Σκεπτικισμός στην Κομισιόν για το άρθρο 36 του νέου ΠΚ- Ως αντισυνταγματικό αξιολογείται από νομικούς κύκλους

Ως την Κομισιόν έφθασε το θέμα που προκάλεσε η ψήφιση του άρθρου 36 στο νέο Ποινικό Κώδικα με το οποίο τροποποιείται το άρθρο 191 περί διασποράς ψευδών ειδήσεων, προτείνοντας ότι «ψευδείς ειδήσεις που μπορούν να προκαλέσουν ανησυχία ή φόβο στους πολίτες κ.λπ.» μπορούν να διωχθούν από νομικούς και δικηγόρους.

Η Κυβέρνηση με το επίμαχο άρθρο θέλει, όπως υποστηρίζεται, να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των αντιεμβολιαστών και με τις θέσεις που εκφράζουν εν τέλει πέφτει θύμα ψευδών ειδήσεων η κοινωνία.

Σύμφωνα

με την παλιά διατύπωση του νόμου, για την τέλεση του εγκλήματος δεν ήταν αρκετή η διασπορά ψευδών ειδήσεων, αλλά έπρεπε από τη διασπορά αυτή να προκληθεί ανησυχία ή φόβος σε αόριστο αριθμό ανθρώπων ή σε ορισμένο κύκλο ή κατηγορία προσώπων, επισημαίνει η ΕΣΗΕΑ.

Για την Ένωση Συντακτών η διατύπωση που περιέχεται στην τροποποιούμενη διάταξη, δηλαδή «ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες κλπ», είναι ουσιαστικά αόριστη, αφού «δεν προσδιορίζεται πουθενά τι αποτελεί είδηση ικανή να προκαλέσει ανησυχία ή φόβο στους πολίτες και με ποια κριτήρια αποφασίζεται ότι έχει προκληθεί ο φόβος αυτός και η ανησυχία τους».

Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πηγές της σχολίαζαν χθες ότι η νομοθεσία των κρατών μελών που στοχεύει την καταπολέμηση των fake news κατά της διάρκεια της πανδημίας, δεν θα πρέπει να εμποδίζει την άσκηση δημοσιογραφίας, ούτε να λειτουργεί αποτρεπτικά για τις «πηγές» να μιλούν σε δημοσιογράφους.

Οι κύκλοι αυτοί της Κομισιόν, μιλώντας στο euractiv.gr σημείωσαν πως «για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης για τον COVID-19, η Επιτροπή σημειώνει ότι οι νόμοι που ορίζουν αυτά τα εγκλήματα με υπερβολικά ευρείς όρους ή που προβλέπουν δυσανάλογες κυρώσεις μπορεί να περιορίσουν την προθυμία των πηγών να μιλήσουν με δημοσιογράφους και να οδηγήσουν σε αυτολογοκρισία».

Το άρθρο έπρεπε να συνταχθεί με άλλη λογική, κατά νομικούς

Αυτά στο εξωτερικό. Στο εσωτερικό, το επίμαχο άρθρο κρίνεται ως αντισυνταγματικό από νομικούς κύκλους στους οποίους απευθύνθηκε συμβουλευτικά η ΕΣΗΕΑ, θέτοντας το ερώτημα πόσο επίφοβο για την άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος ειδικά στο λεπτό θέμα της πανδημίας και το κρίσιμο θέμα εμβολιασμού του πληθυσμού, είναι το άρθρο 36 του νέου ΠΚ.

Το άρθρο έπρεπε να είχε συνταχθεί με άλλη λογική είχαν υποστηρίξει επιφανείς νομικοί πριν από την ψήφιση του σ.ν. στη Βουλή.

«Η κυβέρνηση δεν είχε ποτέ την πρόθεση να τροποποιήσει το άρθρο και παρα τις διαβεβαιώσεις που είχαν εκφραστεί από κυβερνητικά χείλη. Αντιθέτως εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι έχει πρόθεση να το αξιοποιήσει», είπε το μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, Μάχη Νικολάρα.

Η Ένωση Συντακτών εντός του Σαββατοκύριακου θα ενημερώσει την ΕΟΔ (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων) και την ΔΟΔ (διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων) για τις τελευταίες εξελίξεις και συζητείται να αξιοποιήσει ένδικα μέσα όταν προκύψει ανάγκη για να αναδειχθεί η αντισυνταγματικότητα του επίμαχου άρθρου.

Διαβάστε επίσης:

«Κομάντα και Δράκοι»: ο Δρακο – Μιχάλης τιμωρεί τον Ντόντο για το black out (video)

Εύα Μπουντούρη: «Θα αναζητηθούν ευθύνες για τον θάνατό της» (video)

ΑΝΤ1: Πότε ξεκινάει ο «Εκατομμυριούχος» με παρουσιαστή τον Γρηγόρη Αρναούτογλου

Keywords
Τυχαία Θέματα