ΣΥΡΙΖΑ: Άβουλος Μητσοτάκης στις προκλήσεις Ερντογάν, δεν έγιναν βήματα μπρος στην Άγκυρα – Άδειασμα σε Πολάκη για τα εμβόλια

Κριτική για χλιαρές αντιδράσεις στις προκλήσεις του Τούρκου Προέδρου κατά την χθεσινή επίσημη συνάντηση στην Άγκυρα, άσκησε στον πρωθυπουργό η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά, σε επίσημο briefing στην Κουμουνδούρου.

Παράλληλα επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την στάση της στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, στάση «πατριδοκαπηλίας» όπως είπε, καλώντας την να φέρει στην Βουλή προς κύρωση τα τρία Μνημόνια συνεργασίας που απορρέουν

από τη Συμφωνία και εκκρεμούν τα τελευταία 5 χρόνια.

Εάν ο πρωθυπουργός «έχει ενοχληθεί τόσο από την στάση της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας γιατί δεν φέρνει άμεσα στη Βουλή τα τρία μνημόνια συνεργασίας όπως επιτάσσει η Συμφωνία των Πρεσπών»; διερωτήθηκε η κ. Κεχαγιά η οποία κάλεσε και την Ντόρα Μπακογιάννη, να πει ποιοι είναι οι «ρεμπεσκέδες», στον απόηχο της πρωινής της τοποθέτησης στον ΣΚΑΙ. Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει αν θα ζητήσει την αποβολή του εθνικιστικού VMRΟ από το ΕΛΚ.

Επίσης, η κ. Κεχαγιά δέχτηκε ερώτηση για τον Παύλο Πολάκη και την επίθεσή του για τα εμβόλια στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τον πρώην υπουργό Υγείας και απάντησε πως «η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως είχε διατυπωθεί κατά την περίοδο της πανδημίας, σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, εξακολουθεί να ισχύει». Απέφυγε να σχολιάσει περαιτέρω την κόντρα του Παύλου Πολάκη με τον πρώην υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρη Γεροτζιάφα για το ίδιο θέμα.

«Χλιαρή αντίδραση Μητσοτάκη στις προκλήσεις Ερντογάν για Θράκη και Μονή της Χώρας»

Ειδικότερα, στην εισαγωγική της τοποθέτηση όσον αφορά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα η Βούλα Κεχαγιά ανέφερε:

«Από την αισιοδοξία για προσφυγή στην Χάγη και τους πανηγυρισμούς για τη Διακήρυξη των Αθηνών, φτάσαμε στις “αυταπάτες” ως σχόλιο της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση των διαφορών με την Τουρκία.

Η χθεσινή συνάντηση στην Άγκυρα κατέδειξε απλώς τις διαφωνίες μας σε μείζονα θέματα. Δεν έγιναν βήματα προς τα μπρος. Ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε προκλητικά  τα περί τουρκικής μειονότητας κι εμφανίστηκε  ως θεματοφύλακας της πολιτιστικής κληρονομιάς σε σχέση με την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε άβουλος και αμήχανος και αντέδρασε  χλιαρά και στα δυο θέματα.

Για το Κυπριακό δεν δόθηκαν εξηγήσεις στα περί εξεύρεσης λύσης στη βάση των πραγματικοτήτων όπως ειπώθηκε από τον Πρόεδρο της Τουρκίας, που υπάρχουν στο νησί.

Δεν έγινε καμία δημόσια αναφορά στις διαφορές μας με τη γείτονα που αφορούν την ΑΟΖ και την Υφαλοκρηπίδα. Συζητήθηκαν στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των δυο ηγετών κι αν ναι που οδηγηθήκαμε? Η ιδιωτικής χρήσης εξωτερική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση μαζί με το δόγμα του δεδομένου συμμάχου θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα της χώρας. Περιμένουμε αύριο ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών  της διαρκούς επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της βουλής για τις ελληνοτουρκικές εξελίξεις».

«Αν ενοχλούνται από την Σιλιάνοφσκα γιατί δεν φέρνουν προς κύρωση τα 3 Μνημόνια;»

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών από την γειτονική χώρα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει άμεσα προς κύρωση τα τρία μνημόνια συνεργασίας που απορρέουν από τη Συμφωνία, παρέπεμψε δε στους βασικούς συντελεστές της τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖα Αλέξη Τσίπρα και τον πρώην ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το πολιτικό κόμμα που ως κυβέρνηση με τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό και τον Νίκο Κoτζιά υπουργό Εξωτερικών προώθησε και κύρωσε την Συμφωνία των Πρεσπών χωρίς να αναλογιστεί στιγμή το πολιτικό κόστος, αλλά προτάσσοντας αποκλειστικά το εθνικό συμφέρον θα φέρει το επόμενο διάστημα προς κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων τα τρία Πρωτόκολλα Συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, που η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αποφεύγει να φέρει στο Κοινοβούλιο για μικροκομματικούς λόγους και για την τήρηση των ισορροπιών στο εσωτερικό της.

Βλέπουμε τα κροκοδείλια δάκρυα της κυβέρνησης Μητσοτάκη που ταυτίστηκε με εθνικιστικές και ακροδεξιές φωνές για να εμποδίσει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που λοιδόρησε όπως κανείς άλλος αυτήν την καθοριστική για την σταθερότητα στα Βαλκάνια ιστορική Συμφωνία και ρωτούμε: Εάν έχει ενοχληθεί τόσο από την στάση της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας γιατί δεν φέρνει άμεσα στη Βουλή τα τρία μνημόνια συνεργασίας όπως επιτάσσει η Συμφωνία των Πρεσπών;

Η κυβέρνηση θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη για την στάση της απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, μία στάση πατριδοκαπηλίας όπως άλλωστε και σε κάθε μέγα εθνικό θέμα.

Να μας πει η κυβέρνηση Μητσοτάκη εάν προτίθεται να θέσει ζήτημα αποβολής του εθνικιστικού VMRO  από το ΕΛΚ είναι δηλαδή αδελφό κόμμα της ΝΔ εκεί που το κόμμα Μητσοτάκη λέει ότι πρωτοστατεί ή εάν για μία ακόμη φορά επιλέξει την κουραστική ακινησία.

Σε ό,τι αφορά την πρώην υπουργό Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη θα πρέπει να μάς πει ποιοι είναι «ρεμπεσκέδες» δεδομένου ότι η ίδια ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι επί πέντε συναπτά έτη η ΝΔ και η κυβέρνησή της κωλυσιεργούν και δεν φέρνουν προς κύρωση τα τρία μνημόνια που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ας κρατήσει η ίδια τις παραινέσεις για χρηστή εξωτερική πολιτική και να παροτρύνει το κόμμα της να ασκήσει την αναγκαία αυτοκριτική δεδομένου ότι οι τελευταίες εξελίξεις έχουν εκθέσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη στα μάτια ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας».

Στις 24 Μαΐου η προ ημερησίας για την ακρίβεια

Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη ατζέντα ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ανεβάσει το θέμα της ακρίβειας και της φορολογίας.

Η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιηθεί στις 24 Μαΐου ενώ, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου, το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα καταθέσει και πρόταση Νόμου για το φορολογικό εξειδικεύοντας τις προτάσεις που παρουσίασε τον προηγούμενο Μάρτιο ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης.

Τέλος, αναμένεται να υποβάλλει αίτηση κατάθεσης εγγράφων για να φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ το πλήρες κείμενο του μεσοπρόθεσμου που κατέθεσε στην Κομισιόν.

Διαβάστε επίσης:

Βορίδης: Δεν κυρώνουμε τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία, «ελαττωματική» η Συμφωνία των Πρεσπών

Δημοσκόπηση Interview: Ανεβαίνει η ΝΔ, ενισχύεται και η Νέα Αριστερά

Γεροτζιάφας για Πολάκη: Είναι «τραμπικός» και διασπείρει σύγχυση στους πολίτες – Τα 6 ερωτήματα στον Κασσελάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Άβουλος Μητσοτάκης, Ερντογάν, Άγκυρα – Άδειασμα, Πολάκη,syriza, avoulos mitsotakis, erntogan, agkyra – adeiasma, polaki