Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν: Στο επίκεντρο Μέση Ανατολή, ελληνοτουρκικά και… στο βάθος τα F-35

Μπορεί η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ να είχε πιο… ιδιωτικό χαρακτήρα, αφού πραγματοποιήθηκε στην οικία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Χανιά, ωστόσο, το «μενού» κάθε άλλο παρά… ανεπίσημο ήταν, καθώς φαίνεται ότι άγγιξε όλα τα ζητήματα που αφορούν στις δύο χώρες, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Τα F-35

Μετά το τέλος της συνάντησης, η ελληνική πλευρά ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του εξαιρετικού επιπέδου

των ελληνοαμερικανικών σχέσεων θα υπάρξουν κατά το επόμενο χρονικό διάστημα περαιτέρω θετικά βήματα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα θα λάβει τα συμφωνηθέντα». Προφανώς, οι αναφορές περί αμυντικής συνεργασίας αυτές αφορούν στο αίτημα της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ για την αγορά μαχητικών 5ης γενιάς F-35, αίτημα που το τελευταίο διάστημα είχε… πέσει σε κίνηση, όσον αφορά στην ενημέρωση που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση Μπάιντεν στο Κογκρέσο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη συνάντησή του στην Άγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, δέχθηκε εκ νέου το αίτημα της Τουρκίας για την πώληση από τις ΗΠΑ 40 νέων μαχητικών F-16 και κιτ αναβάθμισης άλλων 80 παλιότερων αεροσκαφών, αίτημα που «σέρνεται» εδώ και καιρό, καθώς η Ουάσινγκτον έχει συνδέσει την ικανοποίησή του με την κύρωση από την πλευρά της Τουρκίας των πρωτοκόλλων για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ μέλη του Κογκρέσου και από τα δύο κόμματα έχουν εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με την πώληση αυτή, τόσο για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας, όσο και για τις τουρκικές από αέρος επιθέσεις σε Κούρδους στη Συρία και το Ιράκ.

Μέση Ανατολή

Εν πάση περιπτώσει, φαίνεται ότι στη συνάντηση Μητσοτάκη και Μπλίνκεν υπήρξε εξέλιξη στο ζήτημα των F-35, κάτι που αναμένεται να φανεί το επόμενο διάστημα, καθώς πληροφορίες έφεραν την Ουάσινγκτον αρχικά να επιθυμεί να ικανοποιήσει ταυτόχρονα τα αιτήματα Ελλάδας και Τουρκίας. Άλλωστε, τα ελληνοτουρκικά αποτέλεσαν μέρος της συζήτησης του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, με τον Κ. Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει τη σταθερή και διαχρονική θέση της Ελλάδας υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και των σχέσεων καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αρχές που διασφαλίζουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Φυσικά, στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη και Μπλίνκεν βρέθηκε η κρίση που σοβεί εδώ και τρεις μήνες στη Μέση Ανατολή, με τον πρωθυπουργό να υπογραμμίζει την αυξανόμενη ανησυχία του για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και για τους κινδύνους επέκτασης της κρίσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, και να επαναλαμβάνει την ανάγκη απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, ενώ τόνισε ότι η λύση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική, στη βάση της ίδρυσης δύο κρατών σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Δίπλα-δίπλα

Υπενθυμίζεται, εδώ, ότι η Ελλάδα έχει αποφασίσει να συμμετάσχει στην πολυεθνική δύναμη ασφαλείας που συστήνουν οι ΗΠΑ προκειμένου να διασφαλιστεί η παγκόσμια ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα, μετά τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι σε εμπορικά πλοία, στέλνοντας μια φρεγάτα. Υποδεχόμενος τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι «σε αυτούς τους δύσκολους και απαιτητικούς καιρούς για την περιοχή, είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς να σταθούμε δίπλα-δίπλα, όχι μόνο για να εργαστούμε για την περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης μας, αλλά και για να ενεργήσουμε ως σύμμαχοι και να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα επιστρέψουν στην ταραγμένη περιοχή μας. Και πάλι, είναι πραγματική χαρά μου να σας υποδέχομαι εδώ».

Από την πλευρά του, ο Ά. Μπλίνκεν σημείωσε ότι «στεκόμαστε ενωμένοι, αντιμετωπίζοντας ορισμένες από τις πιο ισχυρές προκλήσεις που έχουμε συναντήσει. Αλλά το γεγονός ότι στεκόμαστε μαζί, ότι συνεργαζόμαστε, είτε πρόκειται για την υπεράσπιση της Ουκρανίας, είτε για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, είτε για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, στη Γάζα, είτε με τόσους πολλούς άλλους τρόπους, αυτό αποτελεί τεράστια πηγή δύναμης και διαβεβαίωσης για τις Ηνωμένες Πολιτείες», προσθέτοντας ότι «δεν θυμάμαι ποτέ η σχέση, η εταιρική σχέση, η φιλία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας να ήταν πιο ισχυρή. Φυσικά, αυτό έχει να κάνει με την στενή σχέση μεταξύ των λαών μας, αλλά έχει να κάνει επίσης με την ηγεσία, και ειδικότερα με τη δική σας ηγεσία».

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης από το Φανάρι: «Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για ειρήνη στη γειτονιά μας»

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν: Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας – Οι πρώτες εικόνες πριν τη συνάντηση στα Χανιά

Μπορέλ: «Κανείς δεν θα κερδίσει από μία περιφερειακή σύγκρουση στο Λίβανο»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν, Μέση Ανατολή, F-35,synantisi mitsotaki – blinken, mesi anatoli, F-35