«Ψάχνοντας τον… πάτο του βαρελιού»

Με πολλές προσπάθειες και ακόμη μεγαλύτερες προσδοκίες η κυβέρνηση προχώρησε στη συνάντηση του κεντρικού «επιτελείου» με την πολυμελή αντιπροσωπεία των αγροτών στο Μαξίμου, όπου παρουσιάζοντας αρκετά πρόσθετα μέτρα και υποσχέσεις περίμενε μια θετική ανταπόκριση, που όμως δεν ήρθε.

Παρ’ ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε προϊδεάσει πως ό,τι παρουσιάστηκε ήταν από το… ξύσιμο στον πάτο του βαρελιού (διάβαζε των οικονομικών «αντοχών»), δεν κατάφερε τελικά να πείσει τους αγρότες για το «βάθος» στο… ξύσιμο! Θα μου πείτε οι προτάσεις του πρωθυπουργού για τιμή στην κιλοβατώρα στα 9,3-11,2 και η

μεγάλη προκαταβολή στον ειδικό φόρο κατανάλωσης για το πετρέλαιο ήρθαν τώρα πιο κοντά στις διεκδικήσεις τους και γι’ αυτό οι πιο επιφυλακτικοί της επιτροπής δήλωσαν ότι δεν απαντήθηκαν «όλα» τα αιτήματα, ενώ όλοι περιμένουν σήμερα, στη μεγάλη σύσκεψή τους στη Θεσσαλία, να αποφασίσουν για τη συνέχεια.

Μια νέα κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων προβληματίζει και ανησυχεί την κυβέρνηση, πολύ περισσότερο εάν, όπως λένε πολλοί από τους αγρότες, γίνει κάθοδος των τρακτέρ στην πρωτεύουσα, ώστε το «ξύσιμο» να φέρει κάποια μέτρα ακόμη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, επέμεινε χθες για συνέχεια στον διάλογο με ανοιχτούς δρόμους, αφήνοντας μια «χαραμάδα» για περαιτέρω προσπάθειες συνεννόησης, όμως στο Μαξίμου με τίποτα δεν θέλουν να δουν τα τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας!

Είναι γεγονός ότι μετά την «αγρανάπαυση» που έδειξε η κυβέρνηση επί μήνες, τώρα σχεδόν σε έναν μήνα αγροτικών κινητοποιήσεων, που την αιφνιδίασαν σε αντοχή και «ευελιξία» μορφών αγώνα (σε συνδυασμό και με την κοινωνική υποστήριξη που έχουν ακόμη τα «μπλόκα»), τρέχει να… καλύψει τον χαμένο χρόνο αλλά και τη σοβαρή απώλεια αξιοπιστίας στις πολιτικές της.

Το κεντρικό κυβερνητικό επιτελείο «κατάφερε» να προκαλέσει έναν πλήρη «συνωστισμό» σε ανοιχτά μέτωπα ξεκινώντας επί υπερβολικά παρατεταμένο χρόνο τη συζήτηση για τον πολιτικό γάμο των ομοφύλων, προσθέτοντας μπροστά και μέσα στην εξεταστική περίοδο (!) το νομοσχέδιο για τα «μη κρατικά ΑΕΙ» (εισπράττοντας μια γενικευμένη αντίδραση, φοιτητική και κοινωνική, που δεν την περίμενε επίσης και αιφνιδιάστηκε για την πανελλαδική της έκταση), ενώ και η καλπάζουσα ακρίβεια, που ταλανίζει κυρίως μεσαίους, μικρομεσαίους, ευάλωτους, συνεχίζει να ξύνει τον δημοσκοπικό «πάτο» τής κατά τα άλλα ακόμη ισχυρής καταγραφής της Ν.Δ. Με τόσα μέτωπα ανοιχτά η κυβέρνηση προσπαθεί να τα «συμμαζέψει», όμως έχει σε έναν βαθμό ραγίσει κοινωνικά η «υποδοχή» της, ενώ πολιτικά, λόγω των χαμηλών προσπαθειών και «επιδόσεων» της ευρύτερης αντιπολίτευσης, μπορεί ακόμη να έχει «πεδίο».

Βέβαια με απουσία ευρύτερων μαζικών κοινωνικών αγώνων και πρωτοβουλιών δεν φαίνεται κάποια σοβαρή φθορά της Ν.Δ., που βλέπει κυρίως επικοινωνιακές πρωτοβουλίες, πρόχειρες κι αυτές, από διάφορες αντιπολιτευτικές δυνάμεις και στελέχη, που δεν σηματοδοτούν κρίσιμες αλλαγές στο πολιτικό πεδίο. Φτάσαμε στο σημείο ακραίες, ακροδεξιές δυνάμεις να πιέζουν περισσότερο τον συντηρητικό πυρήνα της κυβέρνησης και να σπρώχνουν σε ισχυρές εκλογικές μετακινήσεις, κίνδυνος που εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη – και όχι μόνον. Με τα ζητήματα και της ασφάλειας να ξεγυμνώνουν τις ελλείψεις, τις ευθύνες των ελεγκτικών αρχών (όπως έδειξε και η επιστολή βόμβα στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης), τη νεανική παραβατικότητα, τη βία να πολλαπλασιάζεται και βαριά πολιτικά υπόλογο τον πρώην υπουργό να ισχυρίζεται στην Εξεταστική Επιτροπή για την τραγωδία των Τεμπών ότι το εξώδικο των εργαζομένων δεν έγραφε ακριβώς για «ζητήματα ασφαλείας», μάλλον θα έχουμε πολλούς «πάτους» για να τους αλλάξουμε, αν θέλουμε να πάμε μπροστά…

Διαβάστε επίσης:

Το δημογραφικό δεν θέλει ασπιρίνες, απαιτεί ισχυρή χρηματοδότηση σε βάθος χρόνου και ισχυρή πολιτική βούληση

Ξεχάστηκε η Γάζα

Αυξάνονται οι τιμές λόγω των αδειών παραμονής και των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ψάχνοντας …,psachnontas …