Πόλεμος στο Ισραήλ: Η πιθανή χερσαία επίθεση στη Γάζα και τα πλεονεκτήματα της Χαμάς (videos)

Οι συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χαμάς τα τελευταία χρόνια είχαν μια συγκεκριμένη πορεία, με εισβολές Παλαιστινίων -διαφορετικής κλίμακας σε κάθε περίπτωση- αφού είχε προηγηθεί ένα μπαράζ με επιθέσεις ρουκετών σε στρατιωτικούς στόχους.

Το Ισραήλ συνήθως απαντούσε με μαζικές επιθέσεις από αέρος και βομβαρδισμούς από μονάδες του πυροβολικού και του πολεμικού ναυτικού, πλήττοντας κυρίως υποδομές της Χαμάς, μεταξύ των οποίων κυβερνητικά κτήρια, αστυνομικά τμήματα, στρατόπεδα εκπαίδευσης και κατοικίες στελεχών της οργάνωσης.

Το

Ισραήλ διαθέτει τεράστια υπεροπλία ως προς το μέγεθος του στρατεύματος, την τεχνολογία και την επιμελητειακή υποστήριξη των επιχειρήσεων, αλλά η Χαμάς απέδειξε ότι έχει προσαρμοστεί και επωφελείται από το πυκνοδομημένο αστικό περιβάλλον στη Λωρίδα της Γάζας για να αμυνθεί στις ισραηλινές επιθέσεις.

Καθώς ο πόλεμος Ισραήλ- Χαμάς μπήκε στην τέταρτη μέρα και το Ισραήλ σφυροκοπά ανελέητα την Λωρίδα της Γάζας, συγκεντρώνονται μεγάλες χερσαίες δυνάμεις γύρω από την παλαιστινιακή περιοχή και πολλοί αναμένουν ότι θα εκδηλωθεί εισβολή των Ισραηλινών. Ωστόσο η Χαμάς είναι εμφανές ότι έχει προσαρμόσει την τακτική της και έχει κάποια πλεονεκτήματα έναντι πιθανής εισβολής των Ισραηλινών. Στο ερώτημα πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν οι επιχειρήσεις στο έδαφος, επιχειρεί να δώσει απαντήσεις ανάλυση του Guardian, λαμβάνοντας υπόψη και την ιστορική εμπειρία.

Ο παράγοντας γεωγραφία

Η γεωγραφία της Γάζας είναι περιοριστικός παράγοντας για τις ισραηλινές χερσαίες επιθέσεις και γι’ αυτό τον λόγο οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποιούν κάθε φορά τις ίδιες οδούς προσέγγισης.

Αυτές οι διαδρομές βρίσκονται στις αγροτικές εκτάσεις κοντά στο μεθοριακό πέρασμα Ερέζ, στο βόρειο τμήμα της Γάζας, γύρω από το Μπουρέιζ, νοτίως της πόλης της Γάζας και ανατολικά της Χαν Γιουνίς , όπου τα τανκς και τα τεθωρακισμένα μπορούν να κινηθούν πιο εύκολα και να πάρουν θέσεις βολής. Άλλο σημείο πρόσβασης είναι στην Οδό Φιλαντέλφι, κοντά στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Γάζας.

Το Ισραήλ κατά το παρελθόν έχει χρησιμοποιήσει θέσεις από τις οποίες επιτηρεί την κεντρική Γάζα για να διακόψει τις επικοινωνίες μεταξύ της πόλης της Γάζας και του νοτίου τμήματος της λωρίδας.

Η Χαμάς και οι άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις γνωρίζουν την τακτική προσέγγισης του ισραηλινού στρατού και προσαρμόζουν ανάλογα τις αμυντικές γραμμές.

Όταν οι αμμώδεις εκτάσεις αρχίζουν να μετατρέπονται σε πυκνοκατοικημένους αστικούς χώρους, το έδαφος γίνεται πιο δύσκολο για το Ισραήλ. Τα ψηλά κτήρια σε περιοχές όπως η Τζαμπαλίγια και η Μπέιτ Λαχία, προσφέρουν θέσεις επιτήρησης στην προσέγγιση από τα βόρεια, ενώ στον κεντρικό δρόμο βορρά-νότου υπάρχουν βιομηχανικές περιοχές που η Χαμάς τις έχει χρησιμοποιήσει ως αμυντικές ζώνες στο παρελθόν.

credit: AP

Το έδαφος στην κεντρική Γάζα και ανατολικά της Χαν Γιουνίς είναι πιο ανοιχτό, αλλά τα χωριά και τα ψηλά κτήρια στους δρόμους προσέγγισης προσφέρουν θέσεις κάλυψης στην Χαμάς.

Ο παράγοντας αστικός ιστός

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν δεχτεί πολλές επιθέσεις επιχειρώντας να προσεγγίσουν στα μεγάλα αστικά κέντρα της Λωρίδας της Γάζας. Η Χαμάς διαθέτει αντιαρματικές νάρκες και αντιαρματικές ρουκέτες, που μπορεί να είναι αποτελεσματικές μαζί με τα πυρά πυροβολικού.

Το 2014, όταν οι Ισραηλινοί εισέβαλαν στην περιοχή Σουτζέιγια, σε μια νύχτα έχασαν 13 στρατιώτες που έπεσαν σε ενέδρα, με την χρήση αντιαρματικών ναρκών και πυροβόλων όπλων.

Σε αυτόν τον πόλεμο η Χαμάς πιστεύεται ότι διαθέτει μεγάλο απόθεμα αντιαρματικών πυραύλων Kornet, που είναι αποτελεσματικοί εναντίον των τανκς που διαθέτει ο ισραηλινός στρατός.

Η Χαμάς διαθέτει επίσης drones, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο στην Ουκρανία και μπορούν να βομβαρδίσουν οχήματα και θέσεις χερσαίων δυνάμεων, κάτι που αποτελεί νέα απειλή για το Ισραήλ.

Πως θα απαντήσει η Χαμάς;

Η Χαμάς έχει μεγάλη εμπειρία από πολεμικές συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό και έχει προσαρμόσει τις δυνάμεις της για να είναι αποτελεσματικές σε τακτικές ανταρτοπόλεμου σε πόλεις.

Πολλά στελέχη της Χαμάς εκτός από την εμπειρία από τα μέτωπα, μιλούν εβραϊκά και έχουν μελετήσει σε βάθος τις τακτικές του ισραηλινού στρατού.

Ένα μεγάλο πρόβλημα για το Ισραήλ σε οποιαδήποτε προσπάθεια εκδήλωσης χερσαίας επίθεσης είναι ότι θα αντιμετωπίσει ένα καλά προετοιμασμένο σχέδιο άμυνας, στο οποίο περιλαμβάνεται και ένα ευρύ δίκτυο σηράγγων που διαθέτουν το δικό τους σύστημα επικοινωνιών και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κέντρα διοίκησης για την καθοδήγηση των μαχητών.

Επιπλέον, το πλεονέκτημα που είχε το Ισραήλ να επιβλέπει από αέρος την Γάζα, εξουδετερώνεται από τα φτηνά και εύχρηστα drones που αγόρασε η Χαμάς, με τα οποία μπορεί και η παλαιστινιακή οργάνωση να παρακολουθεί τις κινήσεις των Ισραηλινών όταν επιχειρήσουν χερσαία επίθεση.

Μπορεί το Ισραήλ να ανακαταλάβει την Γάζα;

Το Ισραήλ διαθέτει τις στρατιωτικές δυνάμεις για να επιχειρήσει ανακατάληψη της Λωρίδας της Γάζας, αλλά το κόστος εκτιμάται ότι θα είναι μεγάλο και από τις δύο πλευρές και με κίνδυνο να σκοτωθούν και οι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι που έχουν μεταφερθεί στην Γάζα.

Η πλήρης ανακατάληψη της Γάζας θα είναι ένα εξαιρετικά προκλητικό και πιθανώς πέραν των δυνατοτήτων του Ισραήλ εγχείρημα, καθώς θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να διοικήσει μια τέτοια περιοχή. Γι’ αυτό εκτιμάται ότι το Ισραήλ αν αποφασίσει πλήρη χερσαία εισβολή στην Γάζα θα έχει στόχο μόνο την εξουδετέρωση της Χαμάς και όχι την ανακατάληψη.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος ΙσραήλΧαμάς: Πώς και γιατί φτάσαμε στη νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή (Videos)

Καντίροφ: «Υποστηρίζουμε την Παλαιστίνη», προσφέρεται να στείλει «τσετσενικές ειρηνευτικές δυνάμεις»

«Αγριότητα επιπέδου ISIS» η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ λέει ο Λευκός Οίκος

Keywords
Τυχαία Θέματα