Σπιτικό λιμοντσέλο, το λικέρ του ήλιου

Το λιμοντσέλο (Limoncello) είναι ένα κλασικό ιταλικό λικέρ με μια εθιστική καλοκαιρινή γεύση όπου κυριαρχούν τα αρώματα των λεμονιών. Φτιάχνεται με την έγχυση ξύσματος ή φλούδας λεμονιού μέσα σε καθαρό αλκοόλ και ανακατεύεται με ένα απλό σιρόπι.

Σερβίρετέ το παγωμένο, ύστερα από ένα γεύμα, σαν χωνευτικό, σαν βραδινό δροσιστικό κοκτέιλ ή χρησιμοποιήστε το σε φρουτοσαλάτες, πάνω σε παγωτό ή τέλος για την παρασκευή γλυκισμάτων ή κέικ.

Υλικά για τη Συνταγή

8

μεγάλα ακέρωτα βιολογικά λεμόνια

1 λίτρο (4 φλιτζάνια) καθαρό οινόπνευμα ποτοποιίας 95ο ή βότκα κατηγορίας 100 proof

600 γραμμάρια (3 φλιτζάνια) ζάχαρη κρυσταλλική

1 λίτρο (4 φλιτζάνια) νερό

Εκτέλεση

1.Αρχικά πλύντε καλά τα λεμόνια κάτω από τρεχούμενο νερό και στεγνώστε τα πολύ καλά, σκουπίζοντάς τα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, χωρίς να τα τρίβετε, διότι δεν θέλουμε να αποβάλλουν τα έλαια και τα αρώματά τους.

2.Ξεφλουδίστε τα με τη βοήθεια ενός πίλερ (αποφλοιωτή), προσέχοντας να μην πάρετε το λευκό μέρος της φλούδας αλλά μόνο το κίτρινο, καθώς το πρώτο μπορεί να πικρίσει το λικέρ.

3.Βάλτε τις φλούδες σε ένα μεγάλο γυάλινο δοχείο που να κλείνει αεροστεγώς και περιχύστε με το αλκοόλ. Κλείστε με το καπάκι και αφήστε τα αρώματα να εκχυλιστούν για 2 εβδομάδες σε δροσερό μέρος μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Είναι προτιμότερο να καλύψετε το βάζο με ένα πανί για να βεβαιωθείτε ότι θα παραμείνει σε σκιερό μέρος.

4.Ανακινείτε κάθε μέρα το βάζο, για να αναμειχθούν τα συστατικά του, χωρίς να ανοίγετε το περιεχόμενό του.

5.Μετά τον απαιτούμενο χρόνο εκχύλισης, ετοιμάστε το σιρόπι. Βάλτε το νερό και την κρυσταλλική ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και σε χαμηλή φωτιά φέρτε τα σε βρασμό. Ανακατεύετε συνεχώς και αφήστε τα να βράσουν μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει.

6.Περάστε το υγρό περιεχόμενο του βάζου από ένα ψιλό σουρωτήρι και αφαιρέστε έτσι τις φλούδες από τα λεμόνια. Ανακατέψτε το σιρόπι στο εκχύλισμα αλκοόλ και λεμονιού και ανακατέψτε καλά.

7.Αδειάστε το λιμοντσέλο σε γυάλινα μπουκάλια με ερμητικό κλείσιμο, με πώμα ή φελλό και τοποθετήστε τα στο ψυγείο ή καλύτερα στην κατάψυξη να παγώσουν καλά προτού τα σερβίρετε. Διατηρήστε το σπιτικό λικέρ λιμοντσελό στο ψυγείο για 3 μήνες.

Διαβάστε επίσης:

Χουνκιάρ μπεγιεντί (hünkar beğendi), όπως αρέσει στον Σουλτάνο

Σαραγλάκια στη φριτέζα αέρος (airfryer)

Εύκολα τυροψωμάκια με φέτα και χαλούμι

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σπιτικό,spitiko