Σε επιφυλακή και την Δευτέρα η Πολιτική Προστασία για το ενδεχόμενο φωτιάς -Σκέψεις να αρχίσει νωρίτερα η αντιπυρική περίοδος

Οι ισχυροί έως και θυελλώδεις άνεμοι υποχρεώνουν την Πολιτική Προστασία να μείνει και αύριο σε εγρήγορση καθώς υπάρχει ορατός ο κίνδυνος για νέες φωτιές.

Και σήμερα, Κυριακή, ήταν μια δύσκολη ημέρα, καθώς υπήρχαν κατά την διάρκειά της 88 ενεργά μέτωπα.

Από αυτά, τα 80 κατασβέστηκαν, ενώ μέχρι αργά το απόγευμα, οι πυροσβέστες εξακολουθούσαν να δίνουν μάχη για τις άλλες 8 πυρκαγιές.

Πιθανό το σενάριο για έναρξη της αντιπυρικής περιόδου

Ηδη, οι πυρκαγιές έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς για αρχές Απριλίου, τα μέτωπα είναι πάρα πολλά και αναμένεται

ένα ιδιαίτερο δύσκολο καλοκαίρι.

Ηδη και σε πολιτικό επίπεδο έχουν γίνει εκκλήσεις (και παρατηρήσεις) να κηρύξει νωρίτερα την αντιπυρική περίοδο η κυβέρνηση και σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες της πυροσβεστικής, το επόμενο διάστημα ενδέχεται να γίνουν ανακοινώσεις για έναρξή της πριν από την 1η Μαΐου.

Πρόστιμα και προσαγωγές

Η πυροσβεστική εν τω μεταξύ συνεχίζει τις έρευνες και χθες προχώρησε σε προσαγωγές, συλλήψεις, αλλά και πρόστιμα σε άτομα που εμπλέκονται σε πυρκαγιές, σε Λακωνία, Κρήτη, Αργολίδα, Αιτωλοακαρνανία, Αττική, Θεσσαλία, Πέλλα, Αχαΐα και Δράμα.

Για το Λασίθι ειδικότερα, συνελήφθη 35χρονος ημεδαπός, ο οποίος το πρωί της Δευτέρας θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα.

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Συντονιστικό του υπουργείου Κλιματικής κρίσης, καθώς σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, οι ισχυροί άνεμοι θα συνεχιστούν ως και την Τρίτη.

«Είτε από πρόθεση είτε εξ αμελείας, που δυστυχώς είναι και οι περισσότερες των περιπτώσεων όπως αυτή στην Ιεράπετρα, οι πυρκαγιές μπορεί να προκαλέσουν ανυπολόγιστες καταστροφές και να απειλήσουν ανθρώπινες ζωές»,τόνισε σε ανάρτησή του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

«Είτε από πρόθεση είτε εξ αμελείας, που δυστυχώς είναι και οι περισσότερες των περιπτώσεων όπως αυτή στην Ιεράπετρα, οι πυρκαγιές μπορεί να προκαλέσουν ανυπολόγιστες καταστροφές και να απειλήσουν ανθρώπινες ζωές. Ζητώ από όλους να συνειδητοποιήσουν επιτέλους ότι δεν παίζουμε με τη φωτιά. Υπάρχει τεράστια ευθύνη και η απροσεξία δεν είναι απλώς αδικαιολόγητη αλλά εγκληματική» πρόσθεσε.

Η πρόγνωση του καιρού για αύριο

Για την Δευτέρα, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ αναμένεται στην Κρήτη να έχει παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές κυρίως στα ανατολικά. Θα φτάσει τους 22 με 24 και τοπικά στα δυτικά ηπειρωτικά έως 26 βαθμούς.

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας – Ενας 54χρονος επιτέθηκε στην σύντροφό του

Άγιοι Ανάργυροι: «Η κορούλα μου δεν θα γυρίσει πίσω, αλλά μπορούν να σωθούν άλλα κορίτσια» λέει ο πατέρας της Κυριακής

Ενδοοικογενειακή βία: Σοκάρει ο αριθμός των καταγγελιών, 26 καταγράφηκαν μόνο σε ένα 24ωρο

Keywords
Τυχαία Θέματα