Σπεύδουν ΕΕ-ΗΠΑ να «αδειάσουν» τον Μακρόν μετά το τελεσίγραφο της Ρωσίας για «άμεση σύγκρουση» με ΝΑΤΟ – Σάλος από τις δηλώσεις του για στρατεύματα στην Ουκρανία

Το Κρεμλίνο προειδοποίησε σήμερα ότι θα είναι αναπόφευκτη η σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, αν χώρες μέλη της Συμμαχίας στείλουν στρατεύματα να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

«Δεν είναι σε καμία περίπτωση προς το συμφέρον των χωρών αυτών. Θα πρέπει να το γνωρίζουν», τόνισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ απαντώντας στις χθεσινές δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εκτίμησε ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί» το ενδεχόμενο αποστολής δυτικών στρατευμάτων για να στηρίξουν την Ουκρανία στον

πόλεμό της εναντίον της Ρωσίας.

«Το ίδιο το γεγονός ότι γίνεται συζήτηση για το ενδεχόμενο αποστολής κάποιων στρατευμάτων στην Ουκρανία από χώρες του ΝΑΤΟ είναι ένα πολύ σημαντικό νέο στοιχείο», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν θα υπήρχε κίνδυνος άμεσης σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ στην περίπτωση αποστολής δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ο Πεσκόφ απάντησε: «Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να συζητήσουμε όχι για το αν είναι ενδεχόμενη, αλλά για το αν είναι αναπόφευκτη (μια άμεση σύγκρουση)».

Εντωμεταξύ, η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι απέτρεψε επίθεση με τοξικό αέριο που προετοιμαζόταν, σύμφωνα με τη Μόσχα, από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, στην περιφέρεια της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, η οποία βρίσκεται εν μέρει υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

“Απόπειρα των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών να διαπράξουν επίθεση στην περιφέρεια της Ζαπορίζια με τη χρήση ισοδύναμου ενός τοξικού στρατιωτικού παράγοντα ‘BZ’ σύμφωνα με την κατάταξη του NATO αποτράπηκε”, ανακοίνωσε η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB.

Οι τοξικοί παράγοντες που κατασχέθηκαν στην επιχείρηση αυτή “χρησιμοποιούνται για την παρασκευή χημικών όπλων μαζικής καταστροφής και έχουν σχεδιαστεί στις ΗΠΑ”, αναφέρεται σε ανακοίνωση της FSB.

Οι ρωσικές αρχές άρχισαν έρευνα για επίθεση και κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής και τρεις Ουκρανοί πολίτες συνελήφθησαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Άδειασαν» τον Μακρόν

Η αποστολή δυτικών στρατευμάτων στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία στο μέλλον δεν μπορεί να «αποκλειστεί», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χθες Δευτέρα αργά το βράδυ, αναγνωρίζοντας πάντως πως σε αυτό το στάδιο «δεν υπάρχει συναίνεση» γι’ αυτό.

«Δεν υπάρχει συναίνεση σήμερα για την αποστολή, επισήμως, (…) χερσαίων στρατευμάτων. Όμως τίποτε δεν πρέπει να αποκλειστεί. Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται ώστε η Ρωσία να μην μπορέσει να κερδίσει τον πόλεμο αυτό», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της διεθνούς συνόδου για την υποστήριξη στην Ουκρανία που οργάνωσε το Ελιζέ.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους δεν θέλησε να πει περισσότερα για τη στάση της Γαλλίας στο ζήτημα, επικαλούμενος την ανάγκη τήρησης «στρατηγικής αμφισημίας».

«Όλοι πρέπει να κάνουν περισσότερα για την Ουκρανία, αλλά ένα είναι σαφές; Δεν θα υπάρξουν χερσαία στρατεύματα στην Ουκρανία από την Ευρώπη ή το ΝΑΤΟ», δήλωσε όμως ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Η Ισπανία διαφωνεί με τη γαλλική πρόταση για αποστολή ευρωπαϊκών χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία και θέλει η βοήθεια να περιοριστεί στην αποστολή περισσότερων όπλων και άλλου υλικού στο Κίεβο, δήλωσε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Πιλάρ Αλεγρία σε συνέντευξη Τύπου.

«Η ενότητα ήταν και είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη ενάντια στην επίθεση (του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν», είπε η Αλεγρία.

Η αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία δεν είναι θέμα συζήτησης προς το παρόν, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον, η χώρα του οποίου θα γίνει το 32ο μέλος του NATO.

“Δεν είναι καθόλου επίκαιρο προς το παρόν”, δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT, αντιδρώντας στις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου.

Η Πολωνία και η Τσεχία δήλωσαν σήμερα πως δεν σκέπτονται να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, αφού αυτή η επιλογή αναφέρθηκε για ευρωπαϊκές χώρες σε συνάντηση στο Παρίσι, όμως συμφώνησαν να συνεργαστούν για την αγορά περισσότερων πυρομαχικών για το Κίεβο.

“Είμαι πεπεισμένος πως θα πρέπει να αναπτύξουμε τις ατραπούς υποστήριξης που ξεκινήσαμε μετά την επίθεση της Ρωσίας”, δήλωσε ο Φιάλα σε συνέντευξη Τύπου δίπλα στον Τουσκ κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στην Πράγα.

Ο Τουσκ πρόσθεσε: “Η Πολωνία δεν σχεδιάζει να στείλει τα στρατεύματά της στο έδαφος της Ουκρανίας”.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν σχεδιάζει μια «μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη» στρατευμάτων στην Ουκρανία πέραν του «μικρού αριθμού» ατόμων που βρίσκονται ήδη εκεί για να υποστηρίξουν τον ουκρανικό στρατό, ανέφερε σήμερα η Ντάουνινγκ Στριτ.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε παράλληλα στο Reuters ότι οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν να αποστείλουν στρατεύματα να πολεμήσουν στην Ουκρανία και ότι δεν υπάρχουν επίσης σχέδια να σταλούν στρατεύματα του NATO να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ δε σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, δήλωσε και ο γενικός γραμματέας της βορειοατλαντικής συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ σημείωσε, ότι “οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρέχουν άνευ προηγουμένου υποστήριξη στην Ουκρανία. Αυτό το κάνουμε από το 2014 και γίναμε πιο ενεργοί μετά το ξέσπασμα της μεγάλης κλίμακας σύγκρουσης το 2022. Ωστόσο, δεν υπάρχουν σχέδια για αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία”.

Το ΝΑΤΟ «δεν έχει κανένα σχέδιο» να στείλει στρατεύματα μάχης στην Ουκρανία, δήλωσε και ένας αξιωματούχος της Συμμαχίας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Το ΝΑΤΟ και οι Σύμμαχοι παρέχουν άνευ προηγουμένου στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Το κάνουμε από το 2014 και συνεχίζουμε να το κάνουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα μετά την πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή. Αλλά δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για νατοϊκά στρατεύματα μάχης στο ουκρανικό έδαφος”, υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

Χαρά στην Ουκρανία

Θετικό χαρακτήρισε σήμερα σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι άνοιξε μια συζήτηση στη Δύση όσον αφορά το ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων δυνάμεων στον πόλεμο στην Ουκρανία κατά της Ρωσίας και πρόσθεσε ότι δείχνει επίγνωση του κινδύνου που θέτει για την Ευρώπη η ρωσική επιθετικότητα.

“Αυτό δείχνει, πρωτίστως, απόλυτη επίγνωση των κινδύνων που θέτει στην Ευρώπη μια μιλιταριστική, επιθετική Ρωσία”, υπογράμμισε ο Μιχάιλο Ποντολιάκ σε γραπτή του δήλωση, στην οποία σχολιάζει τη δήλωση Μακρόν.

“Το ότι άνοιξε μια συζήτηση για το ενδεχόμενο άμεσης υποστήριξης της Ουκρανίας με ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να θεωρηθεί ως επιθυμία να δοθεί η σωστή έμφαση, να σηματοδοτηθούν σαφέστερα οι κίνδυνοι”, πρόσθεσε ο Ποντολιάκ.

Σε αυτό το στάδιο είναι σημαντικό να επιταχυνθεί η παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, υπογράμμισε επίσης ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.

Διαβάστε επίσης:

Το ψάρι που άφησε άφωνους τους επιστήμονες – Είναι 12 χιλιοστά και παράγει ήχο… 140 ντεσιμπέλ! (Video)

Πολιτικό στίγμα από τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, που μπαίνει δυναμικά στο προσκήνιο

Γάζα: Ανθρωπιστική βοήθεια από αέρος στους αμάχους – Προσχέδιο για ανακωχή στα χέρια της Χαμάς, υπό πίεση ο Νετανιάχου

Keywords
Τυχαία Θέματα
Προειδοποίηση, Ρωσία, ΝΑΤΟ, Ουκρανία – Άδειασμα, Μακρόν, ΕΕ-ΗΠΑ,proeidopoiisi, rosia, nato, oukrania – adeiasma, makron, ee-ipa