Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ανοίγει η διάβαση της Ράφα – Νέο τελεσίγραφο του Ισραήλ

Το Ισραήλ και η Αίγυπτος έδωσαν «το πράσινο φως» για να επιτραπεί στους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω του μεθοριακού περάσματος της Ράφα, μετά το πρωινό τελεσίγραφο, ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι δύο χώρες, που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ,

συμφώνησαν να παραμείνει ανοιχτή αυτή η μοναδική μεθοριακή διάβαση μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας από τις 12.00 σήμερα μέχρι τις 17.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ανέφερε ο αξιωματούχος που συνοδεύει τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην περιοδεία του σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

«Προσπαθούμε να διευκολύνουμε την πρόσβαση σε αυτό (το πέρασμα), για να ανοίξει από τις 12 έως τις 5 σήμερα. Η Αίγυπτος, το Ισραήλ και το Κατάρ συνεργάζονται μαζί μας σε αυτό το θέμα», πρόσθεσε.

Ο αξιωματούχος είπε ότι η Ουάσινγκτον ήρθε σε επαφής με Αμερικανοπαλαιστίνιους που βρίσκονται στη Γάζα και κάποιοι εξέφρασαν την επιθυμία να φύγουν μέσω της Ράφα. Διευκρίνισε όμως ότι δεν είναι σαφές αν η διάβαση είναι ανοιχτή αυτή τη στιγμή και είναι επίσης άγνωστο αν η Χαμάς θα επιτρέψει στους ανθρώπους να φτάσουν μέχρι εκεί.

Και νέο τελεσίγραφο του Ισραήλ

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ έστειλε νέο τελεσίγραφο στη Γάζα, λέγοντας στους αμάχους στο οποίο επισημαίνει πως δεν πρέπει να «καθυστερήσουν» την εκκένωση.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Richard Hecht είπε ότι υπάρχει ένα «παράθυρο» για ασφαλή μετάβαση στη νότια Γάζα μεταξύ 10.00 π.μ. και 4.00 μ.μ.

Χωρίς να αναφέρει πόσες ημέρες θα παραμείνει το «παράθυρο» ανοιχτό, ο Χεχτ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Γνωρίζουμε ότι αυτό θα πάρει χρόνο, αλλά συνιστούμε στους ανθρώπους να μην καθυστερήσουν».

Νωρίτερα το Ισραήλ στην ανακοίνωσή του ανέφερε: «Εάν νοιάζεστε για τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας, πηγαίνετε νότια σύμφωνα με τις οδηγίες. Να είστε βέβαιοι ότι οι ηγέτες της Χαμάς έχουν φροντίσει τον εαυτό τους και καλύπτονται από χτυπήματα στην περιοχή».

Το «όχι» από το προσωπικό του Νοσοκομείου και η προειδοποίηση Αμιραμπντολαχιάν

Το προσωπικό του νοσοκομείου της Γάζας αρνήθηκε την εντολή εκκένωσης.

«Το προσωπικό του νοσοκομείου, συμπεριλαμβανομένων 35 γιατρών και ιατρικών βοηθών, είναι αποφασισμένο να παραμείνει και να παράσχει υγειονομική περίθαλψη στους ασθενείς», απάντησε στο τελεσίγραφο, σύμφωνα με το aljazeera.

Στο μεταξύ, από ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, προειδοποίησε από την Βηρυτό το Ισραήλ πως «η αντίσταση (σ.σ. της Χεζμπολάχ) βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και σε πλήρη ετοιμότητα να απαντήσει στις εγκληματικές ενέργειες της σιωνιστικής οντότητας».

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσουμε τα σιωνιστικά εγκλήματα στη Γάζα», είπε Amirabdollahian.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στο Ισραήλ: Νεκρός υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς στη Γάζα

Μπορέλ για Γάζα: «Το σχέδιο εκκένωσης 1,1 εκατ. κατοίκων είναι αδύνατο να εφαρμοστεί»

Ρωσία: Κατέθεσε σχέδιο πέντε σημείων στον ΟΗΕ για κατάπαυση πυρός στην Γάζα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόλεμος, Μέση Ανατολή, Ανοίγει, Ράφα, Ισραήλ,polemos, mesi anatoli, anoigei, rafa, israil