Πώς ο αυνανισμός μπορεί να καταπολεμήσει… την αϋπνία

Η αϋπνία μπορεί ακόμη και να καταστρέψει τη σεξουαλική επιθυμία και ορμή, ωστόσο ένα απρόσμενο «όπλο» για την καταπολέμησή της είναι ο… αυνανισμός.

Συχνά η αϋπνία προκαλείται από άγχος, γι΄αυτό και πολλοί ειδικοί προτείνουν πρακτικές χαλάρωσης, όπως ο διαλογισμός και η γιόγκα, που βοηθούν στη μυϊκή και ψυχολογική χαλάρωση.

Στο ίδιο πνεύμα χαλάρωσης κινείται και η σεξουαλική δραστηριότητα, η οποία δεν… απαιτεί απαραίτητα έναν σύντροφο.

Οι οργασμοί, ανεξάρτητα από την πηγή τους, απελευθερώνουν προλακτίνη

– μια ορμόνη που παράγεται από την υπόφυση.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα της προλακτίνης συμβαδίζουν με τον κύκλο ύπνου μας.

Τα επίπεδα προλακτίνης είναι συνήθως χαμηλότερα το πρωί και αυξάνονται καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα αργά το απόγευμα και το βράδυ.

Αυξημένα επίπεδα προλακτίνης παρατηρούνται επίσης συνήθως μετά τον οργασμό και πιστεύεται ότι αυτό συμβάλλει στα επακόλουθα συναισθήματα χαλάρωσης και υπνηλίας.

Αυτό, σε συνδυασμό με τη γνώση ότι η προλακτίνη και η μελατονίνη συμπεριφέρονται με παρόμοιους τρόπους, οδήγησαν τους ειδικούς να πιστεύουν ότι η προλακτίνη μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά στη ρύθμιση του ύπνου μας.

Μείωση του πόνου και αλλαγή συναισθημάτων

Μετά τον οργασμό, το σώμα μας απελευθερώνει επίσης οξυτοκίνη. Αυτή η ορμόνη μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης, βοηθώντας στην αύξηση της χαλάρωσης και στη μείωση του στρες. Η απελευθέρωση της οξυτοκίνης ενεργοποιεί επίσης την απελευθέρωση ενδορφινών που μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο και να έχουν ηρεμιστικό αποτέλεσμα.

Αν και ο αυνανισμός είναι απίθανο να θεραπεύσει τη μακροχρόνια, αϋπνία, μπορεί ωστόσο να βοηθήσει ενδεχομένως σε περιστασιακές… δύσκολες νύχτες.

(Πηγή: healthcentral.com)

Keywords
Τυχαία Θέματα