Πόλεμος στη Γάζα: «Ψευδαίσθηση ακριβείας» ο ισραηλινός χάρτης εκκένωσης

Ο χάρτης που έδωσε στη δημοσιότητα το Ισραήλ, που χωρίζει την Λωρίδα της Γάζας σε πολύ συγκεκριμένους τομείς, είναι μια προσπάθεια να δημιουργήσει την «ψευδαίσθηση της ακρίβειας», λέει ο Δρ. Μαρκ Όουεν Τζόουνς, αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο Hamad bin Khalifa της Ντόχα.

Πρόκειται για έναν χάρτη της Γάζας που είναι χωρισμένη σε δύο τμήματα- στο βόρειο και νότιο, με το βόρειο να χωρίζεται σε δύο επιμέρους τμήματα και το νότιο σε άλλα τρία. Το κάθε

ένα επιμέρους τμήμα  – Βόρεια Γάζα, Πόλη της Γάζας, Ντέιρ ελ- Μπάλαχ, Χαν Γιούνις και Ράφα – χωρίζεται σε 600 τετράγωνα και δίνονται οδηγίες για εκκένωση μέρους της Ράφα, όπου υποτίθεται ότι οι άμαχοι θα ήταν ασφαλείας. Όμως κι αυτός ο τομέας βομβαρδίζεται.

Μιλώντας στο Al Jazeera, ο Μαρκ Όουεν Τζόουνς, επισημαίνει ότι ο χάρτης αυτός δημιουργήθηκε «για να δείχνουν (οι Ισραηλινοί) ότι σέβονται τους διεθνείς νόμους, με τις προειδοποιήσεις που εκδίδουν, αλλά δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο».

Και εξηγεί ότι «αν μετακινηθεί η Χαμάς, γνωρίζουμε από την ισραηλινή πολιτική, ότι (οι Ισραηλινοί) θα επιτεθούν και θα σκοτώσουν άμαχους αν νομίζουν πως βρίσκεται ένα μέλος της Χαμάς σε περιοχή όπου υποδείχτηκε να μετακινηθούν άμαχοι».

Γιατί το Ισραήλ χρειάζεται τους ομήρους της Χαμάς

Κατά την εκτίμηση του αναλυτή, το Ισραήλ με την τακτική αυτή δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για την ζωή των ομήρων που κρατά η Χαμάς στην Γάζα. Αλλά τους χρειάζεται «για να νομιμοποιήσει» την παρουσία του ισραηλινού στρατού στον παλαιστινιακό θήλακα.

«Ένας λόγος που έχουν την υποστήριξη της κοινής γνώμης σε αυτό τον πόλεμο είναι διότι λένε ότι πηγαίνουν για να σώσουν τους ομήρους. Αν δεν υπάρχουν όμηροι, πού θα βασίζεται η νομιμοποίηση» της στρατιωτικής παρουσίας του Ισραήλ, αναρωτιέται χαρακτηριστικά ο Δρ. Μαρκ Όουεν Τζόουνς.

Η πραγματικότητα στην Γάζα είναι εντελώς διαφορετική: Ουσιαστικά δεν υπάρχει ούτε ένα σημείο στο οποίο οι άμαχοι μπορούν να νοιώθουν ασφαλείς. Πολύ περισσότερο όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν υποχρεωθεί να μετακινηθούν από το βόρειο τμήμα της λωρίδας προς τα νότια, κατόπιν υποδείξεων του Ισραήλ, το οποίο όμως βομβαρδίζει και το νότιο τμήμα. Και προφανώς με την τακτική αυτή δεν μένει ούτε ένα σημείο που να μην γίνεται στόχος, ανεξάρτητα με το αν στις σήραγγες της Χαμάς κρατούνται οι αιχμάλωτοι της οργάνωσης.

Ο ρόλος των εποίκων για τον αποκλεισμό των Παλαιστίνιων

Μάλιστα την ώρα που οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ και διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων προειδοποιούν για περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης, το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο αποφασίζει τον εξοπλισμό των πολιτοφυλακών των εποίκων, τακτική που είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει σε κλιμάκωση των επιθέσεων κατά των αμάχων και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ο στρατός θα δώσει όπλα, πυρομαχικά και εξοπλισμό μάχης σε μέλη 12 πολιτοφυλακών, αρχίζοντας από τις ομάδες που δρουν γύρω από τη Γάζα, αλλά και σε εκείνες που βρίσκονται στην Δυτική Όχθη. 

Το μέτρο αυτό αποφασίστηκε «για να επιτραπεί η βελτίωση των συνθηκών για την επιστροφή των κατοίκων στις κοινότητές τους τις προσεχείς εβδομάδες», ανακοίνωσε ο στρατός. Οι πολιτοφυλακές αυτές δρουν στις περιοχές που έχουν καταλάβει οι εβραίοι έποικοι εκδιώκοντας με την βία τους Παλαιστίνιους, κατ΄ εφαρμογή  σχεδίου της κυβέρνησης Νετανιάχου, το οποίο υλοποιείται με την ανοχή της Δύσης.

Διαβάστε επίσης:

Δυσεπίλυτο παζλ το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας: Διχασμένη η Ευρωπαϊκή Ένωση για χρέος και δημοσιονομικούς κανόνες

«Μυρίζει μπαρούτι» η Βενεζουέλα – Στρατιωτικές ασκήσεις θα κάνουν οι ΗΠΑ στη Γουιάνα

Ο Ιρανός πρόεδρος Ραϊσί καταγγέλλει από τη Μόσχα τη «γενοκτονία» στη Γάζα

Keywords
Τυχαία Θέματα