«Πράσινο φως» από την επιτροπή της τουρκικής Βουλής για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – Το quid pro quo Ερντογάν και Μπάιντεν

Το «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έδωσε την Τρίτη η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του κοινοβουλίου της Τουρκίας σε μια πολύωρη και γεμάτη ένταση συζήτηση.

Πλέον, το θέμα παραπέμπεται στην Ολομέλεια χωρίς ωστόσο να είναι σαφές το χρονοδιάγραμμα της ψηφοφορίας.

Τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, μια διαδικασία που απαιτεί ομόφωνη υποστήριξη από τα 31 κράτη μέλη της συμμαχίας, πέρυσι μετά

την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Τουρκία αρχικά τους εμπόδισε και τους δύο, και παρόλο που έκτοτε υποχώρησε έναντι της Φινλανδίας, ανοίγοντας το δρόμο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ τον Μάρτιο , η Τουρκία συνέχισε να μπλοκάρει τη Σουηδία.

Πολλοί ηγέτες του ΝΑΤΟ έχουν πει ότι η Σουηδία έχει κάνει ό,τι χρειάζεται για να ενταχθεί και οι επανειλημμένες καθυστερήσεις της Τουρκίας στην έγκριση της ένταξης της Σουηδίας έχουν εξοργίσει άλλα μέλη της συμμαχίας, τα οποία θεωρούν την Τουρκία εκμεταλλεύεται τη θέση της για εγχώριο κέρδος.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκτός από το επιχείρημα ότι η Σουηδία πρέπει να κάνει περισσότερα για τους αντιφρονούντες που η χώρα του θεωρεί τρομοκράτες, έχει συνδέσει την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας με τις διαμάχες που έχει η Τουρκία με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ.

Από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία θέλει ένα πακέτο 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μαχητικά αεροσκάφη F-16 αμερικανικής κατασκευής και κιτ αναβάθμισης για αεροσκάφη που ήδη διαθέτει. Η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε ότι υποστηρίζει την πώληση, αλλά τα μέλη του Κογκρέσου έχουν αντιταχθεί, επικαλούμενα το ιστορικό της Τουρκίας στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη στάση της απέναντι στη Σουηδία.

Ο κ. Ερντογάν σημείωσε επίσης ότι η απόφαση για τη Σουηδία εναπόκειται στο τουρκικό κοινοβούλιο, όχι σε εκείνον, αν και το κόμμα του και οι πολιτικοί του σύμμαχοι κατέχουν κυρίαρχο μερίδιο ψήφων που θα μπορούσαν εύκολα να περάσουν το μέτρο.

«Εάν έχετε το Κογκρέσο σας, έχω το κοινοβούλιο μου», είπε ο κ. Ερντογάν στους Τούρκους δημοσιογράφους σε σχόλια που έκανε στις 8 Δεκεμβρίου. «Λέτε ότι θα κάνετε ένα βήμα στο θέμα των F-16 αφού περάσετε από το Κογκρέσο. Έχω κι εγώ τη Βουλή».

Πρότεινε επίσης να διευθετηθούν και τα δύο ζητήματα ταυτόχρονα.

«Αν είμαστε δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, τότε κάντε ό,τι πρέπει ταυτόχρονα, με αλληλεγγύη, και το κοινοβούλιο μας θα λάβει την απαραίτητη απόφαση», είπε.

Διαβάστε επίσης:

Ισραηλινός στρατός: Επίθεση της Χεζμπολάχ στην ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Μαρίας του Ικρίτ

To βίαιο προφίλ του 33χρονου πατέρα που κατέσφαξε την οικογένειά του στη Γαλλία και τα ψυχιατρικά προβλήματα

Politico: Απένειμε… βραβεία «χόμπιτ» στη Μελόνι, υποκριτικής στην Φον ντέρ Λάιεν και «οι ζωές των άλλων» στον Μητσοτάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πράσινο, Βουλής, Σουηδίας, ΝΑΤΟ –, Ερντογάν, Μπάιντεν,prasino, voulis, souidias, nato –, erntogan, bainten