Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης για τη «μάχη» του Συμφώνου Σταθερότητας

Πριν από ακριβώς 20 ημέρες, από τη Γρανάδα της Ισπανίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός, μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ δήλωνε τα εξής, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της Ένωσης:

«Η Ελλάδα στηρίζει επί της αρχής την πρόταση της Επιτροπής για περισσότερη ευελιξία στη δημοσιονομική προσαρμογή, αναλαμβάνοντας πάντα και την ευθύνη των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν προκειμένου η χώρα μας και η οικονομία μας να γίνει πιο ανταγωνιστική. Η Ελλάδα

έχει αποδείξει ότι μπορεί να ξεπερνάει τους στόχους τους οποίους θέτει. Δεν είμαστε πια το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ευρώπης, μάλλον είμαστε η ευχάριστη έκπληξη και ως προς τις δημοσιονομικές μας επιδόσεις, όχι μόνο ως προς τις αναπτυξιακές μας επιδόσεις».

Ωστόσο, είχε υπογραμμίσει ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα πολύ αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο το οποίο δεν θα αναγνωρίζει αφενός τα λάθη τα οποία έγιναν στο παρελθόν και τα οποία δεν πρέπει να επαναληφθούν, αλλά θα πρέπει να λαμβάνει και υπόψη του το γεγονός ότι χρειαζόμαστε σημαντικές πρόσθετες επενδύσεις σε τομείς κρίσιμους για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, με σημαντικότερο τον τομέα της άμυνας».

Περίπου με αυτή την επιχειρηματολογία και «οπλισμένος» με την πολύ καλή πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2023, ο Κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με αντικείμενο την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, μια… φαγούρα που κρατάει εδώ και σχεδόν ένα χρόνο και που είναι αμφίβολο αν η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί εντός του έτους, έστω κι αν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιέζουν για κάτι τέτοιο.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στους κόλπους της ΕΕ είναι δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επισήμανε με παράπονο (!) ότι η έλλειψη συμφωνίας επί του τρόπου ερμηνείας του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ τον Ιανουάριο, όταν θα επανέλθει ο κανόνας που περιορίζει τα ελλείμματα στο 3% του ΑΕΠ, θα προκαλέσει  πρόβλημα, διότι υπάρχει κίνδυνος να ασκηθεί πίεση στη νομισματική πολιτική της ευρω-τράπεζας, η οποία συνεδριάζει εν σώματι, επίσης σήμερα, στην Αθήνα.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του ECOFIN στο Λουξεμβούργο, η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνιο (η χώρα της προεδρεύει της ΕΕ) και ο αρμόδιος επίτροπος Βάλντις Ντομπρόβσκις εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για τις διαπραγματεύσεις, με την Καλβίνιο να λέει ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Ecofin θα παρουσιαστεί προσχέδιο «νομοθετικού κειμένου» ώστε «να ανοίξει η τελική φάση των διαπραγματεύσεων», και τον Ντομπρόβσκις να τονίζει ότι η τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση δημιουργεί έναν επιπλέον λόγο ολοκλήρωσης της μεταρρύθμισης της οικονομικής διακυβέρνησης.

Ωστόσο, φαίνεται ότι τα πράγματα δεν είναι και πολύ απλά: Γαλλία και Γερμανία προσπαθούν να βρουν ένα modus viventi, ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, ξεκαθάρισε ότι το ποσοστό 3% του ελλείμματος προς το ΑΕΠ είναι το μέγιστο, όχι ο στόχος. «Δεν είναι αυτός ο στόχος, είναι το ανώτατο όριο», τόνισε, υπογραμμίζοντας, μάλιστα, ότι «υπό κανονικές συνθήκες το έλλειμμα πρέπει να είναι κάτω από 3% και προτείνουμε ένα περιθώριο ασφαλείας». Ταυτόχρονα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ευρωπαϊκός Βορράς επιμένει και σε συγκεκριμένους και ποσοτικοποιημένους στόχους για τη μείωση του χρέους, ενώ οι Νότιοι της ΕΕ ζητούν αυτό που είπε και ο Μητσοτάκης: ευελιξία στην επίτευξη των στόχων και έμφαση στην ανάπτυξη.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης σε δείπνο με τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ, ο Κ. Μητσοτάκης έστειλε ακόμα ένα «μήνυμα» προς την ΕΕ, λέγοντας ότι χρειάζεται «προστασία των δημόσιων επενδύσεων, διατήρηση της βιώσιμης ανάπτυξης, παράλληλα με τη δημοσιονομική προσαρμογή, και εξασφάλιση της χρηματοδότησης των νέων αναγκών σε τομείς όπως η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση, που αποτελεί μια μεγάλη πολιτική πρόκληση για όλους μας», θέτοντας εκ νέου τις προτεραιότητες της Ελλάδας όσον αφορά στον προϋπολογισμό της Ένωσης, άλλο ένα πεδίο τριβής μεταξύ των «27».

Διαβάστε επίσης:

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη

Μητσοτάκης για τεχνητή νοημοσύνη: Θα αξιοποιηθεί ως ένα εργαλείο δημόσιας πολιτικής (Photos)

Δημοσκόπηση GPO: Ισχυρό μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ, έπεσε στο 12,9% – Σχεδόν 8 στους 10 επικροτούν τις κινήσεις Κασσελάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βρυξέλλες, Μητσοτάκης, Συμφώνου Σταθερότητας,vryxelles, mitsotakis, symfonou statherotitas