Ρεκόρ σε δημοπρασία για το «Μεγάλο Κύμα» του Χοκουσάι – Πωλήθηκε έναντι 2,76 εκατ. δολαρίων

Μια σπάνια εκτύπωση του «Μεγάλου Κύματος έξω από την Καναγκάβα», μιας από τις πιο εμβληματικές εικόνες της ιστορίας της τέχνης, έφτασε το ρεκόρ των 2,76 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη την Τρίτη.

Το έργο τέχνης πλάτους 14,6 ιντσών είναι τώρα το πιο ακριβό έργο του Ιάπωνα χαράκτη Κατσουσίκα Χοκουσάι που βγήκε ποτέ στο σφυρί, δήλωσε ο οίκος δημοπρασιών. Δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1830, το «Μεγάλο Κύμα» απεικονίζει τρία ψαροκάικα που μάχονται με τις

μαινόμενες θάλασσες.

Είναι μέρος ενός είδους που είναι γνωστό ως “Ukiyo-e” μια  τεχνική που άνθισε στην Ιαπωνία, σε μια περίοδο αυστηρής και σκληρής κυριαρχίας της γενιάς των Tokugawa (17ος-19ος αι.) εξαιτίας των κλειστών συνόρων της.

Ο πίνακας είναι εκτύπωση από ξύλινες μήτρες και εκδόθηκε για πρώτη φορά μεταξύ 1831-33. Αποτελεί τον πρώτο από μια σειρά πινάκων με το τίτλο ″36 Απόψεις του Βουνού Φούτζι″.

Οι ειδικοί είναι αβέβαιοι για το πόσα αντίγραφα του «Μεγάλου Κύματος» δημιουργήθηκαν αρχικά, αν και κάποτε θα υπήρχαν αρκετές χιλιάδες από αυτά. Ωστόσο, οι εκτυπώσεις δεν ήταν πάντα τόσο περιζήτητες όσο σήμερα, και πιστεύεται ότι μόνο ένα μικρό μέρος έχει διασωθεί.

Το “Koishikawa yuki no ashita (Χιονισμένο πρωί στο Koishikawa)” πουλήθηκε για πάνω από 30.000 δολάρια. 
CHRISTIE’S

Άλλα αντίγραφα που δημοπρατήθηκαν από τον οίκο Christie’s τα τελευταία χρόνια κυμαίνονταν σε τιμές από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια έως πάνω από 1,5 εκατομμύρια δολάρια. 

Αυτό που πουλήθηκε την Τρίτη περιγράφεται στον κατάλογο του οίκου δημοπρασιών ως μια «καλοδιατηρημένη» πρώιμη εκτύπωση που κατατάσσεται «πέρα από κάθε αμφιβολία μεταξύ των 20 καλύτερων εντυπώσεων που σώζονται σήμερα», αν και ο Christie’s είχε αρχικές εκτιμώμενες προσφορές μεταξύ 500.000 και 700.000 δολαρίων.

Διαβάστε επίσης:

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Περιπέτεια, δράμα και «Ο Άντρας των Ονείρων μου»

Φουντώνουν οι φήμες για επανένωση των Oasis (Photo/Videos)

ΚΘΒΕ: Ο διαχρονικός Μολιέρος και ο απολαυστικός Πελτέκης !

Keywords
Τυχαία Θέματα