ΣΥΡΙΖΑ: Αμφισβήτηση της διαχειριστικής ικανότητας Μητσοτάκη

Το χαρτί της υπεύθυνης πολιτικής δύναμης, που δίνει προωθητικές λύσεις στα εθνικά ζητήματα και εγγυάται τη χρηστή διαχείριση στην οικονομία, παίζει τον τελευταίο καιρό ο Αλέξης Τσίπρας. Ταυτόχρονα πάνω σε αυτή τη βάση και σε αυτούς τους τομείς επιχειρεί να αποδομήσει την πολιτική και τη φυσιογνωμία της Ν.Δ. και κυρίως του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ειδικά, με το θέμα των «γαλάζιων» χρεών, ο Αλέξης Τσίπρας

επιχειρεί να αναδείξει ότι είναι πρόκληση απέναντι στην κοινωνία η Ν.Δ. να λειτουργεί κανονικά με ένα τέτοιο υπέρογκο χρέος, όταν για τους πολίτες π.χ. αίρεται πλέον η προστασία της πρώτης κατοικίας, κι έτσι να διεγείρει τα αντανακλαστικά των πολιτών κι ακόμα, ει δυνατόν, να κινητοποιήσει δυσαρεστημένους από την κυβέρνηση ψηφοφόρους προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, ο ΣΥΡΙΖΑ από την εποχή της Συμφωνίας των Πρεσπών προβάλλει την εικόνα της πολιτικής δύναμης που κόντρα στην πολιτική δεκαετιών επιδιώκει την επίλυση των διαφορών με ειρηνικό τρόπο, επιλέγοντας τον διάλογο και τους συμβιβασμούς.


Με αφορμή τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιδίωξε μια πρόσκαιρη θερινή ηρεμία στο Αιγαίο – «θερινό μορατόριουμ» – ώστε να μην επαναληφθεί το σκηνικό έντασης του 2020, ενώ στα μεγάλα θέματα «κλότσησε το τενεκεδάκι» παρακάτω.
Μιλώντας στο δελτίο του Star σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αξιοποιεί το μομέντουμ πιέζοντας την Τουρκία, σε μια φάση που, όπως είπε, βρίσκεται στριμωγμένη από τις οικονομικές εξελίξεις στο εσωτερικό της και την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ.


Η πρόταση που έχει καταθέσει τον τελευταίο καιρό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης – και επανέλαβε και προχθές – είναι, στον βαθμό που έχει διαφανεί ότι η Τουρκία επιζητεί μια ειδική σχέση με την Ε.Ε. και όχι ένταξη, η ελληνική πλευρά να πιέσει ώστε η τουρκική επιδίωξη να συνδεθεί με την επίλυση των διαφορών της με την Ελλάδα. Να τεθεί δηλαδή ως προϋπόθεση για την τελωνειακή ένωση η προσφυγή στη Χάγη επί της διαφοράς για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ με βάση το Διεθνές Δίκαιο και με την «κόκκινη γραμμή» της Συνθήκης της Λωζάνης, δηλαδή χωρίς να μπαίνουν στο τραπέζι τουρκικές διεκδικήσεις, όπως «γκρίζες ζώνες» ή «αποστρατιωτικοποίηση» των νησιών.

Με βάση τα παραπάνω, ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είναι δύναμη αδράνειας και ακινησίας και δεν κάνει διάλογο ουσίας με την Τουρκία, αποφεύγει να θέσει τα μεγάλα θέματα.
Την ίδια ώρα, όπως τόνισαν τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, βάζοντας χαμηλά τον πήχη η ελληνική πλευρά βοηθά την Τουρκία να πάρει αυτό που θέλει αυτή τη στιγμή, την αποκατάσταση της διεθνούς της εικόνας, ότι είναι το «καλό παιδί» που «κάθεται καλόβολα και συζητά», ενώ «είναι αυτή που παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες, είναι αυτή που έχει προκλητική συμπεριφορά, είναι αυτή που πλέον των 45 ετών κατέχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου».


Μάλιστα, σε δημόσιες δηλώσεις του ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. σημείωσε ότι η Τουρκία αναβαθμίζει την εικόνα της χωρίς κόστος, ενώ είναι ξεκάθαρο «ότι δεν έχει εγκαταλείψει την αναθεωρητική στρατηγική της και θα επανέλθει στη γνωστή επιθετικότητα μόλις βρει ένα νέο σημείο ισορροπίας με Ευρώπη και ΗΠΑ».
Πρόσθεσε ακόμη ότι και την περίοδο αυτή, «δεν λείπουν προκλήσεις, όπως τα δύο πρόσφατα περιστατικά παρενόχλησης ακταιωρών του Πολεμικού μας Ναυτικού από τουρκικά περιπολικά στη Λέσβο».
Με μια άλλη ανάγνωση, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να προσφέρει συναίνεση υπό όρους στο θέμα της Χάγης, που είναι θέση και της κυβέρνησης.

Καταχρεωμένοι και προκλητικοί


Στο μέτωπο των οικονομικών ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε το θέμα με τα χρέη της Ν.Δ., ύστερα από τη δημοσιοποίηση των οικονομικών των κομμάτων. Το βασικό μήνυμα που θέλησε να περάσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι, παρά το προφίλ των «αρίστων» που φιλοτέχνησαν Ν.Δ. και Μητσοτάκης για τον εαυτό τους έναντι των «κατσαπλιάδων» του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός και το κόμμα του σήμερα χρωστούν δυσθεώρητα ποσά στις τράπεζες. Κοινώς αυτό που θέλει να εκπέμψει η Κουμουνδούρου είναι ότι στη Ν.Δ. δεν μπορούν να βάλουν σε τάξη τα οικονομικά του οίκου τους, επομένως πώς θα βάλουν σε τάξη τα οικονομικά της χώρας… Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι ο ισολογισμός που είδε το φως της δημοσιότητας αποτελεί «μνημείο αναξιοπιστίας και διαχειριστικής ανικανότητας για τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη».


Περαιτέρω, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτει ένα πολλαπλό ζήτημα:
• Η Ν.Δ. είναι ένα κόμμα υπερχρεωμένο, που ζει σε βάρος του ελληνικού λαού.
• Παρά το ότι είναι υπερχρεωμένη, συνεχίζει να λαμβάνει κανονικά την κρατική επιχορήγηση χωρίς συνέπειες και «τη βάζει στο ιδιωτικό ταμείο χωρίς να αποπληρώνει» χρέος. Με αποτέλεσμα αυτό να διογκώνεται.
• Εξασφαλίζει για τον εαυτό της προνομιακούς όρους μεταχείρισης από τις τράπεζες έναντι των πολιτών, για τους οποίους επιφυλάσσει νομοθετήματα όπως ο πτωχευτικός κώδικας και οι πλειστηριασμοί.
• Οι προνομιακοί αυτοί όροι σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή χρεών συνεπάγεται ότι θυσιάζει την πολιτική της ανεξαρτησία, καθώς ανταλλάσσει τις χαριστικές ρυθμίσεις που εξασφαλίζει με πολιτικές εξυπηρετήσεις προς τα τραπεζικά ιδρύματα (π.χ. ασυλία τραπεζικών στελεχών, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς, 10ωρο με απλήρωτες υπερωρίες κ.λπ.).

Επιχορήγηση και αποπληρωμή χρεών


Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση νόμου για τα οικονομικά των κομμάτων την Παρασκευή, μετά τον καβγά του Αλέξη Τσίπρα με τον Κώστα Τασούλα που δεν του έδωσε τον λόγο στην Ολομέλεια προκειμένου να τοποθετηθεί για το θέμα της επίκαιρης ερώτησής του προς τον πρωθυπουργό, ο οποίος όμως δεν ήρθε στη Βουλή.


Σύμφωνα με αυτή, προβλέπεται:
• Μείωση στο μισό της κρατικής χρηματοδότησης που παραμένει «ανεκχώρητη», ώστε ένα μεγαλύτερο ποσοστό να πηγαίνει στην αποπληρωμή των χρεών (δηλαδή από 50% που είναι σήμερα στο 25%).
• Παρακράτηση ποσοστού 40% της βουλευτικής αποζημίωσης των μελών των Κοινοβουλευτικών Ομάδων για την εξόφληση απαιτήσεων έναντι των οικείων πολιτικών κομμάτων, εφ’ όσον αυτά είναι υπερχρεωμένα.
Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας υπενθυμίζει με κάθε ευκαιρία το αποθεματικό «μαξιλάρι» των 37 δισ. που «μάζεψε» ο ΣΥΡΙΖΑ, έστω με θυσίες των πολιτών, για να μπορεί η χώρα να βγει στο «ξέφωτο» και να βρει ξανά πρόσβαση στον δανεισμό.

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Δεν πείθουν οι ισχυρισμοί του πιλότου

Γλυκά Νερά: Τι έγραψε η Καρολάιν στο τελευταίο της SMS προς τον πιλότο

Ανοίγουν σινεμά και παιδότοποι – Αναλυτικά η άρση μέτρων

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Αμφισβήτηση, Μητσοτάκη,syriza, amfisvitisi, mitsotaki