρατούμενοι σε φυλακές που είχαν αφεθεί ελεύθεροι», δήλωσε η Αμάνι Σαράνεχ.

Διαβάστε επίσης:

Χαμάς: Μωρό 10 μηνών, ο αδελφός του και η μητέρα τους – όμηροι στη Γάζα – σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Τέλος στη διαμάχη με τη Βρετανία βάζει το Μαξίμου – «Ό,τι είχαμε να πούμε το είπαμε, θέλουμε καλές σχέσεις»

Ντραγκέτα: Ανατριχιαστικές ιστορίες από τη δική – Ανθρωποφάγα γουρούνια και εκβιασμοί με νεκρά ζώα (videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα