Στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν ακραία πόλωση και αναβαθμίζουν τον εκλογικό συναγερμό

Αν και από την αρχή της χρονιάς ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία βρίσκεται σε εκλογικό συναγερμό τις τελευταίες μέρες φαίνεται να αναβαθμίζει αυτόν τον συναγερμό διαβάζοντας κινήσεις του πρωθυπουργού τη δεδομένη στιγμή ως προετοιμασία για την προσφυγή σε πρόωρες κάλπες.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός, δεχόμενος πίεση σε διάφορα μέτωπα – πχ. κοινωνική δυσαρέσκεια για την διαχείριση της πανδημίας και την οικονομία, ένταση της εγκληματικότητας, δυσαρέσκεια για τις αλλαγές

στο εργασιακό, πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη, κλπ. – καταφεύγει στην ακραία πόλωση. Στοιχείο, το οποίο (σε συνδυασμό με την κοινωνική και οικονομική κατάσταση) ερμηνεύεται ως αδιάψευστος μάρτυρας εκλογικού σχεδιασμού.

Πέρα από την είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση κάνει πίσω στην πανεπιστημιακή αστυνομία (και για την οποία είδηση η κυβερνητική εκπρόσωπος μάλλον εξέπεμψε αμηχανία παρά διέψευσε) που ήχησε ως εκλογικό καμπανάκι, δύο αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη σηματοδοτούν το αποκορύφωμα της στρατηγικής της πόλωσης, κατά την Κουμουνδούρου.

· Η αναφορά σε εκδήλωση της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδας ότι: «Είμαστε παράδειγμα ανθεκτικής δημοκρατίας. Βιώσαμε μια τεράστια οικονομική κρίση και γίναμε μάρτυρες της ανόδου και της πτώσης ενός τυπικού λαϊκίστικου κόμματος».

·       Η αναφορά του στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ότι κατά την περίοδο αυτών των 40 χρόνων υπήρξε ένα «σκοτεινό διάλειμμα» κατά το οποίο «επικράτησε ο διχαστικός λαϊκισμός», δηλαδή το 2015. Ωστόσο «οι προοδευτικές δυνάμεις αντιστάθηκαν» και «συνέτριψαν τη δημαγωγία μαζί με το διπλό αντιευρωπαϊκό και αντιδημοκρατικό ψέμα, τόσο αυτό με το αριστερό προσωπείο όσο και εκείνο με το ακροδεξιό πρόσωπο του φασισμού και του μίσους».

Πέρα από την πολιτική απρέπεια που του καταλόγισε, και δικαίως ο ΣΥΡΙΖΑ, η ανάγκη ενός πρωθυπουργού να διαβάλει τον εσωτερικό πολιτικό του αντίπαλο που τυγχάνει και αξιωματική αντιπολίτευση, σε μια τέτοιου χαρακτήρα θεσμική εκδήλωση, αποκαλύπτει μεγάλο άγχος να διαφημιστεί στους ευρωπαίους εταίρους ως «νομοταγής», επιφυλάσσοντας για τον εαυτό του και την κυβέρνησή του ρόλο άλλον από εκείνο του ισότιμου συνομιλητή. Με άλλα λόγια, η κίνηση αυτή δείχνει να έρχεται σε αντίθεση με το αφήγημα της αδιαμφισβήτητης κυριαρχίας που προπαγανδίζεται στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

Μάλιστα μοιάζει ο πρωθυπουργός να ακυρώνει τον εαυτό του καθώς στην παραπάνω εκδήλωση των Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδας κάνει και μια άλλη αναφορά, όπου λέει πως ναι μεν θα αισθανόταν «πιο άνετα αν στον ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειπαν το κομμάτι της πιο ριζοσπαστικής πλευράς τους, ωστόσο πρέπει να τους φερόμαστε με τον σεβασμό που τους αρμόζει, λόγω και του 32% που έλαβαν στις εκλογές».

Είναι λοιπόν πιθανόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εκτιμά ότι έχει μπει σε μια φάση εύθραυστης κυριαρχίας όπου τα μέτωπα πληθαίνουν οπότε είτε σχεδιάζει να την προστατέψει κρατώντας τον αντίπαλο όσο χαμηλά μπορεί είτε ενεργοποιεί τον σχεδιασμό 2 + 4 (όπως πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ), δηλαδή προσφυγή σε πρόωρες για επέκταση της θητείας κατά 4 ακόμα χρόνια.

Με δεδομένο ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα «τσιμπάει» στην πόλωση, σε σημείο ορισμένες φορές να επισκιάζει και άρα να υπονομεύει την προσπάθειά του να βγει μπροστά με πρόγραμμα και θετικό αφήγημα, ίσως να βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πολιτικά εκρηκτικό καλοκαίρι, με την πανδημία παρούσα ακόμη. 

Οι ειδήσεις σήμερα από το topontiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα