Στο στόχαστρο Μητσοτάκη το «μη σοβαρό» κράτος, επανέρχεται η ρητορική περί «τοξικότητας»

Τα δύο κεντρικά μηνύματα του πρωθυπουργού στην τακτική του εβδομαδιαία απολογιστική ανάρτηση στα social media έδειξαν και τον… δρόμο που αναμένεται να ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.

Έτσι, για μια ακόμα φορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης – υπό το βάρος της τραγωδίας στα Τέμπη, το οποίο δεν έχει ακόμα «ελαφρύνει» κάπως – έστειλε δύο μηνύματα με το κείμενό του στο Facebook:

● Το πρώτο είναι ότι για πολλά από τα στραβά στη χώρα φταίει το κράτος, το οποίο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό,

δεν «εκπέμπει σοβαρότητα, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό σε όλα τα επίπεδα».

● Και το δεύτερο είναι η επαναφορά στον δημόσιο διάλογο της «τοξικότητας», για την οποία κατηγορεί την αντιπολίτευση και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, όπως υποστηρίζει, «οι πολίτες από τις πολιτικές δυνάμεις περιμένουν προτάσεις, λύσεις, έργα» και «όχι ανούσιους καυγάδες».

Η ρητορική αυτή του πρωθυπουργού δεν είναι κάτι νέο: ήδη λίγο μετά την τραγωδία των Τεμπών και ιδίως μετά τη συνέντευξή του στον Alpha, o K. Μητσοτάκης μοιάζει λίγο-πολύ να έχει περιγράψει τη νέα στρατηγική του, δηλαδή αυτή του προφίλ του μεταρρυθμιστή του «βαθέος κράτους», περιγράφοντας, μάλιστα, και τους άξονες των μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμόσει στη νέα κυβερνητική του θητεία (αξιολόγηση στο Δημόσιο, managers στις ΔΕΚΟ, νέα συνταγματική αναθεώρηση με επίκεντρο το άρθρο 16, κι άλλο «επιτελικό κράτος», κ.ο.κ.).

Όπως ήδη έχει γράψει το «Π», η προσέγγιση αυτή έχει διττό στόχο: από τη μία να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις ευθύνες της κυβέρνησης από το δυστύχημα, αποδίδοντάς το σε εγγενείς δυσλειτουργίες του κράτους, και από την άλλη γιατί θεωρεί ότι η συζήτηση για μεταρρυθμίσεις κάνει θετικό γκελ στο κεντρώο κομμάτι των ψηφοφόρων και ταυτόχρονα φέρνει σε δύσκολη θέση την αντιπολίτευση, την οποία και παρουσιάζει ως μέρος του προβλήματος.

Όσον αφορά στα περί «τοξικότητας» του πολιτικού κλίματος λίγο πριν τις εκλογές, και πάλι ο Κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να μεταφέρει την ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ, «δείχνοντάς» τον ως υπεύθυνο για τη «δηλητηρίαση» της περιρρέουσας ατμόσφαιρας σε μια προσπάθεια να αποκομίσει κέρδη από το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία, λόγω του ασύλληπτου σιδηροδρομικού δυστυχήματος που κόστισε τη ζωή σε 57 άτομα.

Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση επικρατεί αισιοδοξία ότι οι απώλειες που κατέγραψαν οι δημοσκοπήσεις (οι οποίες στο μεγαλύτερο μέρος τους πήγαν στην «γκρίζα ζώνη» των αναποφάσιστων) μπορούν το επόμενο διάστημα να καλυφθούν, ιδίως δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μοιάζει να «κεφαλαιοποιεί» τη λαϊκή οργή και δυσαρέσκεια για το δυστύχημα, αλλά και τα υπόλοιπα προβλήματα, ιδίως δε αυτό της ακρίβειας.

Από την άλλη, η ΝΔ εκτιμά ότι και οι δηλώσεις / κινήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη ενισχύουν τον στόχο της για αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές (με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής), καθώς θεωρούν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με τη δήλωσή του περί «τρίτου προσώπου» στη θέση του πρωθυπουργού σε περίπτωση κυβέρνησης συνεργασίας, ουσιαστικά έβαλε τρικλοποδιά στον εαυτό του και ενίσχυσε τα επιχειρήματα Μητσοτάκη περί αυτοδύναμων κυβερνήσεων.

O πρωθυπουργός θα αρχίσει εκ νέου τις περιοδείες του ανά τη χώρα, – αρχής γενομένης τη Δευτέρα οπότε και μεταβαίνει στη Λαμία – όπου θα επιχειρήσει να επαναφέρει στο προσκήνιο τη «θετική ατζέντα» της ΝΔ, αλλά και τις προεκλογικές της δεσμεύσεις (π.χ. περί αύξησης μισθών), διανθισμένες και με την «μάχη» κατά του «βαθέος κράτους», αλλά και με απαντήσεις σε κάθε ζήτημα που θα φέρνει στο προσκήνιο ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, πλέον, είμαστε κοντά και στην επίσημη προκήρυξη των εκλογών.

Επί τη ευκαιρία οι πληροφορίες από την Πειραιώς αναφέρουν ότι τα πλήρη ψηφοδέλτια της ΝΔ θα ανακοινωθούν μαζί με την απόφαση για διάλυση της Βουλής, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε ώς τότε για να δούμε τι μέλλει γενέσθαι με διάφορες εκκρεμότητες, όπως αυτή της υποψηφιότητας του Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Διαβάστε επίσης:

Παππάς: Ο «παραιτηθείς» διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ υπογράφει αποφάσεις για αμοιβές

Ανδρουλάκης: Δεν υπάρχει Πρωθυπουργός άγνωστος Χ

ΣΥΡΙΖΑ για Παπαθανάση: Για τους φίλους Μητσοτάκη κούρεμα δανείων, για τους υπόλοιπους νόμος Πάτση – Καππάτου

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκη,mitsotaki