Σβήνει η ελπίδα στη Γάζα: Χαροπαλεύει αγαπημένος ο κλόουν του προσφυγικού καταυλισμού Νουσεϊράτ – Νεκρή η οικογένειά του

Στις 23 Οκτωβρίου οι ισραηλινοί πύραυλοι «σκότωσαν» το γέλιο και την χαρά που έδινε στα παιδιά ο Φεαντάα αλ Λαντάουι (Feadaa al-Laddawi), ο μόνος άνθρωπος στην Λωρίδα της Γάζας που εργαζόταν ως κλόουν, προσπαθώντας να με τον δικό του τρόπο για να υποστηρίξει ψυχολογικά τα παιδιά της Παλαιστίνης, όπως αναφέρει το palestinechronicle.com. Ο Φεαντάα αλ Λαντάουι χαροπαλεύει, η γυναίκα και η κόρη του σκοτώθηκαν όταν το διαμέρισμα στο οποίο διέμεναν,

στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, επλήγη από ισραηλινό πύραυλο.

Ο Φεαντάα αλ Λαντάουι είχε δημιουργήσει το «Θέατρο Hakawati», μια συνεργατική προσπάθεια που είχε στόχο να δώσει ψυχολογική υποστήριξη στα παιδιά της Λωρίδας της Γάζας και λειτουργεί από το 2007.

AP

Στις 23 Οκτωβρίου το απόγευμα, ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν τον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα. Πρόκειται για μια πυκνοκατοικημένη περιοχή με χιλιάδες Παλαιστίνιους. Οι πύραυλοι κατέστρεψαν ολοσχερώς τουλάχιστον έναν όροφο με τέσσερα διαμερίσματα. Στο ένα έμενε ο Φεαντάα αλ Λαντάουι, η γυναίκα του Ράσα, που ήταν δασκάλα και η κόρη τους Λάιαν. Η σύζυγος και το παιδί του κλόουν σκοτώθηκαν. Ο ίδιος και ο γιος τους Μουχάμαντ χαροπαλεύουν. Από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν κι άλλοι γείτονές τους.

تغطية صحفية:اندلاع النيران في مطعم للمأكولات الشعبية بقصف إسرائيلي على دوار سوق النصيرات وسط قطاع غزة. pic.twitter.com/MWm018Y1zW

— شبكة قدس الإخبارية (@qudsn) October 21, 2023

Ο Αμπντ αλ-Ραχμάν Μαχμούντ (Abd al-Rahman Mahmoud) ένας γείτονας που σώθηκε, διηγήθηκε στο Palestine Chronicle, ότι κατά στη διάρκεια της καραντίνας λόγω της πανδημίας, ο αγαπημένος κλόουν των παιδιών είχε φτιάξει ένα κουκλοθέατρο και έδινε παραστάσεις από το παράθυρο του σπιτιού του, για να διασκεδάζουν τα παιδιά της γειτονιάς.

Από τη μέρα που ξέσπασε ο πόλεμος ο κλόουν δεν το έβαλε κάτω και προσευχόταν στον Αλλάχ να μην χαθεί ούτε ένας άνθρωπος, να μην επικρατήσει η θλίψη και ο πόνος. Θρήνησε ο ίδιος τον θάνατο της Μένα Αλαχ Σαίντ αλ-Ταουίλ (Menna Allah Saeed Al-Taweel) που σκοτώθηκε όταν πύραυλοι έπληξαν το νηπειαγωγείο στο οποίο πήγαινε.

Η σύζυγος του Αλ Λαντάουι, η Ράσα (Rasha) ήταν δασκάλα. «Ας την αναπαύσει ο Αλλάχ. Ήταν δασκάλα της κόρης μου και δεν αντέχω να πω στο παιδί μου ότι η δασκάλα του έγινε μάρτυρας», είπε η μητέρα μιας μαθήτριας της Ράσα.

Ο Μπασάμ Χαμάντα, ήταν γείτονας και φίλος του κλόουν. «Ό,τι έκανε το έκανε για το καλό και για τα παιδιά. Έκανε ατέλειωτες προσπάθειες για να χαρίζει χαμόγελα στα πρόσωπα των παιδιών. Η κατοχή προσπαθεί να σκοτώσει αυτά τα χαμόγελα», είπε ο Μπασάμ Χαμάντα.

Ο Καράμ Σαμσούν (Karam Samsum), ένας αδελφικός φίλος του κλόουν, είπε πως λίγη ώρα πριν από την επίθεση, ο Αλ-Λαντάουι του είχε εκμυστηρευτεί πως ονειρευόταν ότι θα γίνει ένα θαύμα και θα ελευθερώσει όλους από τον οδυνηρό εφιάλτη. «Ήταν εξαντλημένος. Τον παρηγορούσα, του έλεγα ότι σε κάθε κρίση είναι ο άνθρωπός μας», είπε ο Καράμ Σαμσούν.

Ένας άλλος φίλος του, ο Ραμζί Αμπού Γιούσεφ, προσεύχεται: «Ξύπνα Φεαντάα για να ζωγραφίσεις τη χαρά τα πρόσωπα των παιδιών της Γάζας. Χρειάζονται ανθρώπους σαν και σένα, τις ιστορίες σου και την ελπίδα που σκορπίζεις».

Ο Αλ Λαντάουι νοσηλεύεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Al-Aqsa (Αλ Άσκα).

Διαβάστε επίσης:

Στο παιχνίδι της διπλωματίας η Ρωσία: Συνομιλίες με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων

«Νεκροταφείο» η Γάζα: Πάνω από 1.000 πτώματα θαμμένα κάτω από τα ερείπια, οι νεκροί θα αυξηθούν, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

ΗΠΑ: Η μάστιγα της οπλοκατοχής σε αριθμούς – Πάνω από 35.000 θάνατοι από πυροβολισμό μόνο το 2023!

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σβήνει, Γάζα, Χαροπαλεύει, Νουσεϊράτ – Νεκρή,svinei, gaza, charopalevei, nouseirat – nekri