Στα χνάρια του Μπέου: Ομοφοβική ρητορική μίσους με γραβάτα… «χιώτικη», από δημόσια ραδιοσυχνότητα

Ο χαβαλές, με επικοινωνιακούς όρους στο πλαίσιο ενημέρωσης, είναι επικίνδυνος. Δεν προσθέτει στην πληροφόρηση αντίθετα αφαιρεί. Ενίοτε δε «ξεπλένει», κάτι που έχουμε δει να συμβαίνει στο παρελθόν όταν δημοσιογράφοι με τηλεοπτικό «βήμα» φιλοξενούσαν μέλη της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής με πρόσχημα την ενημέρωση.
Πάντως επηρεάζει και με υποδόριο τρόπο υποδαυλίζει αντιλήψεις και «οπλίζει» συμπεριφορές και- απρόβλεπτες-

κοινωνικές αντιδράσεις. Υπάρχει δε σοβαρό ενδεχόμενο η πλακίτσα, το χοντροκομμένο αστείο να γυρίσει σαν μπούμερανγκ σε αυτόν που την κάνει.
Η χαριτομενιά του Βασίλη Χιώτη, από την ραδιοσυχνότητα του Σκάι για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «βγάζουν καλά σύκα στην Καλαμάτα» χασκογελώντας τη στιγμή κατά την οποία με τον συνάδελφό του Νότη Παπαδόπουλο συζητούσαν αν ο Στέφανος Κασσελάκης θα υπηρετήσει τη στρατιωτική θητεία του στην Καλαμάτα, είναι εξίσου επικίνδυνη. Προδήλως ομοφοβική, ρατσιστική σαν εκείνη του Μπέου, με ευθεία παραπομπή στην έκφανση της «Τελικής λύσης» του Αδόλφου Χίτλερ για τους ομοφυλόφιλους.
Θεωρώντας, για μία ακόμη φορά, ότι, εκ θέσεως, βρίσκεται στο απυρόβλητο, άρθρωσε ρατσιστικό λόγο, συμβάλλοντας στην συντήρηση ρητορικής μίσους, η οποία μπορεί να παροτρύνει ακόμα και σε εκδηλώσεις βίας. Και μάλιστα από δημόσια ραδιοσυχνότητα. Μάλλον ξεχνά ο δημοσιογράφος ότι οι ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες είναι δημόσιες και παραχωρούνται στα ΜΜΕ. Επομένως δεν είναι τσιφλίκι του.
Πλανάται πλάνην οικτρά ο δημοσιογράφος νομίζοντας ότι κάποιοι- ίσως αριστερούληδες κατά την οπτική του- στα καλά καθούμενα τού «επιτέθηκαν», κατά δήλωση του. Τι πιο εύκολο από το να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα. Πιο δύσκολη- φαίνεται- ήταν η διαδικασία να εκστομίσει τη λέξη «συγγνώμη». Σωστό κι αυτό. Θέλει θάρρος. Δύσκολο κι αυτό. Πόσω μάλλον αν έπρεπε να το πράξει από τη δημόσια ραδιοσυχνότητα, όπως ορίζει η δημοσιογραφική δεοντολογία σε περιπτώσεις επανόρθωσης.
Η παραδοχή ότι έκανε «φάουλ», όπως έγραψε στα ΜΚΔ είναι τουλάχιστον υποκριτική και υποδηλώνει το αξιακό σύστημα του, αν όχι την ηθική του. Τον συντηρητισμό, την προσκόλληση στα- επικίνδυνα- στερεότυπα με ρίζες σε άλλες εποχές.
Φαίνεται ότι στερείται γνώσεων περι την ελληνική γλώσσα όταν επέλεξε τον επιθετικό προσδιορισμό «απερίσκεπτο» για το σχόλιο του. Απερίσκεπτο δεν μπορεί να δικαιολογηθεί κάτι που είναι υβριστικό, ομοφοβικό, ρατσιστικό.
Προφανώς ουδείς είχε λόγο να «επιτεθεί» στον δημοσιογράφο- διευθυντή του ραδιοφωνικού Σκάι. Εκτέθηκε με την- επικίνδυνη- πλακίτσα που έκανε. Προκάλεσε. Ως άλλος Μπέος.
Το ανησυχητικό- ίσως επικίνδυνο πρωτίστως για τον ίδιο- είναι, από ότι φαίνεται, η έλλειψη συναίσθησης του λόγου του. Καλό θα ήταν να τον προβληματίσει. Αν θέλει.

Διαβάστε επίσης:

Debate: Nτρίμπλες του Μπακογιάννη, το άγχος Δούκα και το δημοσιογραφικό έλλειμμα της ΕΡΤ

Robbie Williams: Το πρώτο τρέιλερ του ντοκιμαντέρ στο Netflix (video)

Celebrity: Άγριος καβγάς ανάμεσα σε Ξιαρχό και Γαρδέλη – «Μη σε φτύσω στο στόμα» (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μπέου, Ομοφοβική,beou, omofoviki