Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις προς μια συμφωνία για κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση ομήρων – Τα σενάρια και το ρευστό κλίμα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαπραγμάτευση μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ για την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται στη Γάζα σε αντάλλαγμα με κατάπαυση πυρός ορισμένων ημερών, την ώρα που οι διαδοχικές συσκέψεις των συμβουλίων στο Ισραήλ συνεχίζονται.

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για τετραήμερη κατάπαυση αντί για πενθήμερη ενώ και ο αριθμός των ομήρων που επίκειται να απελευθερωθούν αλλάζει, καθώς υπάρχει διαρροή για 80 ανθρώπους.

Large airstrikes targeting northern Gaza at this hour as anticipation grows about a possible ceasefire/hostage deal.

pic.twitter.com/QSP1hTDv5O

— Trey Yingst (@TreyYingst) November 21, 2023Τι μεταδίδουν ισραηλινά και διεθνή Μέσα

Η συμφωνία που διαμορφώνεται για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς θα απελευθερώσει τουλάχιστον 50 Ισραηλινούς απαχθέντες τις επόμενες ημέρες, αναφέρει το Channel 12.

Η συμφωνία που πρόκειται να οριστικοποιηθεί σήμερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα στο Ισραήλ, επικεντρώνεται σε Ισραηλινούς ομήρους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, με τις συνομιλίες για την απελευθέρωση ξένων ομήρων να μην βρίσκονται επί του παρόντος στο τραπέζι.

Η Χαμάς απήγαγε περίπου 240 άτομα από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, μεταξύ των οποίων περίπου 40 παιδιά, συν ηλικιωμένους και δεκάδες υπηκόους Ταϊλάνδης και Νεπάλ.

Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι δύο πηγές με γνώση της προσωρινής συμφωνίας είπαν ότι μεταξύ 50 και 100 αμάχων ομήρων από το Ισραήλ θα απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας, αλλά όχι στρατιωτικό προσωπικό.

BREAKING: Israel-Hamas deal on hostage release and ceasefire is imminent, sources sayhttps://t.co/rLzCVaOGO7

— Axios (@axios) November 21, 2023

Η ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων πιθανόν να διαρκέσει αρκετές ημέρες, με 10 ομήρους και 30 Παλαιστίνιους κρατούμενους να απελευθερώνονται κάθε μέρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συμφωνία περιλαμβάνει «πλήρη κατάπαυση του πυρός» στο έδαφος για τέσσερις έως πέντε ημέρες.

Το Channel 12 αναφέρει ότι η συμφωνία για τους ομήρους θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση περίπου 150 έως 300 Παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ, μεταξύ των οποίων γυναίκες και ανήλικοι κρατούμενοι.

Η συμφωνία θα προβλέπει επίσης την είσοδο μεταξύ 100 και 300 φορτηγών τροφίμων και ιατρικής βοήθειας, καθώς και καυσίμων στη Γάζα, λένε πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Channel 12 αναφέρει ότι οι απελευθερώσεις ομήρων θα μπορούσαν να ξεκινήσουν την Πέμπτη ή την Παρασκευή, ενώ η κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να παραταθεί για να επιτρέψει την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων μετά τους αρχικούς περίπου 50. Επιπλέον, το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στους κατοίκους της Γάζας να επιστρέψουν στο βόρειο τμήμα του θύλακα όπου επιχειρεί ο Ισραηλινός Στρατός.

«Όχι» από τους ακροδεξιούς

Ο ακροδεξιός πολιτικός συνασπισμός Θρησκευτικός Σιωνισμός, με επικεφαλής τον Μπέζαλελ Σμότριτς, υποστηρίζει ότι η προτεινόμενη συμφωνία «είναι κακή και δεν πρέπει να κλείσει». Πρόσθεσαν ότι το κόμμα θα σταθεί σαν τείχος για τη συνέχιση του πολέμου μέχρι την πλήρη καταστροφή της Χαμάς, την επιστροφή όλων των ομήρων και την άρση των απειλών που θέτει η λωρίδα.

Σύμφωνα με το κόμμα, η Χαμάς και ο ηγέτης της Γιάχια Σινγουάρ προτείνουν τη συμφωνία επειδή είναι απελπισμένοι «για μέρες εκεχειρίας προκειμένου να οργανωθούν για συνεχείς μάχες».

Το ακροδεξιό κόμμα της κυβέρνησης Otzma Yehudit, από την πλευρά του, λέει ότι «θα αντιταχθεί» στην συμφωνία, πιέζοντας αντ ‘αυτού τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις να συνεχίσουν τη στρατιωτική τους επιχείρηση κατά της Χαμάς.

«Η συμφωνία που θέλει η Χαμάς δείχνει ότι ο Ισραηλινός Στρατός πραγματοποιεί ένα αποτελεσματικό χτύπημα, είναι απαραίτητο να συνεχίσει να χτυπά τον εχθρό και να τον φέρει σε συμφωνία υπό συνθήκες που υπαγορεύει το Ισραήλ και όχι υπό τις πολύ προβληματικές συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο τις δυνάμεις του Ισραηλινού Στρατού», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

Πριν αποκαλυφθούν οι λεπτομέρειες της προτεινόμενης τετραήμερης κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωση Παλαιστινίων αιχμαλώτων για 50 ζωντανούς ομήρους, ο ηγέτης του κόμματος Itamar Ben Gvir δήλωνε νωρίτερα σήμερα ότι μια συμφωνία ομήρων θα μπορούσε να φέρει «μια καταστροφή πάνω μας».

Το κόμμα του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας προσθέτει ότι η συμφωνία, η οποία απαιτεί επίσης εξάωρο καθημερινό μπλακ άουτ, «θα έθετε σε κίνδυνο τις χερσαίες δυνάμεις που πολεμούν στη Γάζα και θα υπονόμευε την πολεμική προσπάθεια».

Μια συμφωνία, λέει υποστηρίζει το κόμμα, «θα μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες επιστροφής των υπόλοιπων απαχθέντων που κρατά η Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτών μας».

Αντίθετα, το κόμμα λέει ότι θέλει μια συμφωνία που θα απελευθερώσει και τους 240 ομήρους που κρατούνται στη Γάζα.

Το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει απόψε για να συζητήσει την έγκριση της προτεινόμενης συμφωνίας .

President Joe Biden signaled a deal to release some hostages from Hamas in exchange for a temporary cease-fire is close. pic.twitter.com/2dOp5e6Qsk

USA TODAY (@USATODAY) November 21, 2023Μπάιντεν: Είμαστε πολύ κοντά, αλλά τίποτα δεν είναι οριστικό

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι «Είμαστε τώρα πολύ κοντά, πολύ κοντά – μπορούμε να φέρουμε μερικούς από αυτούς τους ομήρους στο σπίτι πολύ σύντομα, αλλά δεν θέλουμε να μπούμε σε λεπτομέρειες».

Πρόσθεσε ότι «Τίποτα δεν γίνεται μέχρι να γίνει και όταν έχουμε περισσότερα να πούμε θα το κάνουμε, αλλά τα πράγματα φαίνονται καλά αυτή τη στιγμή».

Για το θέμα, μίλησε και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τονίζοντας ότι σημειώνεται πρόοδος όσον αφορά την απελευθέρωση των ομήρων.

«Κάνουμε πρόοδο. Δεν νομίζω ότι αξίζει να πούμε πολλά, ούτε καν αυτή τη στιγμή, αλλά ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα», δήλωσε στους εφέδρους σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανακοίνωσε τη διεξαγωγή Πολεμικού Υπουργικού Συμβουλίου στις 18:00, Υπουργικού Συμβουλίου Ασφαλείας στις 19:00 και κυβερνητικό συμβούλιο στις 20:00. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στα συμβούλια θα «συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις σε σχέση με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και αν θα επιτραπεί η πιθανή απελευθέρωση ομήρων που κρατά η Χαμάς».

Διαβάστε επίσης:

Κλιματική κρίση: Οι 10 κρίσιμοι αριθμοί που δείχνουν το τεράστιο πρόβλημα της Γης (Videos)

Champagne: Η γαλλική επαρχία, η σαμπάνια, το… ξίφος και ο Jay Z

Πατέρας Σάνι Λουκ: «Τους σταμάτησαν οι τρομοκράτες και την πυροβόλησαν – Κανείς δεν θέλει τον πόλεμο» (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα