Ουκρανία: Κατοχή, βομβαρδισμοί και τώρα πλημμύρες (Photos & Videos)

Για την Ιρένα Ραντέτσκα, κάτοικο της Χερσώνας, η καταστροφική πλημμύρα της πόλης της, που προκλήθηκε από την καταστροφή του γιγαντιαίου φράγματος Καχόβκα είναι το τελευταίο κεφάλαιο σε πάνω από ένα χρόνο βασάνων, που ξεκίνησαν από τη ρωσική εισβολή.

Λίγα μέρη έχουν νιώσει το μέγεθος των δεινών που βιώσει η Χερσώνα από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Λίγοι άνθρωποι σήκωσαν περισσότερο φορτίο από αυτό που σήκωσε η Ραντέτσκα, η οποία είπε ότι έχει επιβιώσει από φυλάκιση, ξυλοδαρμούς

και βομβαρδισμούς πυραύλων.

Η πόλη, με πληθυσμό 280.000 εν καιρώ ειρήνης, καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις στις 2 Μαρτίου 2022. Απελευθερώθηκε από τα ουκρανικά στρατεύματα στις αρχές Νοεμβρίου, αλλά έκτοτε βρίσκεται υπό τακτικούς ρωσικούς βομβαρδισμούς από την ανατολική πλευρά του ποταμού Δνείπερου.

Και τώρα, μεγάλες εκτάσεις της Χερσώνας και των γύρω χωριών βυθίστηκαν την περασμένη εβδομάδα μετά την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα. Μια καταστροφή για την οποία το Κίεβο και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται.

Την ίδια ώρα, ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν σήμερα ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος Su-25 στην περιοχή της Χερσώνας, όπου η καταστροφή του φράγματος Καχόβκα, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας,

Ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν επίσης τρεις επιθέσεις ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή Ζαπορίζια, πρόσθεσε το υπουργείο.

Morning alarm clock for Russians#UkraineWar pic.twitter.com/fNSTC3Yv9l

— TOGA (@KrzysztofJano15) June 11, 2023 Μόσχα: Απετράπη ουκρανική επίθεση σε ρωσικό πλοίο

Νωρίτερα σήμερα η Μόσχα ανακοίνωσε ότι απέκρουσε μια ουκρανική επίθεση με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα σκάφη ενάντια σε ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο που εκτελούσε περιπολίες στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά σε δύο αγωγούς φυσικού αερίου που μεταφέρουν ρωσικούς υδρογονάνθρακες στην Τουρκία.

«Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις επιχείρησαν ανεπιτυχώς να επιτεθούν με έξι τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα ταχύπλοα στο πλοίο Priazovye του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας», ανέφερε στο Telegram το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η επίθεση, σύμφωνα με την Μόσχα, συνέβη κατά της διάρκειας της νύχτας Σαββάτου-Κυριακής ενώ το ρωσικό πλοίο εκτελούσε την αποστολή του «θωράκισης της ασφάλειας κατά μήκος των διαδρομών των αγωγών φυσικού αερίου Turkish Stream και Blue Stream στο νοτιοανατολικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας». Αυτοί οι δύο αγωγοί χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το πλοίο κατάφερε να καταστρέψει όλα τα ουκρανικά σκάφη και το ίδιο δεν υπέστη ζημιές.

Η Ρωσία είχε αναφέρει στο παρελθόν μια παρόμοια επίθεση στις 24 Μαΐου, όταν το πλοίο περιπολίας Ivan Khours δέχτηκε επίθεση στη Μαύρη Θάλασσα από τηλεκατευθυνόμενα ταχύπλοα, στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Τουρκίας.

Πολυάριθμα περιστατικά με ρωσικά πολεμικά πλοία ή αεροσκάφη έχουν σημειωθεί στη Μαύρη Θάλασσα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η περιοχή χρησιμοποιείται επίσης για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε με την μεσολάβηση της Τουρκίας και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

#Russian ATGM strike on #UkrainianArmy AFV loading infantry. #ukrainecounteroffensive pic.twitter.com/GOJO2A5bog

— UkraineWarVid (@UkraineWarVid)
Keywords
Τυχαία Θέματα