Σαβαρέν, το νοσταλγικό γλυκό των ζαχαροπλαστείων της δεκαετίας του ‘60

Απολαυστικά ατομικά σαβαρέν (ή μπαμπαδάκια), σιροπιαστά και αρωματικά, διακοσμημένα με σαντιγί και κόκκινη μαρμελάδα, με την αυθεντική συνταγή ζαχαροπλαστείου της δεκαετίας του ’60.

Υλικά για τη Συνταγή

Για τα σαβαρέν

300 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.

15 γραμμάρια φρέσκια μαγιά

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

125 ml ζεστό γάλα

1 αυγό

1 πρέζα αλάτι

½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

1 κουταλιά της σούπας λάδι ή βούτυρο + λίγο επιπλέον

Για το σιρόπι

2 λίτρα νερό

600 γραμμάρια ζάχαρη

100 ml σκούρο

ρούμι, ή μια κουταλιά της σούπας απόσταγμα ρούμι, ή αντικαταστήστε με αρώματα κανέλας και λεμονιού (για τα παιδιά)

Για τη διακόσμηση

100 γραμμάρια μαρμελάδα κόκκινη (φράουλα, κεράσι, βατόμουρο)

600 γραμμάρια έτοιμη χτυπημένη σαντιγί

Εκτέλεση

1.Ετοιμάστε πρώτα το σιρόπι, βάζοντας σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη μαζί με το νερό. Βράστε για λίγα λεπτά, κατεβάστε το από τη φωτιά, ρίξτε το ρούμι και διατηρήστε το ζεστό.

2.Στο μπολ του μίξερ, βάλτε λίγο από το ζεστό γάλα, τη ζάχαρη και τη μαγιά (τρίψτε την με τα δάχτυλα να σπάσει) και ανακατέψτε καλά με έναν αυγοδάρτη να διαλυθεί. Αφήστε το μίγμα για 5 λεπτά σκεπασμένο, μέχρι να αφρίσει ελαφρά στην επιφάνειά του. Αν δεν παρατηρήσετε καμιά αλλαγή, πετάξτε το και συνεχίστε με καινούργια μαγιά.

3.Στη συνέχεια ρίξτε στο μπολ το αυγό, το αλάτι, το εκχύλισμα βανίλιας και το λάδι, πασπαλίστε με το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να έχετε μια ελαστική, μη κολλώδη και αρκετά ομοιόμορφη ζύμη.

4.Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη, αλείψτε την με λίγο λάδι, σκεπάστε την και αφήστε την να φουσκώσει και να τριπλασιαστεί σε όγκο.

5.Στο μεταξύ προετοιμάστε τα φορμάκια που θα χρησιμοποιήσετε, ραντίζοντάς τα με λίγο λάδι. Με τα χέρια σας ελαφρά λαδωμένα, χωρίστε κομμάτια από τη ζύμη σαν μπαλίτσες και βάλτε τα μέσα στα φορμάκια, ώστε να φτάνουν μέχρι τη μέση της κάθε φόρμας. Αφήστε τα σκεπασμένα να φουσκώσουν άλλη μια φορά, ώστε να διπλασιαστούν σε όγκο.

6.Μόλις είναι έτοιμα, ψήστε τα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 10-12 λεπτά. Βγάλτε τα από το φούρνο, αφήστε τα να κρυώσουν και ξεφορμάρετέ τα προσεκτικά. Επειδή θα τα τοποθετήσετε με τη βάση τους προς τα πάνω, κόψτε με ένα μαχαίρι λίγο στη φουσκωτή μεριά τους, ώστε να ισιώσουν και να αποκτήσουν σταθερότητα.

7. Ρίξτε τα σαβαρέν στο ζεστό σιρόπι, κρατήστε τα βυθισμένα για 3-4 δευτερόλεπτα και αφήστε τα να επιπλέουν για 1-2 λεπτά, μέχρι να εμποτιστούν καλά. Βγάλτε τα προσεκτικά σε ένα δίσκο.

8.Κόψτε τα καπάκια τους, αλείψτε τα με λίγη ζεσταμένη μαρμελάδα και λίγο πριν το σερβίρισμα γεμίστε τα με σφικτή σαντιγί.

Info

To φημισμένο baba au rhum (μπαμπάς με ρούμι) προέρχεται από τον εξόριστο βασιλιά της Πολωνίας Stanislas Leczinski, ο οποίος, γύρω στον 18ο αιώνα, είχε την ιδέα να ποτίσει ένα αποτυχημένο κούγκλοφ με ένα σιρόπι με βάση το ρούμι. Η κλασική συνταγή λοιπόν για μπαμπά είναι μια ζύμη μαγιάς με σταφίδες, εμποτισμένη σε σιρόπι με ρούμι, ψημένη σε φόρμα κούγκλοφ. Από την άλλη το Savarin (σαβαρέν) εφευρέθηκε από τον Γάλλο ζαχαροπλάστη Auguste Julien, απλά αφαιρώντας τις σταφίδες και ψήνοντας το κέικ σε μια φόρμα σαβαρίνης.

Διαβάστε επίσης:

Ζυμαρικά φούρνου με σάλτσα μανιταριών και τυρί που λιώνει

Αφράτο δίχρωμο νεροκέικ της φτωχικής κουζίνας, με σόδα (ανθρακούχο νερό)

Ασιατικό κοτόπουλο με πορτοκάλι

Keywords
Τυχαία Θέματα