Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς οι αριθμοί «μαρτυρούν» ότι θα έχει διάρκεια

Το πρόσφατο ταξίδι του στην Αμερική, με αφορμή την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ήταν αρκετά παραγωγικό για τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Εξασφάλισε νέα στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ ύψους 325 εκατομμυρίων δολαρίων, παρόλο που οι Ρεπουμπλικανοί είναι ολοένα και λιγότερο ενθουσιώδεις με τις υπέρογκες δαπάνες που γίνονται για να στηριχτεί η ουκρανική αντεπίθεση (η οποία έχει αποφέρει ως τώρα ισχνά

αποτελέσματα).

The First Defense Industries Forum. Over 160 companies from 26 countries in North America, Asia, Europe, and Australia are already set to come. Arms manufacturers of all sorts. We rally the world behind creating a powerful arsenal for Ukraine and all international law defenders. pic.twitter.com/n63QFDD0Wf

— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) September 25, 2023

Ο Ζελένσκι στη δεύτερη επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο υποστήριξε ότι η αντεπίθεση αποφέρει καρπούς, αν και το Belfer Center του Χάρβαρντ, ανακοίνωσε ότι στις 19 Σεπτεμβρίου τα στοιχεία που είχε συλλέξει δείχνουν πως τον περασμένο μήνα οι Ρώσοι κατέλαβαν διπλάσια εδάφη στην Ουκρανία, σε σύγκριση με τις εκτάσεις που επανέκτησαν οι Ουκρανοί. Συγκεκριμένα, η Ουκρανία ανακατέλαβε 16 τετραγωνικά μίλια, ενώ η Ρωσία κατέλαβε ακόμα 35 τετραγωνικά μίλια ουκρανικών εδαφών.

Every week adds to Ukraine's strength and capabilities. Hence, every week brings our victory closer. pic.twitter.com/pZRHlHPuXq

— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) September 25, 2023

Αν μάλιστα πιστέψουμε τα όσα ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η Ουκρανία πλήρωσε ακριβά την αντεπίθεση, αφού έχασε τον Σεπτέμβριο 17.000 στρατιώτες και 2.700 οχήματα (εκ των οποίων επτά αμερικανικά Bradley).

Κι όποιος έχει αμφιβολίες για το πού πηγαίνει ο πόλεμος, μάλλον θα πρέπει να πήρε απαντήσεις από τα στοιχεία για τον ρωσικό αμυντικό προϋπολογισμό του 2024. Όπως προέκυψε από τις συναντήσεις των επιτροπών εργασίας για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας για το 2024, οι αμυντικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά 70%. Και είναι πιθανό να διπλασιαστούν οι δαπάνες που προβλέπονται για τις αποζημιώσεις στις οικογένειες των Ρώσων στρατιωτών που σκοτώνονται στην Ουκρανία.

Τα στοιχεία για τις ρωσικές αμυντικές δαπάνες έφερε στη δημοσιότητα ο Bloomberg και δεν διαψεύστηκαν από το Κρεμλίνο. Η Ρωσία θα δαπανήσει συγκεκριμένα 107 δισεκατομμύρια ευρώ, ή το 6% του ΑΕΠ για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο.

Πρόκειται για εντυπωσιακή αύξηση των αμυντικών δαπανών, καθώς το 2023 η Ρωσία είχε προϋπολογίσει για τον πόλεμο το ποσό των 63 δισεκατομμυρίων ευρώ (3,9% του ΑΕΠ της χώρας. Το 2021 οι στρατιωτικές δαπάνες ήταν ίσες με το 2,7% του ΑΕΠ. Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ρωσία είναι έτοιμη να ξοδέψει περισσότερα για αμυντικές δαπάνες παρά για την κοινωνική πολιτική (74 δισεκατομμύρια ευρώ).

Ο πόλεμος στην Ουκρανία κοστίζει ακριβά και θα συνεχιστεί όπως μαρτυρούν οι αριθμοί. Κι όχι μόνον τα στοιχεία για τις ρωσικές αμυντικές δαπάνες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προϋπολογίζουν για το 2024 δαπάνες ύψους 842 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις ένοπλες δυνάμεις, αυξημένες κατά 3,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Διαβάστε επίσης:

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εκατοντάδες τραυματίες με εγκαύματα από την έκρηξη σε δεξαμενή καυσίμων

«Αναστήθηκε» ο Ρώσος ναύαρχος Σοκόλοφ αφού τον… «σκότωσαν» οι Ουκρανοί – Εμφανίστηκε σε βιντεοδιάσκεψη

Ερντογάν για Μενέντεζ: Η παραίτησή του από την επιτροπή της Γερουσίας ενισχύει την προσπάθεια της Τουρκίας να αποκτήσει F-16

Keywords
Τυχαία Θέματα