Πόλεμος στην Γάζα: O συστηματικός στραγγαλισμός της παλαιστινιακής κοινωνίας σε αριθμούς

Ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ είχε στραγγαλίσει κάθε οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή, υποχρεώνοντας το 80% του πληθυσμού να εξαρτάται από την διεθνή βοήθεια, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.

Τα στοιχεία αυτά αφορούν την περασμένη χρονιά, πριν ξεσπάσει ο πόλεμος και όπως αναφέρει η σχετική έκθεση της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη  (Unctad) τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Γάζας ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, με την ανεργία να βρίσκεται στο 45%- ένα από τα υψηλότερα

ποσοστά στον κόσμο.

GAZA HEALTH MINISTRY: The number of Palestinians killed as a result of the ongoing Israeli war on Gaza exceeded 8,306, including 3,457 children, 2,136 women, and 21,048 wounded.

FOLLOW OUR LIVE BLOG: https://t.co/FeA38w1O7w pic.twitter.com/Op9wNW4Ody

— The Palestine Chronicle (@PalestineChron) October 30, 2023

Η ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρρεε στην Λωρίδα της Γάζας την περασμένη χρονιά αρκούσε στοιχειωδώς για την κάλυψη των βασικών αναγκών του πληθυσμού και προφανώς η διακοπή κάθε βοήθειας μετά την 7η Οκτωβρίου έχει επιδεινώσει δραματικά την ανθρωπιστική κατάσταση.

Η έκθεση συντάχθηκε από την Unctad, που εδρεύει στη Γενεύη, πριν από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, μετά την οποία το Ισραήλ εξαπέλυσε μία πρωτοφανή επίθεση καταστρέφοντας υποδομές και διαλύοντας κάθε είδος κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.

My brother Yousef sent me this video today.
He is in Rafah with my mom and brothers.
This is how they got water today. pic.twitter.com/CLG3HUSd05

— Hind Khoudary (@Hind_Gaza) October 30, 2023

Πέραν της δραματικής κατάστασης στο οικονομικό πεδίο, η Λωρίδα της Γάζας βιώνει την ανθρωπιστική καταστροφή, με την πλήρη διακοπή της ανθρωπιστικής βοήθειας και κυρίως με τους χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες. Το σύστημα υγείας προφανώς δεν μπορεί να αντεπεξέλθει, την ώρα μάλιστα που οι Ισραηλινοί βομβαρδίζουν ακόμα και νοσοκομεία, παραβιάζοντας κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου.

Dust and smoke filled the overcrowded al-Quds Hospital in Gaza when Israel bombed the surrounding area after ordering the facility be evacuated.

Here's what you need to know pic.twitter.com/mM9bkxftgT

Al Jazeera English (@AJEnglish) October 30, 2023

Ο σεϊχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι, μιλώντας στη Ντόχα επέκρινε τη διεθνή κοινότητα για διπλά στάνταρντς, λέγοντας ότι επικρατεί θυμός στους λαούς της περιοχής για την αντίδραση μπροστά στα εγκλήματα που γίνονται σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

Israeli warplanes bombed the third and last floor of the main building of the hospital, causing severe damage to it. This is the only Palestinian hospital for cancer patients in the Gaza Strip.

FOLLOW OUR LIVE BLOG: https://t.co/FeA38w1O7w pic.twitter.com/i5HI9FQV1t

— The Palestine Chronicle (@PalestineChron) October 30, 2023

Από τους περίπου 8.500 θανάτους αμάχων, πάνω από 3.500 είναι παιδιά- αριθμός που ξεπερνά το σύνολο των θανάτων παιδιών σε συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο μετά το 2019. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον πόλεμο της Ουκρανίας έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 550 παιδιά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Παρά τις μαζικές διαδηλώσεις με κεντρικό σύνθημα την ανάγκη εκεχειρίας, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένζαμιν Νετανιάχου διακήρυξε ότι «τώρα είναι καιρός για πόλεμο» και όχι για κατάπαυση του πυρός, δείχνοντας πλήρη αδιαφορία για τους θανάτους παιδιών και ηλικιωμένων και δίνοντας εντολή για τυφλά χτυπήματα εναντίον νοσοκομείων και σημείων συγκέντρωσης προσφύγων. Πολιτική που υποστηρίζεται από τη Δύση, στην λογική ότι το Ισραήλ «έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα».

Διαβάστε επίσης:

Γάζα: Χτυπήθηκε το νοσοκομείο τουρκοπαλαιστινιακής φιλίας

Μπέρνι Σάντερς: Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα – Δεν έχει δικαίωμα να παίρνει αμερικανικά δολάρια για να σκοτώνει αμάχους

BBC: Ορατός ο κίνδυνος εμφάνισης μιας πιο απειλητικής από τη Χαμάς οργάνωσης μετά την ισραηλινή χερσαία εισβολή στη Γάζα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόλεμος, Γάζα,polemos, gaza