Στροφή 180 μοιρών από ΗΠΑ: Προτείνουν ψήφισμα στον ΟΗΕ για προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα – «Όχι» σε επίθεση στη Ράφα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτείνουν σε ένα σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την «υποστήριξη του οργανισμού για μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα το συντομότερο δυνατό», σύμφωνα με το κείμενο που είδε το Reuters τη Δευτέρα.

Η Ουάσιγκτον έχει αποκρούσει κάθε ψήφισμα που περιλαμβάνει αίτημα για κατάπαυση του πυρός, θέτοντας επανειλημμένα βέτο, αλλά αυτή τη φορά το προσχέδιο απηχεί τη γλώσσα που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χρησιμοποίησε την περασμένη εβδομάδα σε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό

του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το Αμερικανικό προσχέδιο αναφέρει επίσης ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες μια μεγάλη χερσαία επίθεση στη Ράφα θα είχε ως αποτέλεσμα περαιτέρω ζημιές σε αμάχους και περαιτέρω εκτοπισμό τους, συμπεριλαμβανομένων πιθανώς σε γειτονικές χώρες».

Το Ισραήλ σχεδιάζει να εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη Ράφα στη νότια Γάζα, όπου περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο, προκαλώντας τη διεθνή ανησυχία ότι μια τέτοια κίνηση θα επιδεινώσει δραστικά την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Το προσχέδιο των ΗΠΑ αναφέρει ότι μια τέτοια κίνηση «θα είχε σοβαρές επιπτώσεις για την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, και ως εκ τούτου υπογραμμίζει ότι μια τέτοια μεγάλη χερσαία επίθεση δεν πρέπει να προχωρήσει υπό τις παρούσες συνθήκες».

Δεν είναι σαφές πότε και αν το σχέδιο ψηφίσματος θα τεθεί προς ψήφιση στο 15μελές συμβούλιο.

Οι ΗΠΑ υπέβαλαν το κείμενο αφού η Αλγερία το Σάββατο ζήτησε την ψηφοφορία του Συμβουλίου την Τρίτη για το σχέδιο ψηφίσματός της, το οποίο απαιτεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Η Ουάσιγκτον παραδοσιακά υποστηρίζει το Ισραήλ στον ΟΗΕ και έχει ήδη ασκήσει βέτο δύο φορές σε ψηφίσματα του Συμβουλίου από τον Οκτώβριο. Αλλά απείχε επίσης δύο φορές, επιτρέποντας στο Συμβούλιο να εγκρίνει ψηφίσματα που αποσκοπούσαν στην ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και ζητούσαν επείγουσες και εκτεταμένες ανθρωπιστικές παύσεις στις μάχες.

Οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος, το Ισραήλ και το Κατάρ επιδιώκουν να διαπραγματευτούν την παύση του πολέμου και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς.

Διαβάστε επίσης:

Κβάζαρ: Το πιο φωτεινό αντικείμενο που έχει παρατηρηθεί ποτέ στο Σύμπαν εντόπισαν αστρονόμοι

Ναβάλνι: Κυρώσεις στη Ρωσία ετοιμάζει ο Μπάιντεν – «Απλώς ενθαρρύνει τη Μόσχα» λέει πρώην συνεργάτης του Τραμπ

Γιατί οι Ρώσοι θα δώσουν σε 14 μέρες τη σορό του Ναβάλνι

Keywords
Τυχαία Θέματα
Στροφή 180, ΗΠΑ, Προτείνουν, ΟΗΕ, Γάζα – Όχι, Ράφα,strofi 180, ipa, proteinoun, oie, gaza – ochi, rafa