Σκάνδαλο emails: Η εκτεθειμένη Κεραμέως, οι εκκρεμείς έρευνες, τα 9 αναπάντητα ερωτήματα και η απειλή για το 33%

Εξαιρετικά εύθραυστη και ευάλωτη μπορεί να αποδειχθεί η «γραμμή άμυνας», που έχει διαμορφώσει η ΝΔ, προκειμένου να «διαφύγει» το συντομότερο από τις επιπτώσεις του σκανδάλου με τα emails της Άννας Ασημακοπούλου.

Το Μέγαρο Μαξίμου προτάσσει τον ισχυρισμό ότι η διαρροή των στοιχείων έγινε επί υπηρεσιακής κυβέρνησης, δεν έχει σχέση με τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου, το λάθος διέπραξε πράγματι ένα στέλεχός της (Νίκος Θεοδωρόπουλος), ο οποίος απομακρύνθηκε μαζί με τον (και) τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών (Μιχάλης Σταυριανουδάκης), ενώ και η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου ανέλαβε

την ευθύνη της και μένει στην άκρη μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως δήλωσε το Σάββατο παντελώς αναρμόδια και μη εμπλεκόμενη στο θέμα των διαρροών, σημειώνοντας ότι εκείνη την περίοδο της υπηρεσιακής κυβέρνησης η ίδια ήταν στο Παιδείας.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να διαμορφώσει μία στενή περίμετρο πολιτικών ευθυνών, ώστε αυτές να μην αγγίζουν τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου και κυρίως την κυρία Κεραμέως, αλλά ακόμα περισσότερο να μην αμφισβητηθεί η πολυδιαφημισμένη μεταρρύθμιση της επιστολικής ψήφου.

Και επιπλέον να λήξει το θέμα όσο πιο γρήγορα γίνεται, ώστε να μην το κουβαλάει έως τις ευρωεκλογές.

Προς τούτο προκάλεσε η ίδια τις εξελίξεις, «θυσιάζοντας» τρία στελέχη και προσπαθώντας να υποβαθμίσει τη σημασία οποιουδήποτε άλλου στοιχείου προκύψει από την έκβαση των ερευνών που διεξάγονται στο μεταξύ – από το ΥΠΕΣ με την ΕΔΕ, τη Δικαιοσύνη με τις αγωγές και μηνύσεις, αλλά και την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Υπάρχουν όμως μία σειρά από επισημάνσεις και αναπάντητα ερωτήματα:

1. Το σκάνδαλο είναι υπαρκτό και ομολογημένο πλέον και δεν πρόκειται ούτε για λάσπη από την αντιπολίτευση, ούτε για παρεξήγηση, όπως αρχικά είχε ειπωθεί, κυρίως από την ίδια την κυρία Ασημακοπούλου.
2. Το σκάνδαλο έγινε από κομματικά στελέχη της ΝΔ και της κυβέρνησης της ΝΔ. Διότι και ο κ. Θεοδωρόπουλος και ο κ. Σταυριανουδάκης, ακόμα κι αν γίνει δεκτός ο ισχυρισμός του Μαξίμου ότι το διέπραξαν τον καιρό της υπηρεσιακής κυβέρνησης, παρέμειναν αντίστοιχα στο κόμμα και στο κυβερνητικό σχήμα που προέκυψε από την εκλογική νίκη της ΝΔ.

3. Αν ο κ. Θεοδωρόπουλος (με την ανοχή ή και τη συνέργεια του κ. Σταυριανουδάκη?) θεωρούσε κατά την περίοδο της υπηρεσιακής κυβέρνησης το υπουργείο Εσωτερικών ως κομματικό φέουδο και έδινε τα προσωπικά στοιχεία των ψηφοφόρων από δω κι από κει, τότε προκύπτουν δύο υποερωτήματα:
Α) το έκανε μόνο για χάρη της κυρίας Ασημακοπούλου ή έδωσε τα στοιχεία αυτά και σε άλλους ευρωβουλευτές της ΝΔ;
Β) το έκανε μόνο για τις εθνικές εκλογές, ή συνέχισε να το κάνει και ενόψει των ευρωεκλογών;

Μείζον ερώτημα, σε συνάρτηση με το παραπάνω είναι και το εάν γνώριζε η τότε ηγεσία της ΝΔ, (ή και η σημερινή) τι έκανε το στέλεχός της, ο Νίκος Θεοδωρόπουλος. Έχει κάποια εμπλοκή το κόμμα κεντρικά στην όλη ιστορία διακίνησης προσωπικών δεδομένων και «διευκόλυνσης» των υποψηφίων του ή ήταν μία μεμονωμένη ενέργεια του συγκεκριμένου ανθρώπου; Ουδείς μπορεί να απαντήσει με σιγουριά, πριν ολο9κληρωθούν όλες οι έρευνες.

5. Ένα από τα πλέον κρίσιμα ερωτήματα είναι το εξής: Ποιος ήταν ο λόγος να δώσει στοιχεία ψηφοφόρων ο κ. Θεοδωρόπουλος στην κυρία Ασημακοπούλου ενόψει των εθνικών εκλογών του Ιουνίου; Η κυρία Ασημακοπούλου δεν ήταν υποψήφια βουλευτής. Αν της έκανε την «εξυπηρέτηση» τότε με όσα στοιχεία είχε στη διάθεσή του το ΥΠΕΣ τον Ιούνιο, γιατί να μην της την έκανε και με τα emails των απόδημων που γράφτηκαν στο μεταξύ στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου, ενόψει των ευρωεκλογών. Μοιάζει (και γιατί να μην είναι?) πιο λογικό αυτό.

Συνέχεια του παραπάνω ερωτήματος είναι τούτο: Τα emails στάλθηκαν σε ψηφοφόρους λίγο αφότου ολοκλήρωσαν τη διαδικασία εγγραφής τους στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου, όπως οι ίδιοι κατήγγειλαν. Άρα η χρονική σύμπτωση και η λογική προσέγγιση μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι είναι προς διερεύνηση και το ισχυρό ενδεχόμενο να έχει κάνει την υφαρπαγή ο κ. Θεοδωρόπουλος από την πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου. Φαίνεται είχε ειδίκευση σε τέτοιου είδους ρεσάλτα.

7.Κατ’ επέκταση τώρα του ερωτήματος αυτού, προκύπτει και το παρακάτω: Τι άλλο έχει συμβεί με την περιβόητη αυτή διαδικασία και πόσο είναι διασφαλισμένο το ανόθευτο ή δεδομένη η μυστικότητα; Μπορεί να έχει κάποιος (από ψηφοφόρος έως πολιτική δύναμη) εμπιστοσύνη σε ένα σύστημα που το διαχειρίζονται στελέχη όπως ο Σταυριανουδάκης, ο Θεοδωρόπουλος και οι διάδοχοί τους;
Άρα τίθεται σε γενική αμφισβήτηση και σε καθεστώς καχυποψίας μία μεταρρύθμιση, στην οποία η κυβέρνηση είχε στηρίξει πολλά για να οικοδομήσει το δήθεν μεταρρυθμιστικό/εκσυγχρονιστικό προφίλ της δεύτερης θητείας της.

8.Η Νίκη Κεραμέως επιδεικνύει ιδιαίτερη έως και περίεργη σπουδή να εμφανιστεί ως να μην γνώριζε τίποτα και να μην την αφορά. Κι όμως. Η ΕΔΕ στο Υπουργείο Εσωτερικών είναι ακόμα σε εξέλιξη, όπως και οι άλλες έρευνες. Η ίδια εμφανίζει την έρευνα του Μεγάρου Μαξίμου περίπου ως «τελεσίδικη», που απέδωσε πλήρως ευθύνες και παράλληλα απάλλαξε οποιονδήποτε άλλο μπορεί να θεωρηθεί εμπλεκόμενος παράγοντας – όπως θεωρούν πολλοί την ίδια τη σημερινή υπουργό. Γιατί τέτοια σπουδή και ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί η κατάσταση από κάθε πλευρά;

9.Πάλι κατ’ επέκταση του παραπάνω ερωτήματος: Η έρευνα του Μαξίμου μπορεί να υποκαταστήσει άλλες έρευνες, που μάλιστα έχουν και το θεσμικό υπόβαθρο για να ξεκαθαρίσουν όντως την κατάσταση; Το Μαξίμου έδρασε μόλις αντιλήφθηκε ότι πράγματι κάποια κυβερνητικά και κομματικά στελέχη διέπραξαν τεράστιο σφάλμα και πήρε την πρωτοβουλία για να μην γίνουν χειρότερα τα πράγματα και απέδωσε πολιτικές ευθύνες, προκειμένου να εκτονώσει την πολιτική και επικοινωνιακή κρίση. Αλλά είναι επαρκής, ολοκληρωμένη και χωρίς άλλες σκοτεινές πλευρές, που πρέπει να διερευνηθούν, αυτή η κίνηση του Μαξίμου; Δίνει από μόνη της «απαλλακτική» βεβαίωση; Προφανώς όχι. Κυρίως εάν δεν απαντηθεί το κρίσιμο ερώτημα περί διαρροής στοιχείων από την πλατφόρμα της επιστολικής, η κυρία Κεραμέως παραμένει τουλάχιστον υπόλογη και υπό έρευνα.

Πλήγμα στην επιστολική και κόστος στις ευρωεκλογές

Τι σημαίνουν όλα αυτά ενόψει των ευρωεκλογών; Ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να απαντήσει στο επόμενο μεγάλο διάστημα μία σειρά από ερωτήματα, όπως τα παραπάνω, ίσως και περισσότερα.
Κι ότι το αφήγημα περί μεταρρύθμισης, δέχεται ένα νέο πλήγμα.

Ακόμα χειρότερα: Οι κατηγορίες για το προβληματικό κράτος δικαίου, που υπάρχει στην Ελλάδα και έχει γίνει αντικείμενο κριτικής από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ενισχύονται.

Με δεδομένο ότι ήδη η κυβέρνηση έχει πολλά μέτωπα ανοιχτά, τα οποία τής προκαλούν αξιοσημείωτη, αν όχι πολύ μεγάλη φθορά, τότε αυξάνει ο κίνδυνος για μία κακή εκλογική επίδοση στις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου.

Κι αν υποθέσει κανείς ότι ένας πήχης ασφαλείας είναι το 33% για τη ΝΔ, ώστε να κατρακυλήσει στην περιοχή του 30%, κάτι που θα σημαίνει ότι απώλεσε το ένα τέταρτο της εκλογικής της δύναμης τον περασμένο Ιούνιο, είναι εμφανές ότι η παγίδα των ευρωεκλογών γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη.

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Μητσοτάκη – Αλ Σίσι: Τι είπαν για το μεταναστευτικό – Στην Αθήνα το 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου

Κικίλιας: H αντιπυρική περίοδος θα είναι δύσκολη και η μάχη που θα δώσουμε μεγάλη

«Πόλεμος» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ: Οι εταιρείες στο Ντελαγουέρ και το ταξίδι στη Σίβα – Για «κοροϊδία» μιλάει το ΠΑΣΟΚ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σκάνδαλο, Κεραμέως,skandalo, kerameos