Στη ΔΕΘ με τρύπιο καλάθι

Σε λιγότερες από δέκα μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου με την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση θα προσπαθήσει να ανατρέψει το κακό κλίμα που επικράτησε στη χώρα μέσα στο καλοκαίρι.

Οι φωτιές που έκαψαν τη χώρα, οι οποίες ανέδειξαν άλλη μία φορά τις παθογένειες του ελληνικού κράτους – παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός υποσχόταν αποκατάσταση των τεράστιων προβλημάτων στη λειτουργία του επιτελικού

κράτους –, έφεραν πολλές φορές σε δεινή θέση το Μέγαρο Μαξίμου.

Ένα μεγάλο μέρος της Ρόδου καταστράφηκε από τις φωτιές, στρατόπεδα βρέθηκαν αντιμέτωπα με τις φλόγες – τα βλήματα των F-16 έσκαγαν σαν «πυροτεχνήματα» –, νοσοκομεία μετέφεραν τους ασθενείς τους προκειμένου να μην καούν, μεγάλο μέρος της μονής – ιστορικού μνημείου του Οσίου Λουκά καταστράφηκε, ενώ η πυρκαγιά στην Έβρο έκαιγε χθες Τετάρτη για δωδέκατη ημέρα. Η Κομισιόν μάλιστα τη χαρακτήρισε «τη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην Ευρώπη από το 2020».

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, τάγματα Κροατών ναζιστών περιόδευσαν ανενόχλητα σε όλη την Ελλάδα αφήνοντας πίσω τους έναν νεκρό και αρκετούς τραυματίες, ενώ η ακρίβεια συνεχίζει να καλπάζει για 27 μήνες και το δημόσιο χρέος έχει εκτοξευθεί σε πρωτοφανές ύψος, φτάνοντας τα 404,1 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή οι προβλέψεις για τα έσοδα από τον τουρισμό δείχνουν να μην αγγίζουν τις κυβερνητικές προσδοκίες, αφού η ακρίβεια αποθάρρυνε αρκετούς τουρίστες και τους έστειλε στη γειτονική μας Τουρκία αλλά και στην Ιταλία.

Με δεμένα χέρια…

Η εικόνα αυτή προφανώς έχει προβληματίσει σοβαρά το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο αναζητά ένα θετικό αφήγημα για να ξεφύγει από τη στάχτη των πυρκαγιών. Όμως τη συγκεκριμένη στιγμή το κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζεται να έχει δεμένα τα χέρια του, καθώς αυτό που επιθυμεί είναι η χώρα να αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Έτσι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εμφανίζεται να μην αφήνει πολλά περιθώρια ανοικτά για επιπλέον παροχές στην οικονομία, υπονοώντας ότι το καλάθι του πρωθυπουργού θα είναι… τρύπιο.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν μάλιστα πως, με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού, προκύπτει καλύτερη απόδοση των φορολογικών εσόδων έως τον Ιούλιο, όμως αυτή υπολογίζεται δημοσιονομικά σε 874 εκατ. ευρώ και όχι 2,34 δισ. ευρώ, που είναι η ταμειακή υπεραπόδοση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι υπουργοί αναφερόμενοι στο τι θα δώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ μιλούν για «πακέτο μεταρρυθμίσεων», κλείνοντας παράλληλα κάθε σενάριο για επιπλέον μέτρα ανακούφισης στην οικονομία.

Από το τρίπτυχο «οικονομία – μεταρρυθμίσεις – καθημερινότητα» δηλαδή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εστιάσει μόνο στις μεταρρυθμίσεις.

Τα… ήδη ψηφισμένα

Σε ό,τι αφορά τις παροχές, αυτές θα αφορούν πρωτίστως στην προστασία των πολύ ευάλωτων ομάδων απέναντι στην ακρίβεια.

Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται να ανακοινωθεί η παράταση του market pass μέχρι το τέλος του έτους – το μέτρο αυτό είναι ήδη γνωστό –, η διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης, καθώς και η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε ειδικές κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών.

Για τους συνταξιούχους οι παρεμβάσεις θα κινηθούν σε τρεις άξονες:

● Θα υπάρξει νέα αύξηση των συντάξεων το 2024. Το ποσοστό θα κλειδώσει ανάλογα με τις επιδόσεις της οικονομίας.

● Θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση σε περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους με προσωπική διαφορά (πιθανότατα της τάξης των 200 με 300 ευρώ).

● Θα προχωρήσει η κατάργηση του πέναλτι του 30% στους συνταξιούχους που εργάζονται (θα αντικατασταθεί με μια ειδική εισφορά στον μισθό της τάξης του 10%).

Ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ομιλία του ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στο οικονομικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, το οποίο περιλαμβάνει τα μέτρα του 2024, επισημαίνοντας πως οι προεκλογικές δεσμεύσεις παίρνουν σάρκα και οστά.

Στην πραγματικότητα θα υπενθυμίσει τα ήδη ψηφισμένα μέτρα, όπως το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, η μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ από το 2024 για όσους έχουν ασφαλίσει ή θα ασφαλίσουν έως το τέλος του έτους τα ακίνητά τους κ.ά.

Δασοπροστασία και αστυνομικοί

Οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού έφεραν ακόμα στο προσκήνιο την ανάγκη για αναθεώρηση, επανασχεδιασμό και περαιτέρω ενίσχυση της δασοπροστασίας, θέμα που απασχόλησε και το Υπουργικό και τη Βουλή.

Έμφαση θα δοθεί στην πρόληψη σε όλους τους τομείς, όπως οι συστηματικότεροι καθαρισμοί δασών και δασικών εκτάσεων και η χάραξη πυκνότερων και μεγαλύτερων αντιπυρικών ζωνών. Ακόμα θα υπάρξουν μέτρα για την αποτροπή της κυκλοφορίας παράτυπων μεταναστών στα δάση.

Σε ό,τι αφορά στην καθημερινότητα των πολιτών, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του να βγουν στον δρόμο επιπλέον 3.000 αστυνομικοί.

Εν τω μεταξύ στις κινήσεις της κυβέρνησης θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός και στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που θα γίνει αύριο, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας θα πάει στη Ρόδο για να διαπιστώσει την πορεία καταγραφής και αποκατάστασης των ζημιών από τις πυρκαγιές.

Διαβάστε επίσης:

Κωνσταντοπούλου: «Δεν είναι από άλλο πλανήτη η απαίτηση να διαφυλαχθούν και τα 70 εκατ. στρέμματα δάσους»

Σπαρτιάτες: Ανοιχτός πόλεμος Στίγκα με «μπροστινούς» του Δον… Κασιδιάρη για την ηγεσία και το «μπαγιόκο»

Νίκος Παππάς: Έκκληση να «πέσουν οι τόνοι» για την υποψηφιότητα Κασσελάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΔΕΘ,deth