Νίκος Δένδιας – Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Δεν χρειάζεται ένας σεισμός για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας» – Η συμβολική αγκαλιά τους (Video-Photo)

O Νίκος Δένδιας βρίσκεται από το πρωί της Κυριακής στην Τουρκία όπου και συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος τον υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο με τους δύο άνδρες να αγκαλιάζονται, σε μία πέρα για πέρα συμβολική κίνηση. Λίγο μετά τις 10 το πρωί έφτασαν με πτήση προς την Αντιόχεια για να ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις τους.

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα για τη βοήθεια» τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αρχικά για να συνεχίσει: «Σε τέτοιες δύσκολες ημέρες φαίνονται οι καλοί γείτονες. Δεν

πρέπει να περιμένουμε έναν σεισμό για να βελτιώσουμε τις διμερείς σχέσεις».

«Εκφράζουμε τη θλίψη μας για τα θύματα του φονικού σεισμού» είπε από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας, που αναφέρθηκε στις προσπάθειες διάσωσης που κατέβαλε η ΕΜΑΚ.

Κατά την παραμονή του στην Τουρκία, ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα συναντηθεί με τα μέλη της ΕΜΑΚ που επιχειρούν στην Αντιόχεια ενώ κατά τη διαμονή του στην Τουρκία θα εξετασθούν και τρόποι περαιτέρω συνδρομής της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών των σεισμών. Ηδη έχουν δοθεί οδηγίες στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας της Ελλάδας Γενεύη να προβεί σε ενέργειες ώστε να δοθεί έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του OCHA (United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) σε Τουρκία και Συρία.

Ο Νίκος Δένδιας είναι ο πρώτος ευρωπαίος πολιτικός και ο δεύτερος παγκοσμίως που επισκέπτεται την πληγείσα από τον σεισμό περιοχή, σε μία κίνηση που έχει αποσπάσει πλήθος από θετικά σχόλια στην Τουρκία. Την ίδια στιγμή ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, έχει αναλάβει τον συντονισμό των φορέων και των ιδιωτών, οι οποίοι επιθυμούν να συνδράμουν στις ενέργειες συλλογής ανθρωπιστικής βοήθειας για τις πληγείσες περιοχές σε Τουρκία και Συρία.

Η επίσκεψη Δένδια, αναπροσαρμόζει, ως προς τους χρόνους, και την επιστροφή των ομάδων της ΕΜΑΚ στην Ελλάδα. Το αρχικό πλάνο ήθελε τους Ελληνες διασώστες να επιστρέψουν σήμερα στη βάση τους, με πολιτικό αεροσκάφος, κάτι που ενδέχεται να πάρει παράταση λίγων ωρών και να συμβεί μέχρι το βράδυ της Κυριακής.

Ο εξοπλισμός των ομάδων που βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στα συντρίμμια που άφησε ο σεισμός, συμβάλοντας κι εκείνες στην ανάσυρση εγκλωβισμένων θα γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίτερα με πτήση αεροσκάφους C-130.

Στο μήνυμά του ο Νίκος Δένδιας για την επίσκεψή τους στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας, σσημείωσε μεταξύ άλλων πως: «Eπισκέπτομαι σήμερα την Τουρκία, όπου συνοδευόμενος από τον Τούρκο ομόλογό μου, Μεβλούτ Τσαβούσλογλου, θα συναντηθώ με τα μέλη της Ελληνικής Αποστολής βοηθείας, η οποία επιχειρεί στις περιοχές που έχουν υποστεί καταστροφικές ζημιές από τους πρόσφατους σεισμούς».

Eπισκέπτομαι σήμερα την Τουρκία, όπου συνοδευόμενος από τον Τούρκο ομόλογό μου, @MevlutCavusoglu, θα συναντηθώ με τα μέλη της Ελληνικής Αποστολής βοηθείας, η οποία επιχειρεί στις περιοχές που έχουν υποστεί καταστροφικές ζημιές από τους πρόσφατους σεισμούς. https://t.co/gaMUavbZ0j pic.twitter.com/MYm7AHzHrC

Nikos Dendias (@NikosDendias) February 12, 2023

Διαβάστε επίσης:

Ανδρουλάκης: «Αν δεν υλοποιηθούνε οι προτεραιότητές μας δεν πρόκειται να συμμετέχουμε σε καμία κυβέρνηση»

Χατζηδάκης: «Βούλησή μας να υπάρξει μια σημαντική αύξηση των μισθών»

Νίκος Δένδιας: Στην Τουρκία για να συναντηθεί με μέλη των ΕΜΑΚ – Μαζί του ο Τσαβούσογλου

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τουρκία, Νίκος Δένδιας –, Τσαβούσογλου Video-Photo,tourkia, nikos dendias –, tsavousoglou Video-Photo