Σπάνιο υλικό με τον Μακρόν να προσπαθεί να αποτρέψει τον Πούτιν από την εισβολή στην Ουκρανία (Videos)

Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε πρόσφατα έδωσε μια σπάνια ευκαιρία στον κόσμο να ρίξει μια ματιά στις ύστατες προσπάθειες του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να αποτρέψει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν από το να εισβάλει στην Ουκρανία.

Η τεταμένη συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών δείχνει ότι ο Μακρόν προσπάθησε να φέρει τον Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν – μια συνάντηση που δεν έγινε ποτέ.

Το απόσπασμα της τηλεφωνικής επικοινωνίας κυκλοφόρησε ως μέρος του ντοκιμαντέρ «A president,

Europe and war», στο γαλλικό δίκτυο France 2 . Δείχνει τους συμβούλους του Γάλλου προέδρου να ακούν και να σημειώνουν.

Emmanuel Macron & Vladimir Putin's phone call on 20/02/22, with Eng subs. Documentary crew is listening in with Macron's diplomatic advisors who are texting him throughout. pic.twitter.com/ZkSyP1nJ0T

— Plexint (@Plexint) July 1, 2022

Ενώ ο Μακρόν μιλούσε από μια άλλη αίθουσα στα Ηλύσια, ο Πούτιν είπε ότι μιλούσε από το γυμναστήριο, καθώς ετοιμαζόταν να παίξει χόκεϊ επί πάγου.

Στη συνομιλία, ο Μακρόν αντικρούει επανειλημμένα τους ισχυρισμούς Πούτιν σε πολλά νομικά ζητήματα.

«Δεν ξέρω πού έμαθαν οι δικηγόροι σας το νόμο!» παρατήρησε ο Μακρόν κάποια στιγμή, αφού ο Πούτιν τον προέτρεψε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην περιοχή του Ντονμπάς.

Κάτι τέτοιο, είπε ο Μακρόν, θα παραβίαζε τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ που είχαν συμφωνήσει η Ουκρανία και η Ρωσία το 2014.

«Δεν είναι οι αυτονομιστές που θα κάνουν προτάσεις για τους νόμους της Ουκρανίας», είπε ο Μακρόν. «Δεν ξέρω ποιος δικηγόρος θα σας πει ότι σε μια κυρίαρχη χώρα τα κείμενα των νόμων προτείνονται από αυτονομιστικές ομάδες και όχι από τις δημοκρατικά εκλεγμένες αρχές».

Ο Πούτιν απάντησε: «Αυτή δεν είναι μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση».

«Ήρθαν στην εξουσία με πραξικόπημα, άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί, ήταν ένα λουτρό αίματος και ο Ζελένσκι είναι ένας από τους υπεύθυνους».

Αφού ο Πούτιν του ζήτησε να ακούσει τους αυτονομιστές, ο Μακρόν είπε ωμά: «Δεν δίνουμε δεκάρα για τις προτάσεις των αυτονομιστών».

Πρόσθεσε ότι η άρνηση του Πούτιν να αναγνωρίσει την κυβέρνηση του προέδρου Ζελένσκι αμφισβητεί τη βούλησή του να σεβαστεί τις συμφωνίες του Μινσκ, οι οποίες θεωρούν την ουκρανική κυβέρνηση ως νόμιμη.

Η ιδέα ότι η Ουκρανία δεν είναι μια κυρίαρχη χώρα με μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση θα αποτελούσε το υπόβαθρο του σκεπτικού του Πούτιν για την εισβολή, τέσσερις ημέρες αργότερα.

Τελικά ο Μακρόν πρότεινε μια συνάντηση μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών, αλλά σημείωσε ότι οι αυτονομιστές δεν είχαν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής σε μια τέτοια πρόσκληση.

Ο Μακρόν ζήτησε να υπάρξει ηρεμία των στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Εκείνη την εποχή, ο Πούτιν είχε στρατεύματα στα σύνορα της ανατολικής Ουκρανίας με το πρόσχημα των στρατιωτικών ασκήσεων. Αμερικανοί και άλλοι δυτικοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών είχαν από καιρό ισχυριστεί ότι η συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων ήταν προετοιμασία για εισβολή.

Ο Πούτιν απάντησε λέγοντας ότι οι ασκήσεις θα τελειώσουν “πιθανότατα” εκείνο το βράδυ, αλλά ότι θα διατηρήσει στρατιωτική παρουσία κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας.

France 2 broadcasted “A President, Europe and the War” — a documentary that was allowed to record the entire conversation between Macron and Putin. https://t.co/wZlxPCsNfJ pic.twitter.com/5hlPbCtb2E

— Mikayel Musayelyan (@stangermet) July 3, 2022

Ο Μακρόν ολοκλήρωσε την επικοινωνία ζητώντας από τον Πούτιν να έρθει σε μια συνάντηση με τον Μπάιντεν — στην οποία ο Πούτιν συμφώνησε τελικά «κατ’ αρχήν».

Ο Πούτιν συμφώνησε ακόμη απρόθυμα να δημοσιεύσει ένα δελτίο τύπου για αυτό το θέμα αμέσως μετά την κλήση, παρόλο που είπε ότι «ήθελε να πάει να παίξει χόκεϊ επί πάγου». Η συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν δεν έγινε ποτέ.

Τις επόμενες ημέρες, ο Πούτιν θα έστελνε ακόμη περισσότερες δυνάμεις στα ουκρανικά σύνορα και θα έβγαινε δημόσια να δηλώσει την πρόθεσή του να εισβάλει στην Ουκρανία, την οποία διατύπωσε ως στρατιωτική επιχείρηση για να βοηθήσει τους αυτονομιστές.

Αντιδράσεις

Έντονες αντιδράσεις τόσο εντός της ΕΕ όσο και στη Μόσχα προκαλεί η δημοσιοποίηση συνομιλίας μεταξύ του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν, που έλαβε χώρα λίγες μέρες πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Footage of the conversation between Putin and Macron appeared in a French documentary. The Russian Foreign Ministry has already stated that by doing so, Paris violated the confidentiality of the negotiations.took place before 02/24/2022.#Putin #RussiaUkraineWar #StandWithUkraine https://t.co/Iw9Jlzyucw

— Masha Tarxini (@MashaTarxini) July 4, 2022

Η δημοσιοποιήση της συνομιλίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Μόσχας, με το υπουργείο Εξωτερικών να κάνει λόγο για παραβίαση απορρήτου και αναποτελεσματικές ενέργειες στην εξωτερική πολιτική.

«Όταν γίνονται συζητήσεις σε επίπεδο ηγεσίας φυσικά είναι εμπιστευτικές. Γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες. Φαίνεται ότι η συνομιλία του Μακρόν με τον Ρώσο πρόεδρο καταγράφηκε από δημοσιογράφους. Αυτό είναι ένα παράδειγμα του πως ερμηνεύουν τη διπλωματία» σημείωσε σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Διαβάστε επίσης:

Αεροσκάφος της Easyjet συνοδεύτηκε από μαχητικό F-18 μετά από φάρσα για βόμβα (Videos)

Οι Ρώσοι κοσμοναύτες πανηγυρίζουν την κατάληψη του Λουγκάνσκ

Γαλλία – Ανασχηματισμός: Δεξιά κυβέρνηση με εσάνς αριστερής εξισορρόπησης – Παραμένει η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου

Keywords
Τυχαία Θέματα