ΣΥΡΙΖΑ: Αγώνας δρόμου να «μπαλώσει» τις συνέπειες της διάσπασης – Θερμό κοινοβουλευτικό δεκαπενθήμερο χωρίς Κασσελάκη

Ένα κρίσιμο δεκαπενθήμερο ξεκινά για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καθώς καλείται να καλύψει χαμένο έδαφος τόσο στο αντιπολιτευτικό μέτωπο με αποκορύφωμα την συζήτηση για τον προϋπολογισμό, όσο και στο εσωκομματικό, το οποίο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο οριστικοποιεί τα του Συνεδρίου.

Ο κύκλος των ομαδικών αποχωρήσεων δεν αναμένεται να έχει συνέχεια, μένει μόνο να φανεί αν στην επικείμενη Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο θα υπάρξουν κάποιες ακόμη αποχωρήσεις μεμονωμένων στελεχών.

Στο μεταξύ η ανασυγκρότηση του

κόμματος μετά την διάσπαση ξεκινά από τα όργανα καθώς σε εξέλιξη είναι η προσπάθεια για τις αντικαταστάσεις των μελών της Κεντρικής Επιτροπής που αποχώρησαν (λίγο πάνω από 100) μέσω των επιλαχόντων. Κάτι ανάλογο όμως δεν αναμένεται για την Πολιτική Γραμματεία που αριθμεί πλέον 24 μέλη (από 42 μέχρι πρότινος) η οποία προς ώρας μένει ως έχει και αξιοποιείται ως «πολιτικό κέντρο». Βέβαια, ο πολύ χαλαρός χαρακτήρας αυτού του πολιτικού κέντρου όπως καταγράφηκε την περασμένη Πέμπτη έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στα στελέχη εκείνα που ασκούν κριτική υπό το πνεύμα ότι ο πρόεδρος «δεν έχει λευκή επιταγή».

Σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια να απομειωθούν οι εντυπώσεις από τις απώλειες λόγω της διάσπασης και να καλλιεργηθεί εικόνα ανασυγκρότησης και επανεκκίνησης αναμένεται να συνεχιστεί από την Κουμουνδούρου.

Με το βλέμμα στις δημοσκοπικές επιδόσεις των «11»

Η τελευταία παρακολουθεί προσεκτικά και την ομάδα των «11» καθώς στόχος από εδώ και στο εξής είναι να καταγραφεί αφενός ο ΣΥΡΙΖΑ ως το ισχυρό κόμμα στο εσωτερικό της αριστεράς – κεντροαριστεράς και αφετέρου να στεγανοποιηθεί έναντι των αποχωρησάντων ή εν πάση περιπτώσει να αποτρέψει τις ροές ψηφοφόρων του προς το νέο σχήμα.

Μια πρώτη εικόνα για την προοπτική που έχουν τα κομμάτια της διάσπασης κατά την επόμενη μέρα, έδωσε δημοσκόπηση της Real Polls για την εφημερίδα Documento (εφημερίδα που στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ) στην οποία καταγράφεται επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην δεύτερη θέση, σε αντίθεση με σειρά δημοσκοπήσεων το τελευταίο διάστημα που δείχνουν παγίωση στην τρίτη θέση, πίσω από το ΠΑΣΟΚ. Είναι όμως και η πρώτη δημοσκόπηση που καταγράφει τον νέο φορέα. Ειδικότερα, στην εκτίμηση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συγκεντρώνει 14,7% (έναντι 37,4% η ΝΔ), ενώ το ΠΑΣΟΚ είναι τρίτο με 12,8%, το ΚΚΕ τέταρτο με 10,8%, ενώ το κόμμα των «Αχτσιόγλου – Χαρίτση» (όπως αναφέρεται στην έρευνα) εντοπίζεται στο 3,2%. Στα συμπεράσματα που αναδεικνύει πρωτοσέλιδα η εφημερίδα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα «με διαφορά» και ο Κασσελάκης δημιουργεί προσδοκίες, ενώ οι Αχτσιόγλου – Χαρίτσης και Τσακαλώτος περνούν «κάτω από τον πήχη».

Είναι λοιπόν σαφής ο ανταγωνισμός που θα υπάρξει το επόμενο διάστημα, πολλώ δε μάλλον που τα στελέχη που αποχώρησαν θα δίνουν σύσσωμα το «παρών» στις κοινοβουλευτικές μάχες στη Βουλή ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης θα είναι ο μόνος που θα απουσιάζει. Η απουσία αυτή θα καταγραφεί μεθαύριο στο φορολογικό νομοσχέδιο και στην συνέχεια στον προϋπολογισμό. Η νέα αυτή συνθήκη ενδεχομένως θα γεννά την ανάγκη για «υπερκινητικότητα» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ εκτός Βουλής.

Σε αυτό το περιβάλλον, μεσοβδόμαδα θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία προκειμένου να λάβει τις οριστικές αποφάσεις για το Συνέδριο και τον οδικό χάρτη, τις οποίες θα εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακο (9-10 Δεκεμβρίου). Το ζητούμενο είναι να οριστούν Επιτροπή Συνεδρίου και Επιτροπή θέσεων προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι προσυνεδριακές διαδικασίες που έχουν καθυστερήσει, και παράλληλα να τρέξουν τα περιφερειακά και τα θεματικά συνέδρια, που στόχος είναι να επανασυνδέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία.

Κριτική από Κοτσακά και έκκληση να γίνει «κανονικό» Συνέδριο το συντομότερο

«Λιγότερο θόρυβο και περισσότερη δουλειά» ζητά με άρθρο του στα Νέα του Σαββατοκύριακου ο Αντώνης Κοτσακάς, πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας (από την οποία την Παρασκευή σημειώθηκαν αποχωρήσει των 5 από τα 15 μέλη της). Ο κ. Κοτσακάς αφήνει αιχμές για τα σενάρια μετάθεσης του Συνεδρίου ή διεξεγωγής του στην «ώρα του» μεν αλλά σε μορφή φαστ τρακ, χωρίς νέους αντιπροσώπους (πχ μία σκέψη που έχει ακουστεί στην ΠΓ ήταν το Συνέδριο να είναι Διαρκές). Προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει ένα σαφές πολιτικό σχέδιο, με κοινωνικές συμμαχίες που θα τον επαναφέρει σε κυβερνητική τροχιά, δηλώνει πως είναι «αναγκαία και επιβεβλημένη η διεξαγωγή ενός κανονικού συνεδρίου το ταχύτερο δυνατόν, και πάντως όχι μετά τον Φλεβάρη».

Επιπλέον, επιμερίζει ευθύνες στον Στέφανο Κασσελάκη για τη σημερινή κατάσταση λέγοντας πως δεν του δόθηκε μεν χρόνος, ωστόσο «με την πολυπραγμοσύνη του επιβάρυνε ο ίδιος το κλίμα». Επίσης, τονίζει ότι ο λόγος του προέδρου δεν έχει πείσει για έναν σύγχρονο, αριστερό προσανατολισμό και επισημαίνει την διαφωνία με ένα κόμμα που «δεν παράγει πολιτική αλλά περιορίζεται στην παραπολιτική και στην επικοινωνία». Μιλά ακόμη για συλλογικές ευθύνες όσον αφορά την πρόβλεψη του καταστατικού για άμεση εκλογή προέδρου από τη βάση, κάτι που όπως λέει επέτρεψε στον σημερινό πρόεδρο να μιλά για αδιαμεσολάβητη σχέση με την εκλογική βάση και όπως λέει αυτό είναι το σημείο εκκίνησης ρευστοποίησης του κόμματος. Αφήνει τέλος αιχμές για την τοξικότητα του τελευταίου διαστήματος σημειώνοντας πως οι επιθέσεις και οι χαρακτηρισμοί που εξαπολύονται διευρύνουν το χάσμα και περιορίζουν τις δυνατότητες μελλοντικών συζητήσεων.

Διαβάστε επίσης

Γιώργος Παπανδρέου για ελληνοτουρκικά: Την εξωτερική πολιτική δύσκολα χτίζεις, εύκολα γκρεμίζεις

Κασσελάκης: «Δεν θα σκεφτούμε ούτε ευρώ ώστε οι άνθρωποι με αναπηρία να έχουν ισότιμες ζωές»

Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Νίκος Μπελαβίλας: «Δεν πάει άλλο – “Σπίτι μου” όπως λέγαμε παλιά»

Keywords
Τυχαία Θέματα