ΣΥΡΙΖΑ: «Ανακατωσούρα» φέρνει η τροπολογία Κεραμέως για την επιστολική ψήφο – Το δίλημμα Κασσελάκη, το ΠΑΣΟΚ και η πίεση εξ αριστερών

Σε αναβρασμό βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μετά τον αιφνιδιασμό Κεραμέως με την τροπολογία για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τους απόδημους και στις εθνικές εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο των αποδήμων στις ευρωεκλογές, στην αρμόδια Επιτροπή τάχθηκε «υπέρ» επί της αρχής (καταθέτοντας

ενστάσεις), ωστόσο από χθες τα δεδομένα φαίνεται να αλλάζουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καταψηφίσει την τροπολογία, ενώ η συνολική του στάση απέναντι στο νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί σήμερα σε νέα συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς πλέον οι εξελίξεις φαίνεται να γεννούν δεύτερες σκέψεις. Ο πρόεδρος και τα μέλη του προεδρείου καλούνται να αποκωδικοποιήσουν την κίνηση της κυβέρνησης και το πού στοχεύει μια τέτοια μεθόδευση.

Άμεση ήταν η αρνητική αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Θεόφιλου Ξανθόπουλου ο οποίος παίρνοντας τον λόγο στην Ολομέλεια, μίλησε για μικροκομματικό τρικ, «λαθροχειρίες» που «δυναμιτίζουν την συναίνεση προς νεοδημοκρατικό όφελος» και για «σοβαρό ατόπημα».

Κι αυτό διότι, όπως είπε, η κίνηση της υπουργού να φέρει ένα τόσο σοβαρό ζήτημα αιφνιδιαστικά και με τη μορφή τροπολογίας, την ώρα που το νομοσχέδιο έχει μπει στην τελική ευθεία στην Ολομέλεια, συνιστά προσπάθεια υφαρπαγής συναίνεσης, πατώντας στην επί της αρχής συναίνεση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σε όσα περιείχε το νομοσχέδιο πριν την εκπρόθεσμη κατάθεση της τροπολογίας.

«Είναι προφανής η αντίρρησή και η αντίδραση μας επί της αρχής, κυρίως όσον αφορά την συμπεριφορά της κυβέρνησης, η οποία ακόμη μια φορά αφού τσαλαπάτησε θεσμούς, αφού αγνόησε ανεξάρτητες Αρχές, αφού έβαλε κατά του μεταπολιτευτικού συμβολαίου, προσπαθεί με λαθροχειρίες τροπολογίας της τελευταίας στιγμής να υφαρπάξει συναίνεση. Δεν θα το πετύχετε, είστε τραγικά μόνοι στη προσπάθεια αυτή». Δήλωσε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας να εννοηθεί απομόνωση της κυβέρνησης εκεί που αρχικώς υπήρχε συναίνεση.

Το δίλημμα

Το ερώτημα λοιπόν είναι τι θα κάνει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη μία είναι γνωστή η έμφαση που δίνει ο Στέφανος Κασσελάκης στα ζητήματα των αποδήμων – προ των γιορτών μάλιστα είχε προαναγγείλει και «διεθνή» περιοδεία για την επιστολική ψήφο.

Από την άλλη αν μείνει στην αρχική του στάση θα δώσει την εντύπωση ότι υποχωρεί στους τακτικισμούς της κυβέρνησης και δέχεται την υφαρπαγή της συναίνεσης την οποία καταγγέλλει, στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης όχι μόνο για τις ευρωεκλογές, αλλά και για τις εθνικές εκλογές. Σχεδιασμοί που ουκ ολίγοι στα κόμματα της αντιπολίτευσης, και στον ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούν πως έχουν να κάνουν με την διεύρυνση του εκλογικού σώματος με στόχο την «διαιώνιση» της γαλάζιας κυριαρχίας.

Στο μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ (όπως και το ΠΑΣΟΚ) παρότι έχει δηλώσει «ναι» επί της αρχής στο νομοσχέδιο, στήριξε χθες την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν τα 4 μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, με το επιχείρημα πως οι διατάξεις του νομοσχεδίου παραβιάζουν την αρχή της καθολικότητας, της αμεσότητας, της μυστικότητας και του ταυτόχρονου της ψηφοφορίας.

Πίεση από τα αριστερά, το βλέμμα στο ΠΑΣΟΚ

Αν δεν θέλει να ταυτιστεί με την κυβέρνηση σε ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενδεχομένως υποχρεωμένος να λάβει υπόψη του και το τι θα πράξουν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως το ΠΑΣΟΚ, το οποίο από χθες δηλώνει ότι θα επανεξετάσει την στάση του από μηδενική βάση.

Σημειώνεται δε πως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν σχεδόν όμοιες τροπολογίες με τις οποίες ζητούν η επιστολική ψήφος τις ευρωεκλογές να αφορά μόνο τους εκλογείς του εξωτερικού και για όσους εντός της Επικράτειας έχουν αποδεδειγμένα κώλυμα μετάβασης στα εκλογικά τμήματα που είναι εγγεγραμμένοι (φοιτητές-μαθητές, εργαζόμενοι εκτός έδρας ή ανήμποροι για φυσικούς λόγους.

Πίεση ασκούν και το ΚΚΕ και η Νέα Αριστερά που καταγγέλλουν το επί της αρχής «ναι» του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και καλούν να αποσύρουν τη συναίνεσή τους και να καταψηφίσουν και το νομοσχέδιο και την τροπολογία.

Διαβάστε επίσης

Θεόφιλος Ξανθόπουλος για επιστολική ψήφο: Η ΝΔ δεν θα υφαρπάξει την συναίνεσή μας, είναι τραγικά μόνη

Επιστολική ψήφος: Φυσική συνέχεια η αυτονόητη επέκτασή της στις εθνικές εκλογές, υποστηρίζουν πηγές του ΥΠΕΣ

Στέφανος Κασσελάκης: Παρών σε Κοζάνη και Λάρισα για τα πρώτα περιφερειακά συνέδρια

Keywords
Τυχαία Θέματα