Πύρινη κόλαση «γονατίζει» τη χώρα: Εκτός ελέγχου τα μέτωπα σε Λαμία και Βελεστίνο – Μπαράζ εκκενώσεων, συνεχείς αναζωπυρώσεις

Δεκάδες φωτιές έχουν ξεσπάσει από το μεσημέρι σε πολλές περιοχές της χώρας.

Η πυρκαγιά στη Ρόδο εμφανίζει συνεχώς αναζωπυρώσεις, στην Κέρκυρα υπάρχουν διάσπαρτες εστίες, ενώ και στη Λαμία να είναι σε εξέλιξη πυρκαγιά στο βόρειο τμήμα της πόλης. Στη Μαγνησία και στην ευρύτερη περιοχή από τη 1μμ ξέσπασαν διαφορετικά πύρινα μέτωπα στο Νέο Πλάτανο, στο Βελεστίνο, στο Κρόκιο, στις Μικροθήβες και στο Σέσκλο, καθώς και στο Νέο Μοναστήρι

Δομοκού.

Απανθρακωμένος βρέθηκε ο αγνοούμενος κτηνοτρόφος στις Φέρρες Μαγνησίας, όπως και ηλικιωμένη γυναίκα μέσα σε τροχόσπιτο στο Χοροστάσι Μαγνησίας, ενώ ο σύζυγός της εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του, ένα 24ωρο μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι είναι «σημαντικό ότι δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες και οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης κατοίκων ήταν οργανωμένες και αποτελεσματικές». Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση απομάκρυνσης εργαζομένων από το εργοστάσιο «Γεωργιάδη» στο Σέσκλο Μαγνησίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, οι πυροσβέστες έχουν κατορθώσει ήδη να βοηθήσουν για την ασφαλή απομάκρυνση ορισμένων.

Στα σημεία που έχουν ξεσπάσει οι πυρκαγιές επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις ενώ έχουν σταλεί και μηνύματα του 112 που προειδοποιούσαν τους κατοίκους του Βελεστίνου, του Σέσκλου και του Αγίου Γεωργίου Φερών για πυρκαγιά στην περιοχή τους καλώντας τους ταυτόχρονα σε ετοιμότητα. Οι κάτοικοι στις περιοχές Δίμηνι, Παλιούρι και Βιομηχανική Περιοχή Βόλου ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν τις περιοχές τους και να κατευθυνθούν προς Βόλο, καθώς η φωτιά μαίνεται. Το μέτωπο της φωτιάς που εκδηλώθηκε στο Βελεστίνο είναι πλέον ανεξέλεγκτο και κατευθύνεται προς την ΒΙΠΕ. Νωρίτερα είχε εκκενωθεί ο Άγιος Γεώργιος Φερών.

Σημειώνεται ότι η Μαγνησία αποτελεί μία από τις περιοχές που περιλαμβάνονταν στο σημερινό δείκτη επικινδυνότητας με το βαθμό 5, την ώρα που σήμερα κορυφώνεται το τρίτο κύμα καύσωνα που πλήττει εδώ και μέρες τη χώρα. Μάλιστα, στις περιοχές αυτές έχουν σημειωθεί ακραία υψηλές θερμοκρασίες (άνω των 42-43 βαθμών) με τη χαμηλή υγρασία να είναι κάτω του 14% , ενώ επικρατούν ισχυροί άνεμοι με ριπές που αλλάζουν κατεύθυνση συνεχώς, μετατρέποντας ουσιαστικά το έδαφος σε καύσιμη ύλη έτοιμη να αναφλεγεί. Οι συνθήκες αυτές σε συνδυασμό με το ότι μαίνονται πυρκαγιές ευνοούν τις αναζωπυρώσεις.

Πυρκαγιές ξέσπασαν επίσης στη Λευκάδα Σπερχειάδας, στο Νέο Χαλκιόπουλο Άρτας, στην Κάτω Τιθορέα Βοιωτίας, στη Βρυσιά Φαρσάλων, στο Παλαιοκκλήσι Καρδίτσας και αλλού. Νωρίτερα το πρωί είχε ξεσπάσει πυρκαγιά σε πευκοδάσος στο χωριό Βίταλα δυτικά της Κύμης στην Εύβοια, η οποία ήταν αρκετά δύσκολη, επενέβησαν όμως αμέσως επίγεια και εναέρια μέσα και οριοθετήθηκε στις 11:10. Το ίδιο συνέβη και στην Αργαλαστή Πηλίου αλλά και στη Μαλαισία Βοιωτίας.

90 φωτιές σε όλη τη χώρα

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από το τραγικό δυστύχημα στην Κάρυστο, εκεί όπου δυστυχώς έχασαν τη ζωή τους οι δύο πιλότοι μας κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς. Εκφράζουμε το σεβασμό μας στην μνήμη τους και συλλυπητήρια στις οικογένειες τους» τόνισε πριν λίγο σε έκτακτη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός.

Στην συνέχεια, ο κ. Αρτοποιός υπογράμμισε ότι η μάχη με τις καταστροφικές πυρκαγιές συνεχίζεται σε αρκετά μέτωπα, σημειώνοντας ότι «σήμερα, όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας λειτουργούν υπό ακραίες συνθήκες, δεδομένου ότι η σημερινή μέρα είναι η δυσκολότερη όλου του καλοκαιριού».

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 61 δασικές πυρκαγιές και οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν συνολικά 90 σε όλη την επικράτεια.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, οι σοβαρότερες που εκδηλώθηκαν σήμερα είναι στο Βελεστίνο Μαγνησίας, όπου η πυρκαγιά πήρε γρήγορα διαστάσεις και γι αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112, που ενημέρωνε τους κατοίκους των οικισμών Βελεστίνο, Σέσκλο, ‘Αγιο Γεώργιο Φερών για την πυρκαγιά που εξελίσσεται στην περιοχή τους, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα και, αν απαιτηθεί, να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών.

Στη συνέχεια, ο κ. Αρτοποιός είπε ότι εκδόθηκε νεότερο μήνυμα για την εκκένωση των οικισμών Διμήνι, Παλιούρι και της Βιομηχανικής Περιοχής του Βόλου προς την πόλη του Βόλου, ενώ πριν από λίγο εκδόθηκε ακόμα ένα προειδοποιητικό μήνυμα προς τους κατοίκους της πόλης του Βόλου προκειμένου να προστατευτούν από τους καπνούς της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τον αντιπύραρχο, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 15 υδροφόρα οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Κάστρο Φθιώτιδας, ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι έλαβε γρήγορα διαστάσεις και για τον λόγο αυτό εκδόθηκε νέο μήνυμα από 112 για την εκκένωση του βορείου τμήματος της Λαμίας προς το κέντρο και νότια της πόλης. Επιπρόσθετα, όπως είπε, πριν από λίγο εκδόθηκε νεότερο μήνυμα από το 112 για την εκκένωση των οικισμών Νέα Μαγνησία, Μεγάλη Βρύση και Αγία Παρασκευή προς Στυλίδα.

Για την αντιμετώπισή τους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις – ομοίως και στις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στο Κρόκιο Αλμυρού Μαγνησίας και στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού Φθιώτιδας.

Αναφορικά με το μέτωπο της πυρκαγιάς στη Ρόδο, ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν χθες στην νοτιοανατολική πλευρά του νησιού έλαβαν διαστάσεις, και για αυτό τον λόγο ενεργοποιήθηκε τρεις φορές το 112 για εκκένωση οικισμών.

Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στη Ρόδο συνεχίζουν και επιχειρούν ισχυρότατες επίγειες δυνάμεις, και από αέρος περιοδικά 5 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα δύο από την Τουρκία και 5 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για τον συντονισμό τους.

Πολλές αναζωπυρώσεις εκδηλώθηκαν χθες και στην Κέρκυρα, όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής πλευράς του νησιού, και για το λόγο αυτό χρειάστηκε να ενεργοποιηθεί 4 φορές το 112 για εκκένωση οικισμών.

Στην πυρκαγιά επιχειρούν 112 πυροσβέστες, 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 36 οχήματα, συμπεριλαμβανόμενων και 50 πυροσβεστών με 15 οχήματα από Βουλγαρία, ενώ από αέρος περιοδικά επιχειρούν 1 αεροσκάφος με 4 ελικόπτερα.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό στο πλευρό των ελληνικών πυροσβεστικών δυνάμεων επιχειρούν πυροσβέστες, υδροφόρα οχήματα και μέσα από 11 χώρες.

Και για αύριο Πέμπτη 27 Ιουλίου, , όπως σημείωσε ο αντιπύραρχος, παραμένει ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς σε περιοχές της Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας και στα Ιόνια Νησιά, ενώ πολύ υψηλός πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην υπόλοιπη χώρα.

«Αναμένονται πολύ ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι και θα διατηρηθούν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της χώρας. Είμαστε όλοι σε επιφυλακή» κατέληξε ο κ. Αρτοποιός.

Μεγάλο πύρινο μέτωπο στο Βελεστίνο απειλεί την ΒΙΠΕ

Ιδιαίτερα μεγάλη και εξόχως επικίνδυνη είναι η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση στο Βελεστίνο Μαγνησίας, θέτοντας σε συναγερμό την Πυροσβεστική. Το μέτωπο της φωτιάς που εκδηλώθηκε στο Βελεστίνο είναι πλέον ανεξέλεγκτο και κατευθύνεται προς την ΒΙΠΕ. Συνεχίζεται η εκκένωση των οικισμών Σέσκλο, Διμήνι, Παλιούρι καθώς και των ΒΙΠΕ Βόλου ύστερα από μήνυμα του 112 που έλαβαν οι κάτοικοι. Νωρίτερα είχε εκκενωθεί ο Άγιος Γεώργιος Φερών.

Προληπτικά η Αστυνομία έχει κλείσει τον αυτοκινητόδρομο Βόλου-Βελεστίνου από τον ανισόπεδο κόμβο της περιφερειακής οδού και πάνω, ενώ πλέον η φλόγες έχουν μπει μέσα στις εγκαταστάσεις της Α’ ΒΙΠΕ και κατακαίει αύλειους χώρους βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων, ενώ έχουν σταματήσει να κινούνται και τα τρένα, αφού η σιδηροδρομική γραμμή διέρχεται από την καιόμενη περιοχή.

Ο δήμαρχος Βόλου βρίσκεται στο μέτωπο και συγκεκριμένα στην ΒΙΠΕ Βόλου, όπου προσπαθεί να συμβάλει στην εκκένωση της περιοχής, καθώς υπάρχει τεράστιος κίνδυνος εκρήξεων.

«Είναι λυπηρό αυτό που συμβαίνει. Καίγεται ο κόσμος, περιουσίες. Έχει δεξαμενές προπανίου, είναι στα 20 μέτρα η φωτιά, προσπαθούμε να την σβήσουμε, φύγετε να σωθείτε» είπε χαρακτηριστικά ο Αχιλλέας Μπέος.

Στην περιοχή πνέουν δυνατοί άνεμοι με ριπές που ξεπερνούν τα 8 μποφόρ, οι οποίοι πρόλαβαν να δημιουργήσουν μέτωπο 10 χλμ με τις φλόγες να έχουν ήδη φτάσει κοντά στα σπίτια του Βελεστίνου. Οι κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από Σέσκλο, Διμήνι, Παλιούρι και Βιομηχανική Περιοχή Βόλου.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνεται από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τους πολύ ισχυρούς ανέμους που κάνουν τη φωτιά να κινείται με μεγάλη ταχύτητα και προς κάθε κατεύθυνση. Στην περιοχή από αέρος επιχειρούν δύο ελικόπτερα, πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής, εθελοντές μαζί με τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Βόλου καθώς και πεζοπόρα τμήματα του Στρατού.

Όπως μεταδίδει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, αγνοείται ο 45χρονος βοσκός, Αριστείδης Κολιούπας στην περιοχή Άγιος Γεώργιος Φερών Μαγνησίας, όπου νωρίτερα σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες.

Την εκκένωση του Σέσκλου Βόλου, για προληπτικούς λόγους, αποφάσισε η πυροσβεστική, σύμφωνα με ενημέρωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ το απόγευμα εκκενώθηκαν τα πρώτα σπίτια στις παρυφές και περιμετρικά του Βελεστίνου και οι κάτοικοι οδηγήθηκαν προς το κέντρο της πόλης, δήλωσε νωρίτερα ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Παλληκάρης.

Νέο μήνυμα εστάλη από το 112 σε όλους τους κατοίκους του Βόλου το οποίο τους ενημερώνει ότι ο πληθυσμός πρέπει να παραμείνει κλεισμένος στα σπίτια του με κλειστά παράθυρα και πόρτες διότι πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει όλο το πολεοδομικό συγκρότημα και η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Ήδη μέσα στην πόλη του Βόλου η κυκλοφορία είναι ελάχιστη και η ορατότητα πολύ περιορισμένη από τους πυκνούς καπνούς που έχουν σκεπάσει τον ουρανό.

Εκκένωση Διμηνίου, Παλιουρίου και ΒΙΠΕ

Μήνυμα από το 112 στάλθηκε στους κατοίκους στις περιοχές Διμήνι, Παλιούρι και Βιομηχανική Περιοχή Βόλου:

«Αν βρίσκεστε στις περιοχές #Διμήνι #Παλιούρι & Βιομηχανική Περιοχή #Βόλου εκκενώστε τώρα προς #Βόλο- Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας – Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

Αν βρίσκεστε στις περιοχές #Διμήνι #Παλιούρι & Βιομηχανική Περιοχή #Βόλου εκκενώστε τώρα προς #Βόλο

Πυρκαγιά στην περιοχή σας

Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) July 26, 2023

Μήνυμα 112 για να παραμείνουν σε ετοιμότητα εστάλη νωρίτερα στους κατοίκους σε Βελεστίνο, Σέσκλο και Άγιο Γεώργιο Φερών. Ειδικότερα στο μήνυμα αναφέρεται το εξής: «Αν βρίσκεστε σε Βελεστίνο, Σέσκλο και Άγιο Γεώργιο Φερών παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

Αν βρίσκεστε σε #Βελεστίνο #Σέσκλο & #Άγιο_Γεώργιο #Φερών παραμείνετε σε ετοιμότητα & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

Δασική πυρκαγιά στην περιοχή

Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki @hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) July 26, 2023

Η φωτιά χαρακτηρίζεται ως ανεξέλεγκτη κι έχουν εκκενωθεί σπίτια στις παρυφές του Βελεστίνου, στον Άγιο Γεώργιο, όπου έχουν προκληθεί ζημιές σε σπίτια, ποιμνιοστάσια και κτηνοτροφικές μονάδες. Παράλληλα, εκκενώνονται βιομηχανίες στην βιομηχανική περιοχή του Βόλου με στόχο να απομακρυνθούν όλοι οι εργαζόμενοι.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόνισε ότι η κατάσταση με τις φωτιές είναι πολύ άσχημη.

Ανέφερε ότι δόθηκε εντολή εκκένωσης της βιομηχανικής περιοχής στον Βόλο. «Είναι πολύ δύσκολη η πυρκαγιά», είπε και ανέφερε ότι ξεκίνησαν ταυτόχρονα 4 – 5 μέτωπα. Δήλωσε με βεβαιότητα ότι «η φωτιά είναι ανθρωπογενής» και πρόσθεσε: «Είχαμε προειδοποιήσει ότι θα έχει βορειοδυτικό λίβα και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο».

Παράλληλα, κλειστή είναι η εθνική οδός Αθηνών Θεσσαλονίκης στο σημείο.

Παράλληλα, έχουν καεί αποθήκες, αυτοκίνητα, ενώ στο Βελεστίνο κάηκε και μία καφετέρια.

Στο μεταξύ με σοβαρά εγκαύματα Β’ βαθμού σε χέρια, πόδια, πρόσωπο και πλάτη έχει μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου ένας πυροσβέστης. Οι γιατροί προσπαθούν να τον σταθεροποιήσουν και στη συνέχεια αναμένεται να γίνει η μεταφορά του σε νοσοκομείο της Αθήνας. Ο πυροσβέστης υπηρετούσε στην Κατερίνη και επιχειρούσε μαζί με συναδέλφους του στη φωτιά στο Βελεστίνο.

Στο Σέσκλο βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες δημιουργούν ζώνες ανάσχεσης της φωτιάς, ώστε αυτή να μην επεκταθεί προς το Σέσκλο και το Διμήνι, που είναι προάστιο του Βόλου και προς τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη που βρίσκεται ήδη στην περιοχή δήλωσε ότι επικρατούν απίστευτες συνθήκες.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική, ζήτησε να ενισχυθούν οι δυνάμεις πυρόσβεσης του Βόλου και της Μαγνησίας με δυνάμεις από όλες τις όμορες περιοχές για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στο Βελεστίνο, στο Σέσκλο και στα προάστια του Βόλου.

Η μεγάλη φωτιά ξέσπασε σε ξερά χόρτα και ελαιόδεντρα, στον δρόμο προς Αερινό, η οποία ξέσπασε με διαφορά λίγης ώρας από την φωτιά στην Πάλτση του Ν. Πηλίου.

Στην περιοχή του Βελεστίνου βρίσκεται και το 304 ΠΕΒ, στρατιωτικό εργοστάσιο για την ανακατασκευή αρμάτων μάχης, οι εγκαταστάσεις του οποίου δεν απειλούνται από την πυρκαγιά που μαίνεται.

Φωτιά και στον Αλμυρό

Φωτιά μαίνεται και στον Κρόκιο Αλμυρού, σε αγροτική έκταση, όπου έχουν κινητοποιηθεί 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα και από αέρος επιχειρεί ένα ελικόπτερο.

Για την ώρα, δεν απειλείται ο οικισμός.

Ειδικότερα η πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή του Αλμυρού – στο 293ο χλμ- με τις φλόγες να περνούν πάνω από τη νησίδα της Εθνικής Οδού, σύμφωνα με το magnesianews.gr.

Σημειώνεται ότι η Μαγνησία ήταν από τις περιοχές που περιλαμβάνονταν στο σημερινό δείκτη επικινδυνότητας με το βαθμό 5 (ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – κατάσταση συναγερμού). Στις περιοχές αυτές οι ακραία υψηλές θερμοκρασίες (άνω των 42-43 βαθμών) η χαμηλή υγρασία (κάτω του 14%) και οι ισχυροί άνεμοι με ριπές που αλλάζουν κατεύθυνση συνεχώς, έχουν μετατρέψει ουσιαστικά το έδαφος σε καύσιμη ύλη έτοιμη να αναφλεγεί. Ειδικά στα σημεία που ήδη μαίνονταν πυρκαγιές, οι συνθήκες αυτές ευνοούν τις αναζωπυρώσεις.

Χωρίς νερό ο Βόλος λόγω της φωτιάς

Σε επείγουσα ανακοίνωσή της η ΔΕΥΑΜΒ αναφέρει ότι υπάρχουν προβλήματα με την υδροδότηση του Βόλου λόγω της φωτιάς:

Λόγω της πυρκαγιάς έχει τεθεί εκτός το υδραγωγείο του κάμπου με αποτέλεσμα την απώλεια 1000 κυβικών μέτρων νερού την ώρα. Η απώλεια αυτής της ποσότητας νερού, οδηγεί σε εξάντληση των αποθεμάτων νερού στις δεξαμενές με αποτέλεσμα το ενδεχόμενο μείωσης πίεσης στο δίκτυο νερού στο σύνολο της πόλης. Απευθύνουμε έκκληση στους πολίτες για περιορισμό της κατανάλωσης νερού στο ελάχιστο ώστε να μην υπάρξει έλλειψη υδροδότησης λόγω της χαμηλής πίεσης του δικτύου.Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Σέσκλου προκάλεσε βλάβη στο δίκτυο της ΔΕΔΗΕ και κατά συνέπεια η κεντρική δεξαμενή της περιοχής καθίσταται εκτός λειτουργίας, διατηρώντας ελάχιστα αποθέματα νερού. Εκτιμάται πως η υδροδότηση στην εν λόγω περιοχή θα αποκατασταθεί πλήρως τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 27/7/23.Όμοια προβλήματα με την περιοχή του Σέσκλου φαίνονται να δημιουργούνται λόγω της έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας και στη Χρυσή Ακτή Παναγιάς, όπου ακόμη υπάρχει υδροδότηση αλλά όταν εξαντληθούν τα αποθέματα της δεξαμενής θα υπάρξει διακοπή υδροδότησης έως την επαναφορά του ρεύματος.Διαθέτει χώρους φιλοξενείας ο Δήμος Βόλου

Μεγάλα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από τη φωτιά που μαίνεται μεταξύ Βόλου και Βελεστίνου και την εκκένωση πολλών οικισμών στην περιοχή, για το λόγο αυτό ανακοινώθηκε από τον Δήμο Βόλου ότι για την άμεση και πρακτική αντιμετώπιση των αναγκών των κατοίκων, που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, θα δοθεί σε χρήση ο Εκθεσιακός Πολυχώρος του Δήμου για την διαμονή τους.

Οσοι το επιθυμούν μπορούν να διανυκτερεύσουν στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, με πλήρη κλιματισμό, ενώ έχει ληφθεί μέριμνα και για την διατροφή τους και την παροχή νερού, ενώ παράλληλα έχουν επιταχθεί δύο λεωφορεία για την μετακίνησή τους.

Επίσης για κάθε βοήθεια οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου με το γραφείο του Δημάρχου, στα τηλέφωνα 2421350173 και 174, ενώ σε πλήρη ετοιμότητα παραμένουν οι αντιδήμαρχοι και όλες οι δημοτικές υπηρεσίες.

Απειλητική η φωτιά στη Λαμία, κάηκαν σπίτια

Στην εκκένωση του βορείου τμήματος της Λαμίας προχώρησαν οι αρχές. Δραματικές στιγμές στην περιοχή του Αφανού. Μήνυμα από το 112 στάλθηκε στους κατοίκους των περιοχών για να εκκενώσουν προς το κέντρο και τα νότια της Λαμίας. Οι φλόγες έχουν ήδη κάψει μια αποθήκη και δύο σπίτια. Νέο «112» για Νέα Μαγνησία, Μεγάλη Βρύση και Αγία Παρασκευή

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δίνει μάχη για να περιορίσει τη φωτιά που έλαβε διαστάσεις λόγω ισχυρών των ανέμων. Επιχειρούν πυροσβέστες αλλά και εθελοντές με τη συμμετοχή της αστυνομίας και του δήμου. Επίσης επίγειες και εναέριες δυνάμεις με 2 PZL, 4 Air Tractors και ένα ελικόπτερο S-64.

Σύμφωνα με το lamiareport, ένας πυροσβέστης και δύο πολίτες ζήτησαν βοήθεια λόγω αναπνευστικών προβλημάτων, ενώ ένας ακόμη πυροσβέστης τραυματίστηκε ελαφρά στην προσπάθειά του να προσεγγίσει επικίνδυνη εστία σε δύσβατο σημείο.

Η Πολιτική Προστασία απευθύνει έκκληση στους πολίτες να κλείσουν τα σπίτια τους και να τα προστατεύσουν ρίχνοντας νερό στις αυλές καθώς και να απομακρυνθούν άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Σύμφωνα με το Lamiareport, οι πρώτες φλόγες ξεπήδησαν από το κομμάτι δίπλα στο γήπεδο και γρήγορα εξαιτίας των ισχυρών νοτιανατολικών ανέμων ξέφυγαν σε παρακείμενες κατοικίες. Οι πληροφορίες θέλουν να έχει καεί αποθήκη στη συμβολή των οδών Σαρανταπόρου και Μπιζανίου. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καεί και 2 σπίτια.

Νέο μήνυμα του «112» ειδοποιεί για πυρκαγιά και δίνει εντολή για εκκένωση προς Στυλίδα. «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Νέα Μαγνησία, Μεγάλη Βρύση και Αγία Παρασκευή εκκενώστε τώρα προς Στυλίδα. Πυρκαγιά στην περιοχή σας» αναφέρεται.

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

Αν βρίσκεστε στις περιοχές #Νέα_Μαγνησία #Μεγάλη_Βρύση & #Αγία_Παρασκευή εκκενώστε τώρα προς #Στυλίδα

Πυρκαγιά στην περιοχή σας

Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) July 26, 2023

Σήμα από το 112 ζήτησε νωρίτερα από τους κατοίκους της Λαμίας που μένουν προς το βόρειο τμήμα της πόλης να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους την ίδια ώρα η φωτιά πέρασε το δρόμο Λαμίας Δομοκού καίει τώρα μέσα στον Ξηριά και κατευθύνεται προς τη Νέα Μαγνησία. Στη φωτιά στο Δομοκό, επιχειρούν 29 πυροσβέστες με 8 οχήματα, 2 πεζοπόρα τμήματα, 5 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

Αν βρίσκεστε στο βόρειο τμήμα της πόλης της #Λαμίας εκκενώστε τώρα προς το κέντρο & νότια της #Λαμίας

Πυρκαγιά στην περιοχή σας

Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) July 26, 2023

Το μήνυμα του «112»ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στο βόρειο τμήμα της πόλης της Λαμίας εκκενώστε τώρα προς το κέντρο και νότια της Λαμίας. Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

#Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Κάστρο Φθιώτιδας. Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) July 26, 2023

Το μέτωπό της φωτιάς κατευθύνεται ανατολικά, ενώ έχει επεκταθεί και δυτικά προς το Κάστρο της Λαμίας μέσα σε πευκόφυτη περιοχή.

«Από τη μία πλευρά γλυτώσαμε τα σπίτια και τους ανθρώπους. Τώρα είναι κρίσιμη η βόρεια πλευρά… που έχει και εκεί σπίτια διάσπαρτα…» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαμίας Θύμιος Καραΐσκος, αναφερόμενος στην πυρκαγιά που ξέσπασε αργά σήμερα το μεσημέρι στην περιοχή Αφανός της Λαμίας.

Μάχη με τις φλόγες και στη Ρόδο

Στην περιοχή της Νότιας Ρόδου, όπου υπάρχουν μέτωπα λογω αναζωπυρώσεων, δίνεται η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί της Ρόδου

Συγκεκριμένα, ένα μέτωπο της φωτιάς είναι από το χωριό Βάτι με κατεύθυνση ανατολικά προς Ασκληπειό, το δεύτερο μέτωπο βρίσκεται στο βουνό απέναντι από το χωριό Βάτι με κατεύθυνση προς το χωριό Μεσαναγρός και υπάρχει και τρίτο μέτωπο προς το χωριό Λαχανιά.

Και στα τρία μέτωπα δίνονται μάχες προκειμένου να περιοριστούν από πυροσβέστες και εθελοντές ενώ συνέδραμαν στη μάχη αυτή μέχρι και πριν από λίγο τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Την ίδια ώρα υπάρχουν αναζωπυρώσεις και την περιοχή των Απολλώνων, όπου και αντιμετωπίζονται με αντιπυρικές ζώνες και με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο προκειμένου να περιοριστούν.

Διαβάστε επίσης:

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Κηφισό και Ποσειδώνος μέχρι την 1η Αυγούστου

Πτώση καναντέρ: «Δεν έβλεπαν τα δέντρα από τον καπνό» εκτιμά ταξίαρχος – Τι του είπε ο γιος του που πετούσε στο δεύτερο αεροσκάφος

Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα σε Ρόδο και ΚέρκυραΜάχη με τις αναζωπυρ

Keywords
λαμια, χωρα, εν λόγω, κερκυρα, ΕΡΤ, βιπε, μνήμη, συλλυπητήρια, νέα, ελλαδα, μπεος, χλμ, https, αθηνα, θεσσαλονικη, κατερινη, βολος, λεωφορεια, συμμετοχή, pzl, air, απε-μπε, κινηση στους δρομους, δημοτικες εκλογες 2010, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, διακοπες ρευματος, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, δεη διακοπες ρευματος, διακοπη ρευματος, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, φωτια, πυρκαγιες, εκλογες 2010 δημοτικες, υδραγωγειο, μνήμη, pzl, χωρες, αστυνομια, αυτοκινητα, αχιλλεας, βουλγαρια, γυναικα, διατροφη, εθνικη, ευβοια, ιονια, λευκαδα, νησι, νησια, περιοδικα, πυροσβεστικη, πυροσβεστικο σωμα, σημερινη, υλη, ωρα, αγιος γεωργιος, αγια παρασκευη, αγροτικη, απε, απε-μπε, απωλεια, ατμοσφαιρα, βιπε, βοηθεια, βορεια, βρισκεται, γεωργιου, γινει, γηπεδο, γιατροι, δευτερο, δεντρα, δεξαμενες, δημος, δυστυχως, δηλωση, δοθει, δικτυο, δοθηκε, εδαφος, αιθουσα, ειπε, υπαρχει, ελλειψη, ενημερωση, εν λόγω, εξελιξη, εστια, ζωη, ζωνες, υγρασια, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, υπηρεσιες, θυμιος, ιονια νησια, καιγεται, κυμα, λεσχη, λογο, μαλαισια, μεριμνα, μηνυματα, νερο, μπε, οδος, ουσιαστικα, οχηματα, πεμπτη, πορτες, προβληματα, πρωι, πυροσβεστικη υπηρεσια, ρηγα, ρυθμισεις, συγκεκριμενα, συνεχεια, συμμετοχή, συλλυπητήρια, σωμα, σπιτια, στυλιδα, τιθορεα, τμημα, τουρκια, τρενα, τρια, φαινονται, χλμ, χρυση, ωρες, air, ασχημη, αυλες, μποφορ, δημητρης, ετοιμη, https, καηκε, κομματι, κωστας, νοσοκομειο, ομαδες, πληροφοριες, ποδια, ρηγα φεραιου, ροδο, υγειας, βοσκος, βρυση, βουνο, χερια
Τυχαία Θέματα