Πόσο πιθανό είναι ένα ελληνοτουρκικό επεισόδιο γύρω από τις εκλογές

Οι τουρκικές εκλογές κανονικά θα γίνουν στις 18 Ιουνίου. Ωστόσο στη γείτονα φαίνεται πως υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, όπως αποκάλυψε προ ημερών ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος APK Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να κάνει τις εκλογές «λίγο νωρίτερα» επειδή «αυτή η ημερομηνία συμπίπτει με την περίοδο των θερινών διακοπών, όταν ο κόσμος ταξιδεύει».

Σύμφωνα

δε με το ρεπορτάζ της Deutsche Welle ο Ερντογάν συζήτησε με τον κυβερνητικό του εταίρο Ντεβλέτ Μπαχτσελί το ενδεχόμενο διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών στις 30 Απριλίου – μια ημερομηνία που είναι πιθανό να γίνουν εκλογές και στην Ελλάδα, εάν βεβαίως πάρουμε στα σοβαρά τον «χρησμό» του Μητσοτάκη προς τον Κουτσούμπα περί οποιασδήποτε Κυριακής μετά τον Απρίλιο και με την υποσημείωση ότι μία εβδομάδα πριν ή μία μετά δεν έχει σημασία.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό για τα ελληνοτουρκικά; Ίσως πολλά, ίσως τίποτε.

Κατ’ αρχάς το πότε ακριβώς θα γίνουν οι τουρκικές εκλογές δεν είναι ντε και καλά κριτήριο για το πότε θα γίνουν οι δικές μας – να θυμίσουμε ότι πολλοί κατά καιρούς συσχέτισαν τον χρόνο των εκλογών στην Ελλάδα με το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου και την ανάγκη ετοιμότητας από την πλευρά μας.

Ο λόγος που εμείς δεν μπορεί να επηρεαστούμε καθοριστικά είναι ότι, έτσι κι αλλιώς, η δική μας εκλογική διαδικασία – ελέω απλής αναλογικής – θα διαρκέσει περί τους δυόμισι μήνες επειδή στην πρώτη αναμέτρηση είναι σχεδόν απίθανο να υπάρξει κυβέρνηση, εκτός από το μη ρεαλιστικό ενδεχόμενο να έχουμε κάτι σαν… οικουμενική ή με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής.

Συνεπώς, όποτε και αν γίνουν οι τουρκικές εκλογές, εμείς θα βρεθούμε σίγουρα σε μια κατάσταση ενός μήνα με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Ενώ οι Τούρκοι λογικά θα έχουν κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές τους, όποτε κι αν γίνουν. Το ζήτημα είναι να μην βρεθούμε ευάλωτοι και κοιμώμενοι.

Στην πραγματικότητα λοιπόν το θέμα δεν είναι το αν θα συμπέσουν οι εκλογές μας ή σε ποια χώρα θα γίνουν νωρίτερα. Το πραγματικό ερώτημα είναι εάν ο Ερντογάν (προεκλογικά κυρίως) ή η επόμενη κυβέρνηση (δική του ή της σημερινής αντιπολίτευσης) θα θελήσει να εκμεταλλευτεί το κενό μεταξύ των δύο δικών μας εκλογικών αναμετρήσεων. Ας μην ξεχνάμε ότι η σημερινή τουρκική αντιπολίτευση υπερθεματίζει σε εθνικισμό και επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας.

Σε αυτή τη φάση, όσο είναι δυνατόν να «διαβάσει» κάποιος τις τουρκικές προθέσεις, το ενδεχόμενο μιας τυχοδιωκτικής επιθετικής ενέργειας δεν είναι το ισχυρότερο.

Κατ’ αρχάς η Τουρκία φαίνεται διατεθειμένη να επιβάλει αναίμακτα τις θέσεις της στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο μέσω της απαγόρευσης στην Ελλάδα να πράξει οτιδήποτε βλάπτει τα συμφέροντα και τις διεκδικήσεις της. Η απομείωση της αμυντικής ικανότητας των ελληνικών νησιών και η σιωπηρή αποδοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου είναι οι δύο κύριοι στόχοι του παρόντος.

Σε αυτό το πνεύμα άλλωστε η Τουρκία αυτές τις μέρες ανανέωσε το casus belli που είχε εκδώσει για τυχόν επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο και συμπεριέλαβε τυχόν επέκτασή τους γύρω από την Κρήτη. Η επιδίωξη της Άγκυρας είναι η άνευ πολέμου μετατροπή της Ελλάδας σε δορυφόρο και χώρα περιορισμένης κυριαρχίας.

Έτσι κι αλλιώς η ρητορική αντίδραση της Ελλάδας δεν την ενοχλεί ιδιαίτερα, ακριβώς επειδή η «φίλη» και «σύμμαχος» χώρα έχει γραμμένες τις αντιδράσεις μας εκεί που δεν πιάνει μελάνι. Το ίδιο ισχύει και με τις χλιαρές και ποντιοπιλατικές αντιδράσεις των υπολοίπων φίλων και συμμάχων μας στη Δύση.

Η Άγκυρα θέλει να μιλάει κυρίως με πράξεις και τετελεσμένα, ακόμη και αν αυτά – όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο – είναι νομικώς ανυπόστατα. Η κατοχή της μισής Κύπρου επί σχεδόν πενήντα χρόνια είναι απτή απόδειξη.

Το ερώτημα λοιπόν είναι εάν στην Άγκυρα έχει ωριμάσει κάποιος στόχος που απαιτεί κίνηση στρατιωτικού χαρακτήρα. Μέχρι στιγμής αυτό δεν φαίνεται, ωστόσο ουδείς μπορεί να το αποκλείσει. Συνεπώς η ετοιμότητα της Ελλάδας είναι μονόδρομος. Είτε έχουμε εκλογές είτε όχι εάν τολμήσουν μια επιθετική κίνηση. Είτε έχουμε εκλεγμένη κυβέρνηση είτε υπηρεσιακή…

Διαβάστε επίσης:

Στεφάνι από τον Ακάρ στην κηδεία της μητέρας του Νίκου Παναγιωτόπουλου (Photo)

Νίκος Βούτσης: Με κολπική μαρμαρυγή νοσηλεύεται ο τέως πρόεδρος της Βουλής

Παρέμβαση Πλεύρη στην Κομισιόν για τις ελλείψεις φαρμάκων στην ΕΕ – Τι ζητά ο υπουργός Υγείας

Keywords
Τυχαία Θέματα